Vas megyére nem jellemző az oltóanyag-turizmus

A H1N1-oltóanyag szinte minden gyógyszertárban kapható Vas megyében, a hagyományos influenza elleni szérumból viszont kifogynak a patikák.

Bajdó Bettina

Dr. Schmidt József, a Vas Megyei Gyógyszerész Kamara elnöke elmondta, hogy végre elérhető a hagyományos és az újinfluenza elleni oltóanyag is a patikákban. 

- Miután a kormány elrendelte, hogy minden gyógyszertárban nyitókészletnek kell lenni az oltóanyagnak, azóta normalizálódott a helyzet - emelte ki az elnök. 

- Nem csak magyar vásárlóknak adhatunk a szérumból, egy 2004-es miniszteri rendelet értelmében bármely állam polgárának, akár európai uniós, akár nem EU-s országról van szó. A kiadást számos adminisztrációs feltételhez kötik, a vényen fel kell tüntetni a gyógyszert rendelő nevét, címét vagy azonosítóját, a rendelés dátumát, a beteg adatait. Nálam eddig egy külföldi sem érdeklődött a szérum után, s eddig nem hallottam arról, hogy a megyében jellemző lenne a vakcinaturizmus - tette hozzá dr. Schmidt József.

Szombathelyen is kapható a legtöbb gyógyszertárban az újinfluenza elleni oltás. Dudus Balázs, a Gondviselés Patika vezetője is megerősítette, hogy amióta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattól kérhetnek oltóanyag, azóta akadálytalanul működik minden. A patikavezető hozzáfűzte, hogy adhatnának el vakcinát külföldieknek is, de nála eddig nem érdeklődött erről senki.

Kőszegen a Szent Benedek Gyógyszertárban más a helyzet, külföldiek kértek már információt a magyar oltóanyagról.  

- H1N1 elleni védőoltásunk van készleten, s a hagyományos influenza elleni szérumból is tudunk adni, de csak a drágábbikból - mondta Maurer Eszter patikavezető.  Azt ígérték, hétfő délután érkezik egy szállítmány az olcsóbb oltóanyagból is. Egy hónappal ezelőtt osztrákok is érdeklődtek az új oltás után, ám úgy tudjuk, hogy Ausztriában olcsóbban megvehetik a szérumot, ezért nem jöttek vissza vásárolni- mondta Maurer Eszter.

Szentgotthárdon, a Szent István Patikában hétfő délelőtt fogyott el az újinfluenza elleni védőoltás, de délutánra már várják a szállítmányt  tudtuk meg dr. Haragh Lászlótól, a gyógyszertár vezetőjétől.

Hozzátette: a szezonális influenza ellen még van oltóanyaguk, azt azonban nem tudta megmondani, hogy meddig. Kérdésünkre elárulta, hogy sok külföldi állampolgár jár  a patikába  elsősorban osztrákok , ám egy sem érdeklődött a magyar vakcina után.

Sőt, azok közül a magyarok közül, akik Ausztriába járnak ki dolgozni, sokan kint adatják be a védőoltást. Ausztriában a vakcina ára 4,80 euro, de az oltást kétszer kell beadni, mindkét oltásért ennyit kell fizetni. (Idehaza a vakcina ára 1930 forint, ugyanennyit kérhet az orvos a  beadásért).

Sok patikában hiánycikk a szezonális influenza elleni oltóanyag

Ennek az az oka, hogy gyártók most a H1N1- vakcinát gyártják, a szezonálissal leálltak. Utórendelésre sincs lehetőség, mert minden gyártócég átállt az új típusú influenza  elleni vakcina előállítására, s egyszerre nem tudnak két oltóanyagot gyártani. A legtöbben egyszerre kérik a két oltást, a  szezonális infulenza elleni oltóanyagból már a raktáron lévő készleteket csomagolják, s szállítják ki a patikákba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!