Új lendületben a Szent Márton projekt: 1,5 millió euró támogatás a határon átnyúló programra

Közel másfél millió euró támogatásból folytatódik a Szent Márton Európai Kulturális útvonal kiépítése – hangzott el az AGORA Szombathelyi Kulturális és Turisztikai Központ által meghirdetett sajtótájékoztatón.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A támogatást a Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési  Program  2007-2013 biztosítja a nagyszabású fejlesztésekhez.
Ez az egyik legnagyobb összegű, és legtöbb , 15 projektpartnerrel megvalósuló pályázat- tudtuk meg Gönc Ferenctől, a vezető partner képviselőjétől, aki a  muraszombati RRA Mura- Regionális Fejlesztési Ügynökségről érkezett a projektismertetőre.

- Mi Szlovéniában irigykedve néztük az elmúlt években, hogy Szombathely kezdeményezésére milyen nagyszabású áttörést ért el a Szent Márton téma turisztikai feldolgozása egy korábbi , határon átnyúló pályázat során. Nálunk is nagyon népszerű Szent Márton tisztelete, vándorlásainak útvonala  is e vidéken vezetett,  ezért rengeteg fantáziát, fejlesztési lehetőséget  látunk az együttműködésben.  Így nem nagyon kellett toborozni a partnereket, hiszen többségük már találkozott a témával, és aktívan kapcsolódott be az előkészületekbe. Több önkormányzat, kulturális intézmény,  plébánia, sőt turizmusfejlesztéssel foglalkozó szervezet is  csatlakozott  a projekthez, összesen kilenc  szlovén partner. Attrakciófejlesztést,   egyházi ingatlanok renoválását,  Szent Márton  szőlőbirtokot,  egységes jelzőrendszerrel ellátott gyalogos túraútvonalat, szálláshelyfejlesztést tervezünk a rendelkezésre álló három év során. Két  évig kellett várnunk az új pályázati kiírásra, ezalatt többször is tapasztalatokat cseréltünk a magyar partnerekkel. Mire elérkeztünk a benyújtási határidőhöz,  terveink is kiforrottak, így a nemzetközi bíráló bizottság előtt szinte a legmagasabb pontszámot érte el a közös kezdeményezésünk – mondta el a szlovén szakember.

Orbán Róbert - a Szent Márton tematika egyik elindítója, helyi képviselője - arról tájékoztatta a sajtó munkatársait, hogy a Szent Márton kulturális útvonal több éve az Europai Unio hivatalos kulturális útvonalai között szerepel, egyre nagyobb az érdeklődés és a fogékonyság az ötlet iránt.  Szlovéniával eddig is különösen élő volt a kapcsolat, így különösen örül a korábban megkezdett útvonal folytatásának.  2007 őszén a szlovéniai Domonkosfán egy határmenti  túrával avatták fel a Szent Márton Gyalogos túraútvonal első 100 km-es szakaszát, most  további 300 km kiépítésére nyílik mód a támogatásnak köszönhetően.

Grünwald Stefánia  az Agora igazgatója, aki a korábbi határon átnyúló projekt menedzsere is volt,  arról számolt be, hogy magyar részről most  6 partner vesz részt  a feladatok megvalósításában.

- Végre összefogtak a kulturális és a vallási turizmusban érintett helyi partnerek, így Szombathely közigazgatási területén belül  Szent Márton  tanösvény  épül ki  a Martineumtól a Szent Márton Plébániáig.   A Martineumban megvalósuló  Szent Márton témaparktól látványos, egyedi műalkotásokkal tűzdelt sétaút vezeti majd a zarándokokat az  Óperint utcán át a Romkertig, a Fő téren  és Savaria téren át a Múzeumparkig, majd a Szent Márton plébániáig.  A  Romkertben  látogatóbarát infrastruktúra épül ki, a plébánián pedig felújítják a Szent Márton kápolnát és az oltárt is. A projekt forrásaiból renoválják  a  Szent Márton temető romos kerítését és néhány – valaha szebb napokat látott, attraktív családi kriptát is. Az infrastrukturális fejlesztések gazdái a Martineum Felnőttképző Akadémia, Szombathely Önkormányzata, a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága és a Szent Márton Plébánia lesznek, az 5 százalékos  önrész erejéig- mindenki saját forrással is hozzájárul a megvalósításhoz. Az AGORA  projektelmei között   gyalogos túraútvonal fejlesztés Szombathely és a szlovén határ között, valamint az ún. „szoft” elemek szerepelnek: kiadványok,  ajándéktárgyak, képes-és emléklapok,jelvények készíttetése, de ők gondozzák a szlovén vezető partnerrel együtt a teljes útvonalat ismertető  térképes útikalauzt és a honlapot  is – mondta el Grünwald Stefánia.

A szombathelyi szervezetek mellett  egy kistelepülés, Nádasd is csatlakozott a témához, ők már régóta partnerként vesznek részt a Szent Márton útvonal kiépítésében. Most  egy római garnison – fogadó mintájára készülnek zarándokszállást kialakítani a túrázók számára.

A pályázati támogatás újabb  három évre, 2012 október végéig  ad lendületet a Szent Márton projektnek, így  a 2016-ra tervezett jubileumi év előkészületei  időben megkezdődhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!