Bezárták a nyolcvan férőhelyes átmeneti otthon egy részét

Csak negyven főt tud fogadni a szombathelyi Családok Átmeneti Otthona, ugyanis egy önkormányzati döntés alapján a korábban nyolcvan férőhelyes intézmény egyik részét tavasszal bezárták. Jelenleg hat kérvény vár elbírálásra, s az átmeneti otthon csak egy családot tud befogadni.

Farkas Eszter

A Családok Átmeneti Otthonába az életvezetési problémákkal vagy más szociális és családi krízis miatt otthontalanná vált, valamint védelmet kereső gyermekes szülők költözhetnek be. A bentlakásos intézményben  egy évet tölthetnek el a családok (indokolt esetben ez fél évre meghosszabbítható), az otthonban szakemberek segítenek a problémáik megoldásában. 

Az intézmény célja az ellátásra szoruló családok lakhatásának biztosítása, segítségnyújtás a család otthontalanságának megszüntetéséhez, segítség krízishelyzet kezeléséhez, a jövő tervezéséhez,  a társadalomba történő visszailleszkedés elősegítése magyarázta el Tóth Réka az otthon vezetője. 

A város költségvetésének megtervezésekor a  szociális szférában is meg kellett húzni a nadrágszíjat. A közgyűlés ezért azt a javaslatot kapta, hogy a két intézményként működő,  negyven plusz negyven férőhelyes Családok Átmeneti Otthonának egyik felét zárják be. Ezért tavasztól negyven férőhellyel vagyis tizennégy szobával működik az otthon. Jelenleg hat kérvény vár elbírálásra, de csak egy családot tudnak majd befogadni az intézménybe.  

A  szociális iroda korábbi vezetője és az intézmény vezetője közösen  javasolta azt a megoldást, hogy zárjuk be a Családok Átmeneti Otthonának egyik részét, mivel ezzel a lépéssel költségeket tudnánk megtakarítani. A gazdasági válság miatt azonban sokan kerültek nehéz helyzetbe, nem tudták fizetni lakáshitelüket, vagy albérletüket.

Így nagyobb lett az igény az ilyen jellegű ellátásokra is. Ha az önkormányzat felé olyan jelzés érkezik, hogy nem tudják elhelyezni a családokat, nyilvánvaló, hogy vissza kell állítani az eredeti állapotot, és újra megnyitni az intézmény másik felét is. Ez idáig még nem érkezett ilyen jelzés az intézménytől  nyilatkozta  Szakály Gábor, a szociális bizottság elnöke.    

Varga Erzsébet Beáta tizennyolc hetes terhesen  férjével együtt  tavaly december 24-én költözött be a Családok Átmeneti Otthonába. Albérletben laktunk, de a férjem elvesztette a munkáját. Ekkor tizennyolc hetes terhes voltam. Kénytelenek voltunk eljönni a lakásból, mert nem tudtuk volna fizetni a bérleti díjat. A férjem s én sem számíthatunk senkire sem. Nem akartam az utcára szülni, s ekkor jött ez a lehetőség, hogy beköltözzünk a Családok Átmeneti Otthonába. Szerencsére a férjem hamar talált munkát. Egy éve vagyunk itt, s remélem, még fél évig maradhatunk. A szociális munkások sok mindenben segítenek, például munkakeresésben, tanácsokat adnak a gyermekneveléssel, háztartással kapcsolatban.  Havonta huszonötezer forintot fizetünk azért, hogy itt lakhassunk, de ennek az összegnek a felét visszakapjuk, ha kiköltözünk az intézményből, és lakhatásra fordíthatjuk. Szükségünk is lesz rá, mivel albérletbe költözünk majd  meséli az anya.

A fiatalasszony szerint javarészt a gazdasági válság az oka  nehéz helyzetüknek. Rengeteg adósságot halmoztak fel, mivel nem tudták fizetni a számlákat. Egyelőre esélytelennek tartja, hogy lakást tudjanak vásárolni a közeljövőben. 

Tisztában vagyunk azzal a ténnyel, hogy sok család nehéz helyzetben van, mert nem tudja fizetni lakáshitelét vagy bérleti díját. Drasztikus lépésekre lenne szükség. Azoknak a családoknak, amelyek hitelválságba kerültek  is biztosít az önkormányzat megoldási alternatívát. Egyéb tartozásnál az adósságkezelési program is megoldás lehet. Jelenleg folynak a tárgyalások egy esetleges szociális szállás kialakításáról is érvelt Szakály Gábor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!