Téli üzemmód a lukácsházi víztározónál

2010. június 30. A terv szerint akkorra el kellene készülnie a lukácsházi víztározónak. A téli leállás előtt rákérdeztünk a projektmenedzsernél: sikerül-e tartani a határidőt?

Némethy Mária

A lukácsházi víztározó alapkövét szeptember 15-én ünnepélyesen helyezték el. A kivitelezési munkák viszont a közbeszerzési eljárásban vesztes fél fellebbezései miatt az előzetesen tervezetthez képest három hónapos csúszással, csak szeptember 3-án kezdődhettek el.

Azóta bárki, aki Kőszeg és Szombathely között közlekedett, a 87-es útról láthatta: iszonyú erőbedobással dolgoztak a kivitelezők. Nagy munkagépek hada mozgatta a földet a 25 hektáros területen még szombatonként is.
Emlékeztetőül: óriási építkezésről van szó. A völgyzárógát hossza 2405 méter, a földtöltés építéséhez 394 000 köbméter anyag szükséges, a leürítő műtárgyba pedig 1163 köbméter vasbetont építenek majd be. A munkák végén rekultiválni kell majd az anyagnyerőhelyet.

A téli leállás előtt arra kértünk választ Gaál Róberttől, a Nyugat-dunántúli Vízügyi és Környezetvédelmi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettesétől, a víztározó projektmenedzserétől, sikerül-e a három havi időkiesést behozni?

Elkészül-e a víztározó a tervezett időpontra, 2010. június 30-ára?  

- A munkálatok szépen, nagy intenzitással folytak eddig, de a téli időjárás miatt érthetően szolidabb üzemmódra álltak át a kivitelezők. A felázott talaj miatt jelenleg szünetelnek a földmunkák, de más típusú munkák azért folynak a területen. A tavaknál kisebb zsilipet építenek, köveznek, de ha leesik a hó, akkor érthetően ezzel is leállnak. A másik kérdésére ma még nem tudok válaszolni. Az látható volt, hogy nagyon erőteljesen folyt a tározó kivitelezése eddig, de csak február végén, március elején derül majd ki, sikerült-e lefaragni a három hónapos csúszást. Úgy beszéltük meg, akkor leülünk, áttekintjük az ütemtervet. Akkor már nagy biztonsággal tudok arra válaszolni, tartható-e a június végi befejezési  határidő, vagy sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!