Szabálytalanul parkolnak a rendőrök Szombathelyen

Olvasónkra tízezer forintos bírságot szabtak ki a minap, mert szabálytalanul parkolt a szombathelyi rendőrség hátsó bejáratánál. A rendőrségi dolgozók munkába menet ugyanitt állítják le autóikat.

Takács Gábor

Szombathelyi olvasónk szabálysértési ügyében kereste meg portálunkat. Egyik este háromnegyed tízkor a rendőrség hátsó bejárata mellett, a Deák Ferenc utcában parkolt, ott, ahol tábla és az útburkolati jel is engedélyezi a megállást.

Tamás azonban a járda egy részét is elfoglalta gépkocsijával, ezért bírságolták meg 10 000 forintra, aminek a jogosságát nem firtatja. Ellenben felhívta a figyelmet egy érdekes jelenségre.

 – Nem tudom, hogy a rendőrök mi alapján mérlegelnek, de ha azokat az indokokat nézzük, amellyel megbüntettek - a KRESZ 40§, 8-as bekezdése, a szerk.,  - az itt parkoló összes autóst megbírságolhatnák. A keskeny parkolóhelyen a felfestésnek megfelelően csak Mini Morissal és Kis Polskival lehet szabályosan megállni – emelte ki Tamás.

- Úgy gondolom, hogy ez a parkoló nem a KRESZ szabályainak megfelelően lett kialakítva. Köztudott ugyanakkor, hogy leggyakrabban a rendőrségi alkalmazottak szokták itt hagyni az autójukat. Akkor nekik szabad? – tette fel a korántsem költőinek szánt kérdést Tamás. 

A megbírságolt férfi mondandójának valódiságáról magunk is meggyőződtünk, amikor kedden délelőtt felkerestük a Deák Ferenc utca érintett szakaszát.

Nos, 38 parkoló autót számoltunk össze, közülük mindössze három állt szabályosan. A fal és az autók közötti távolság leggyakrabban egy méternél is kevesebb volt.

Megkerestük Rónai András alezredest, a Szombathelyi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetőjét, aki nem tartotta kizártnak azt, hogy a szabálytalanul parkoló gépkocsik közt akár a rendőrségen dolgozók járműve is lehet. 

 - Előfordult már, hogy a kollégákat is meg kellett bírságolnunk, mert a kiadott utasítás ellenére szabálytalanul parkoltak. Már többször felhívtuk a figyelmüket a szabályos parkolásra a Deák Ferenc utcában. Arra is volt példa, hogy a Közterület-felügyelet munkatársai küldtek csekket a számukra, de a szabályok mindenkire vonatkoznak, nem tehetünk kivételt, mi sem és ők sem. Próbálunk körültekintően eljárni, így leggyakrabban akkor büntetünk, amikor az autó 50-60 centiméterre áll a kerítéstől – tette hozzá Rónai András.

 Íme a kresz 40§-nak, 8-as bekezdése: 

40 § (8) A járdán részben, vagy teljes terjedelemben csak akkor szabad megállni, ha

a) azt jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi
b) a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalja el
c) a járdán a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad, és
d) a jármű tengelyterhelése az 1000 kg-ot nem haladja meg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!