Sokan kérték az oltást a szombathelyi kistérségben

A szombathelyi kistérségben minden negyedik lakos beoltatta magát H1N1 ellen, ez országos szinten kiemelkedő aránynak számít. A kórházban eddig 228-an kérték az oltást.

Bajdó Bettina

Szombathelyen három helyen, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Sugár úti épületében, a Markusovszky kórház sürgősségi tömbjében, illetve a MÁV-rendelő belgyógyászati szakrendelőjében kérhető a H1N1 elleni oltást.

Utóbbi helyen csak a vakcina árát, vagyis kétezer forintot kell fizetni a pácienseknek, míg az első két helyen a beadásért is díjat számolnak fel, vagyis háromezer forintba kerül a védőoltás beadatása.

A megyében Sárváron, Celldömölkön és Körmenden is nyílt oltópont, mindhárom helyen a kórházban várják az oltásra jelentkezőket. Az elmúlt napokban sokan oltatták be magukat a megyeszékhelyen. A Markusovszky kórházban például november 28-án nyílt meg az oltópont, szerdáig pedig 288-an kérték a H1N1 elleni  oltást.

Stánitz Éva, az ÁNTSZ kistérségi tiszti főorvosa egy közmeghallgatáson elmondta, hogy a szolgálat minden héten jelentést küld az influenza adatokról, s a járványügyi helyzetről. A megyében egyelőre alacsony az influenza aktivitása. Eddig a szolgálatnál 41 ezer oltóanyagot adtak ki, ebből 32 ezer térítésmentes vakcina volt.

Gyakorlatilag minden negyedik ember oltott a szombathelyi kistérségben, s ez országosan is nagyon jó aránynak számít. A tiszti főorvos szerint a téli szünet csökkentheti a vírus terjedését, s késleltetheti a járvány kialakulását. Az ÁNTSZ-hez eddig az influenza közösségi halmozódásáról nem érkezett hír, ám a tiszti főorvos szerint ez a helyzet akár óráról órára is változhat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!