Feszültség a megyeszékhely és a fürdőváros között

Hosszú távú hálózatfejlesztés részeként helyezték üzembe a Szombathely-Hévíz 400 kV-os villamosenergia-távvezetéki összeköttetést. A beruházás 11 milliárd forintba került.

Simon Erzsébet

Éppen delet ütött szerdán az óra, amikor feszültség alá helyezték a Szombathelytől Hévízig húzódó villamosenergia-távvezetéket az áramszolgáltató szombathelyi alállomásán.  Az új,  400 kV-os távvezeték egyfelől javítja a Nyugat-Magyarország energiaellátásában fontos szerepet játszó, Vép közigazgatási területének a megyeszékhely felőli részén található alállomás ellátásbiztonságát, másrészt az európai villamosenergia-rendszeren  belül növeli az északdélnyugati irányú áramátviteli kapacitást.

Az átadási ünnepségen megjelentek  köztük a beruházásban részt vevő, az ágazat szinte valamennyi vertikumát felvonultató cégek vezetői,  valamint Kovács Ferenc megyei közgyűlési elnök  a szabadban, illetve egy óriási rendezvénysátorban kivetítőn követhették nyomon a távvezeték feszültség alá helyezésének mozzanatait.

A rendszerbe kapcsolás, a szakaszolási műveletek  mindössze néhány percet vettek igénybe, s pontosan a déli harangszóra kiadták a feszültséget, azaz a csaknem 78 kilométernyi távvezeték áram alá került. Ezzel megtörtént te- hát az üzembe helyezés, a nagyfeszültségű vezetékrendszer próbaüzeme viszont majd csak december közepén kezdődik el, amikor a hévízi 400120 kV-os alállomást is bekapcsolják a hálózatba.

A MAVIR Zrt. a Magyar Energia Hivatal (MEH) által jóváhagyott tervek alapján végzi az átviteli hálózati fejlesztéseket. Bár jó néhány változás történt az elmúlt évtizedekben gazdasági téren is, a MAVIR Zrt. megkapta a lehetőséget, hogy megvalósítsa a 2010-ig szóló terveit  jelentette ki Tari Gábor vezérigazgató.

A Szombathely-Hévíz 400 kV-os összeköttetést a kitűzött határidő előtt, és a jóváhagyott költségkereten belül valósították meg. A projekt részeként három éve üzembe helyezték a Győr-Szombathely 400 kV-os távvezetéket és az új szombathelyi alállomást.

Hogy ezen alállomás ellátásbiztonságát növeljék, meg kellett építeni a most átadott Hévíz irányú távvezetéket. A munkák 2008 nyarán a pácsonyi logisztikai központ építésével kezdődtek, az utolsó oszlopot  összesen 220 darabot  állítottak, 2600 tonna acélszerkezetet használtak föl  idén októberben emelték.

A távvezeték nyomvonalát  amely 27 településen 900 ingatlant érint, a magántulajdonosok száma több mint háromezer  úgy alakították ki, hogy az a lehető legkisebb mértékű kárt okozza a környezetben. Az építés során kiemelt figyelmet fordítottak a zöld terület és az élővilág védelmére is.  

A kivágott őshonos fafajták pótlására erdőtelepítést végeztek, a létesített nyiladékokban az egyéb fajok megtelepedésének megakadályozására alacsony növésű cserjéket ültettek. Az oszlopok felülete is zöldes árnya-latú, hogy a monstrumok minél jobban illeszkedjenek a tájképbe. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!