Újinfluenza: újabb beteg halt meg, ezúttal Szombathelyen

Meghalt egy hatvanhat éves cukorbeteg férfi kedden reggel a szombathelyi Markusovszky kórházban, a szervezetében kimutatták a H1N1 vírust. Szerdán a szombathelyi büntetés-végrehajtási intézetben hunyt el egy 53 éves női fogvatartott, valószínűsíthető, hogy az ő szervezetében is az új vírus volt.

Bajdó Bettina

A hatvanhat éves férfi erősen cukorbeteg volt, mindenképpen javasolt lett volna számára a védőoltás. Tipikus influenzás tünetekkel került be a beteg a kórházba, a vírus szövődményeket okozott a szervezetében. A férfi bakteriális pneunómiában, vagyis tüdőgyulladásban halt meg. A betegség gyors lefolyású volt, a beteg két nap alatt belehalt a szövődményekbe. (A bakteriális tüdőgyulladás az évente visszatérő járványokban a leggyakoribb szövődmény, antibiotikummal kezelhető. Főleg kockázati csoportokban fordul elő (idősebb kor, idült alapbetegség, anyagcsere-zavar). Az influenzás halálozás jórészt a bakteriális pneumóniából adódik.)

Dr. Schneider Ferenc, a Markusovszky kórház infektológiai osztályának a vezetője megerősítette, hogy a 60 év körüli, cukorbetegségben szenvedő férfi kedden, kilenc óra előtt pár perccel a megyei kórház intenzív osztályán halt meg.

Szerveztében H1N1 vírus volt. A kórházban még egy influenzás beteget ápolnak. A gyermeket tüdőgyulladással vették fel az osztályra, állapot súlyos volt, de már javul. Egyelőre nem tudni, hogy a hagyományos vagy az újinfluenzával fertőződött-e meg. Az osztályvezető is azt ajánlja azoknak, akik még nem oltatták be magukat, hogy minél előbb tegyék meg, még nem késő. Az influenza nemcsak a következő hetekben, hanem jövő tavasszal is támadhat.

Az ÁNTSZ munkatársa egy másik esetet is említett: a szombathelyi büntetés-végrehajtási intézetben is meghalt egy személy, valószínűsíthető, hogy H1N1 vírus volt a szervezetében. Ezzel kapcsolatban az alábbi sajtóközleményt juttatta el lapunkhoz dr. Takácsné dr. Takács Dóra,  a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet jogtanácsosa, sajtóreferens: A bv-intézetben november 18-án, a hajnali órákban elhunyt egy 53 éves, előzetes letartóztatásban lévő női fogvatartott.

Az esetet a rendőrség államigazgatási eljárás keretében vizsgálja, az idegenkezűséget kizárták. Az orvos-szakértői vizsgálat folyamatban van. Az elhunyt egészségügyi adatairól  melyek adatvédelmi szempontból szenzitív adatnak minősülnek , nem adhatunk ki információt. A sajtóreferens arról is tájékoztatta lapunkat, hogy a büntetés-végrehajtási intézetekben folyamatosan oltják az influenzavírus ellen a személyi állomány tagjait és a fogvatartottakat is.

A Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben az elítéltek kétharmada kapta meg a vakcinát. Az oltás nem kötelező, csak kérhető. A fegyintézetek stratégiai szervezetek, így a dolgozók ingyen kapják a vakcinát, de az térítésmentesen jár a fogvatartottaknak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!