Felháborító! A határon magyar autósokat büntetnek az osztrák rendőrök

A 2007 decemberi schengeni határnyitás és a tavalyi népszavazás ellenére sem lehet autóval áthajtani Zsiránál Locsmándra. A magyar autósokat büntetik.

Nagy Ildikó

- Igen, kockáztatok. Répcevisen élek, Locsmándra megyek, nem fogok Kőszeg felé kerülni - mondja Érdiné Anikó a Zsira és Locsmánd közötti egykori határátkelőnél.

- Óvatosan megyek, figyelem, hogy az osztrák oldalon vannak-e rendőrök. Mert bizony büntetik azokat a magyarokat, akik autóval áthajtanak. A férjemnek szombaton nem volt szerencséje, harminc eurójába került az autós határátlépés. Az viszont felháborító, hogy a mögötte haladó osztrák autóst nem büntették meg mondja az asszony -  majd lesz, ami lesz alapon, a gázra lép és elindul.

- Itt pihenünk Bükön, a feleségemnek asztmás rohama lett,  őt viszem orvoshoz Oberpullendorfba - magyarázkodik egy német férfi, aki Érdinéhez hasonlóan épp szabályt szeg. Az egykori átkelőnél ugyanis még mindig kint van az a tábla, amely az autósoknak megtiltja az átkelést Locsmándra.

Többször foglalkoztunk már a fura helyzettel, legutóbb épp két éve, amikor a nagy dérrel-dúrral beharangozott, majd pezsgőpukkantással megünnepelt schengeni határnyitás után furcsálltuk, hogy a határok csak elméletileg tüntek el, gyakorlatilag meg nem.

Deja vu-élményünk támad, míg dideregve toporgunk a tiltó tábla előtt Dorogi Árpád zsirai polgármesterre várva. A tábla amúgy elgondolkodtató: a környékbeli gyalogosokon, kerékpárosokon kívül ugyanis még a mezőgazdasági gépeknek is engedélyezi az áthajtást, csak az autósoknak sem.

Pedig a tavaly augusztusi népszavazáson (248 igen és 173 nem eredménnyel) a locsmándiak többsége amellett voksolt, hogy át lehessen hajtani autóval az egykori határon.

Bármilyen furcsa, ebben is politika van. Az Osztrák Néppárt locsmándi aktivistái engednék az átkelést, a szocialisták és a szabadságpárt képviselői viszont nem. - Úgy tűnik, hiába volt a népszavazás - kommentálja a helyzetet Dorogi Árpád, aki azt is furcsállja, hogy az egykori határ túloldalán háromfelé ágazó út egyikén sem engedik a magyaroknak az áthajtást.

A zsirai polgármester is tud arról, hogy az osztrák rendőrök büntetik a magyarokat, és tegyük hozzá: csak a magyarokat. Azt mondja, sok követ megmozgattak már: a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés és a Bécsben szolgáló magyar nagykövet is próbált hatni az osztrákokra, de hiába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!