Az elhagyatott gyárépületek új élete

A fény és árnyék különleges játéka varázsolja nem mindennapivá Bognár János alkotásait. A szombathelyi amatőr fotós képein elhagyatott gyárépületek elevenednek meg, s az előző század első évtizedeinek világa is a nézők elé tárul.

Vojnovics Viktória

- A mai fotótárlatok nagy része tájakat, épületeket, életképeket tár a látogatók elé. Szerettem volna valami ettől eltérőt megmutatni az embereknek, valami olyat, amely, bár része a mindennapjainknak, mégsem tekintünk rá szép, különleges dologként   - meséli a kezdeteket Bognár János.

- A gyárépületek, főleg ha elhagyatottan, további sorsukat várják, különleges mondanivalót hordoznak: az egykori munka nyomait őrzik, s fotó segítségével remekül megeleveníthetőek az ott hagyott egykor fontos tárgyak, képek. Ha egy gyárra, üres gyárépületre gondolunk, nem éppen a szépség jut eszünkbe, képeimmel azt szeretném szemléltetni, hogy egy ilyen épületnek is megvan a maga különleges varázsa  - hangsúlyozza János.

Az ifjú művész az üzemeket másképp bemutató fotóin a kőszegi nemezgyár, a szombathelyi Söptei úti malom, a Magyar Aszfalt keverőtelepe egyaránt megelevenedik, új színt kap. A képek fény és árnyék játéka pedig oda irányítja a néző figyelmét, ahova a fotós szeretné. Így kap különleges jelentést és hangsúlyt egy-egy falon felejtett plakát, teljesen üres, majdhogynem kísérteties csarnok.

Az üzemek fotózása mellett életképeket is szívesen készítek, többnyire múltidéző környezetben, szintén fekete-fehérben  mondja az amatőr alkotó, aki közel két éve kezdett el komolyabban foglalkoztatni a fotóművészet.

-  Autodidakta módon, szakkönyvek, folyóiratok segítségével mélyedtem el a fotóművészetben, fejlesztettem magam, meghallgattam az építő kritikákat - teszi hozzá János, aki a mindennapokban villanyszerelőként dolgozik, a szabadidejét azonban a családja mellett a szenvedélyének szenteli.
 
- A képeim többségét a hagyományos filmes fényképezőgéppel készítettem, s szinte kivétel nélkül fekete-fehérben. Úgy gondolom ugyanis, hogy ez adja vissza leginkább a jobb napokat is megélt üzemcsarnokok egykori hangulatát  - mondja. János véleményét a közönség is osztja, a Megyei és Művelődési Ifjúsági Központban bemutatott tárlata nagy sikert aratott. Az itt kiállított képeken nem csupán az egykori gyárépületek elevenedtek meg, hanem az előző század első évtizedeibe varázsolt életképek is megjelennek. A tárlatot követően képeinek egy része helyet kapott a Fotóvilág, fotóművészeti album 2009-es számában is. 

- Annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban kevesebb időm jutott a fotózásra, jó pár olyan kép gyűlt össze, amelyet szívesen megmutatnék, bemutatnék egy újabb tárlaton. Az elmúlt időszakban leginkább életképeket készítettem, s csendéleteim sora is bővült, természeten valamennyi fotó az 1900-as évek első esztendőinek hangulatát idézi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!