H1N1 - Három újabb beteg Vas megyében

Ismét emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma. Az elmúlt héten három betegnél mutatták ki a megyében az újtípusú influenzát.

Bajdó Bettina

Vas megyében az influenza figyelőszolgálatban 45 háziorvos vesz részt,  több mint 65 ezer beteg adatait felügyelik. A 49. héten a megyében az influenzaszolgálatba bevont praxisok területén több mint tízezren fordultak orvoshoz, közülük 151 betegnél, vagyis az orvoshoz fordulók 1,5 százalékánál  diagnosztizáltak influenzaszerű tüneteket. Az elmúlt héthez képest 12,7 százalékkal nőtt az orvoshoz fordulók száma.

Dr. Béres Zsuzsanna, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat regionális járványügyi orvosa elmondta, hogy továbbra is alacsony a megyében az influenza aktivitása. Hozzátette: a szombathelyi és a sárvári kistérségi intézet területén csökkent a betegek száma, a körmendi kistérség területén viszont emelkedett.

A betegek fele 15 és 34 év közötti, negyedük 14 év alatti volt. Az orvos kiemelte, hogy öt betegtől vettek mintát a 49. héten, valamennyi negatívnak bizonyult. A Markusovszky kórház infektológiai osztálya két betegtől, a haematológiai osztály egy betegtől küldött mintát a laborba, mindhárom mintában kimutatták az új típusú influenzát.  A megyéből eddig influenzaszerű megbetegedések közösségi halmozódásáról nem érkezett hír.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!