Idén lángolt kávéfőző, hajszárító, kenyérpirító, kézimixer és turmixgép is

Idén is sok dolguk volt a hivatásos tűzoltóknak. Legtöbbször műszaki mentéshez vonultak, de számos tűzeset adott munkát a hivatásosoknak.

Bajdó Bettina

Göncz Szabolcs, a tűzoltási és műszaki mentési osztály vezetője elmondta, hogy tavaly rekordot döntött az esetszám a tűzoltóságon, 842 eseményt regisztráltak. Idén karácsonyig ennél kevesebbszer vonultak a hivatásosok, de az osztályvezető szerint éves szinten biztosan meglesz a második legtöbb eseményszám.
 
- Az utóbbi évek tendenciája az idén csúcsosodott ki, hiszen az első olyan évet zárjuk, amikor több lesz a műszaki mentések vagyis a fakidőlések, a közúti balesetek száma, mint a tűzeseteké - folytatta az osztályvezető. - Mindez úgy, hogy az idén nem volt jelentősebb vihar Szombathely környékén. Idén karácsonyig 292 tűzesethez, s 300 műszaki mentéshez vonultunk. Huszonkét utólagos tűzeset volt a vonzáskörzetünkben. 141 alkalommal tévesen riasztottak minket, s 14 esetben vaklármához siettek a hivatásosok. Érdekességként megemlíthető, hogy 1996-ban, amikor a mostani 36 helyett még 55 település tartozott a tűzoltóságunk elsődleges működési körzetébe - többek között Kőszeg és Csepreg is - az éves eseményszám 239 volt.

Az osztályvezető hozzátette: a tűzesetek többsége idén is szabad téren keletkezett, főként szemét, gaz, bozótos, szemétgyűjtő kapott lángra. A zárt téri tüzek 75 százaléka pedig a konyhákban keletkezett.

- A lakások esetében egyértelműen a konyha az a helyiség, melyben a legnagyobb a tűzkeletkezés veszélye - emelte ki Göncz Szabolcs. - Sokszor előfordul, hogy a tűzhelyen hagyják az ételt, vagy lángra lobban a túlhevült zsír vagy olaj. Az elektromos áramot is fontos megemlíteni a tűzkeletkezési okok között. Az áram alatt levő berendezések potenciális tűzkeletkezési forrást jelentenek, még kikapcsolt állapotban is. Okozott tüzet kávéfőző, hajszárító, kenyérpirító, kézimixer és turmixgép is, annak ellenére, hogy csak be voltak dugva a hálózati csatlakozóba.
 
A műszaki mentések közül rendkívül sok volt a közlekedési baleset, s ezeknek a száma évről-évre folyamatosan növekszik. A káreseteken kívül más is történt a tűzoltóságon: augusztusban például készenlétbe állították az új vízszállító gépjárművüket, valamit hét új tűzoltó végezte el a szükséges tanfolyamot és ált szolgálatba. Júniusban lecseréltük a tűzoltóság épületének rendszeresen beázó pala tetőhéjazatát cserépre. A tűzoltók több rendezvényen is részt vettek, voltak a Savaria Karneválon és a Civilek Napján is.
 
A karácsony is csendesen telt a tűzoltóságon, az ünnepek alatt műszaki mentéshez, illetve lángoló gumiabroncshoz vonultak a hivatásosok. Karácsonykor nem gyulladt ki egyetlen fa sem. Göncz Szabolcs elárulta még, hogy Szombathelyen karácsony után egyetlen adventi koszorú kapott lángra, a tulajdonosok azonban eloltották a tüzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!