Egymilliós bírság a zalai rendőr-főkapitányságnak a Vasi Nyugalommal kötött szerződés miatt

A közbeszerzési döntőbizottság egymillió forint bírsággal sújtotta a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságot, mert az túl alacsony áron kötött szerződést a Vasi Nyugalom Kft-vel zalai rendőrkapitányságok portaszolgálatának ellátására. A döntés ellen nem lehet fellebbezni.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A Zala megyei főkapitányság tavaly szeptemberben felhívást tett közzé a Közbeszerzési Értesítőben a főkapitányságon, illetve a zalaegerszegi, a nagykanizsai és a keszthelyi rendőrkapitányságokon portaszolgálati feladatok ellátására. Mindenütt egy vagyonőr formaruhás ember napi 12 órás foglalkoztatásáról volt szó, számol be róla a Zalai Hírlap.

A felhívásra hat cég tett ajánlatot, majd a munkát - a kiírás szerint - a legalacsonyabb árral (725 forint/óra/fő) pályázó Vasi Nyugalom Kft. nyerte el. A döntést a legmagasabb árat (1187 forint) ajánló Dunasecurity Vagyonvédelmi Kft. támadta meg, kérve annak megsemmisítését.

Utóbbi sérelmezte, hogy a nyertes, valamint még egy pályázó túl alacsony árat ajánlott, messze kevesebbet, mint a szakmai kamara által meghatározott legalacsonyabb óradíj (909 forint), mely a cég szerint egyébként megkerülhetetlen szabály. A társaság szerint a nyertes a megajánlott áron nem lesz majd képes teljesíteni a vállalt feladatot.

A döntőbizottság végül súlyos jogsértést állapított meg, amiért a főkapitányság nem vizsgálta, hogy a megajánlott alacsony óradíjakkal kalkulált bérköltség eléri-e az adott ágazatban szokásos szintet. Felrótta a rendőrségnek azt is, hogy a nyertessel az eljárást lezáró szerződés már meg is köttetett, s így a jogsértés nem orvosolható.

 A ZMRFK a döntőbizottság felhívására megküldte a közbeszerzési eljárás iratait, s tájékoztatott többek közt arról, hogy Keszthelyen 665, a másik három objektumban pedig 680 forintos óradíjon dolgozik a portaszolgálatot jelenleg ellátó cég. A rendőrség úgy látja: a kamarai minimum ár csak ajánlás, amit a piac felülírhat.

Az ügyben szerettük volna megkérdezni a rendőrség illetékesét, ám dr. Tiborcz János dandártábornok, megyei főkapitány a szóvivővel annyit üzent: nem tud a bírságról.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!