Gazdag Erzsi vers- és prózamondó verseny a Reményik iskolában

A korábbi éveknél is többen mérték össze tudásukat a Reményik Sándor Evangélikus Iskolában a Gazdag Erzsi vers- és prózamondó versenyen. Az iskola három éve, amikor az evangélikus egyház fenntartásába került, szívesen vette át elődjétől a Gazdag Erzsi emlékére rendezett verseny hagyományát.

Tersztyánszky Krisztina

Az idén már tizennegyedik alkalommal hirdették meg az óvodások és alsó tagozatosok vers- és prózamondó versenyét. Több mint negyvenen jelentkeztek Szombathelyről és a környező településekről. Egy Gazdag Erzsi verssel és egy szabadon választott művel kellett készülniük.

A Magyar kultúra napja alkalmából rendezett program nyitányaként Vörös Ferenc művész-tanár festményeiből nyílt kiállítás az iskola folyosóján. A grafikus egy Reményik Sándor portréval ajándékozta meg az iskolát, majd rövid zenés műsor után megkezdődött az erőpróba. A versenyzők három korcsoportban álltak zsűri elé, melynek tagjai között ott voltak a fenntartó, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos irodájának képviselői, valamint a Weöres Sándor Színház több színésze.
 
- Egyházunknak negyven oktatási intézménye van, és mindben nagy hagyománnyal rendelkeznek a hasonló versenyek - mondta el Kalina Katalin, az egyház oktatási osztályának vezetője. - Nagy hangsúlyt helyezünk a művészeti nevelésre, ugyanakkor ezek az alkalmak arra is jók, hogy jobban megismerjék iskoláinkat. Öröm hallani, hogy már a legkisebbek milyen tisztán artikulálnak, jól tagolva, értően mondják a szöveget. 

- Jó érzés, hogy szép anyanyelvünk művelésével ilyen sokan foglalkoznak, amiért köszönet a versenyzőknek és felkészítőiknek - tette hozzá Kákay István országos irodaigazgató, a zsűri elnöke. - Az ilyen versenyek inspirálják a gyermekeket arra, hogy szépen beszéljenek, s megismerjék líránkat. Akik ezt ilyen pici korban megtanulják, remélem később is művelni fogják és tovább is adják a szép magyar szó szeretetét.

Amíg a zsűri meghozta döntését, a gyerekek kézműves foglalkozásokkal és irodalmi játékokkal töltötték az időt, majd a Tarisznyások adtak műsort. Végül megszületett az eredmény. Az óvodások között Csordás Dávid lett az első a Benczúr óvodából. Az első-másodikos korosztély legjobbja a vasvári Kapornaki Júlia lett, a harmadik-negyedikesek mezőnyében a házigazdáktól Grünwald Dávid lett a győztes.

A vetélkedőt a megyei önkormányzat, a Gazdag Erzsi Alapítvány és szponzorok támogatták.

Több tucatnyi gyerek gyűlt össze a versenyre. Jöttek óvónénivel, pedagógussal, szülővel, nagymamával. Hibátlanul, csillogó szemmel, kipirulva mondták  a verseket, a hosszú meséket Ez valami csoda volt!  mondta valaki a zsűriből. Vajon hova lesz később a versek iránti kisgyerekkori szeretet?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!