H1N1 botrány: felfüggesztettek egy orvost a kanizsai kórházban

Felfüggesztettek állásából egy orvost a nagykanizsai kórház sürgősségi osztályán, amíg az egyik, H1N1 vírusfertőzés gyanújával elhunyt beteg ellátásával kapcsolatos vizsgálat le nem zárul.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A Kanizsai Dorottya Kórház intenzív osztályán péntekre virradó éjszaka elhunyt  Bagonyai Attila nemzetközi sakkmester, az Aquaprofit Nagykanizsai Tungsram Sakk Klub utánpótlás-vezetője. A Nagykanizsa szerte ismert és kedvelt sportszakembert majdnem három hétig ápolták az intenzív osztályon, ahova súlyos légzési problémákkal került. Betegsége tünetei H1N1-fertőzésre utaltak, ám a szakemberek szerint nem teljesen megbízható gyorsteszt ezt nem igazolta.

Édesanyja, Bagonyai Sándorné úgy véli: lehet, hogy megmenthették volna fia életét, ha a szakszerű orvosi segítséget időben kapja. Ugyanis a Kanizsai Dorottya Kórház sürgősségi betegellátó osztályáról (SBO) kétszer is hazaküldték a 40 fok körüli lázzal küszködő férfit. Ezt egyébként több barátja, csapattársa megerősítette.

Bagonyai Attila halálat követően nem sokkal újabb haláleset történt Nagykanizsán. Szombat hajnalban egy helyi illetőségű doktornő hunyt el a Kanizsai Dorottya Kórház intenzív osztályán.

A történtek is hozzájárultak ahhoz, hogy vasárnap vizsgálatot rendelt el az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Nagykanizsán és Szegeden, a H1N1 vírussal összefüggésben.

A nagykanizsai kórházban alig három hét alatt összesen négy beteg halt bele a feltételezhetően influenza által okozott szövődményekbe, bár eddig nem minden esetben igazolódott a H1N1 fertőzés gyanúja.

Megkerestük a Kanizsai Dorottya Kórház illetékeseit a történtek kapcsán. A főigazgató,  Prof. Dr. Bátorfi József korábban azt ígérte lapunknak,  hétfőn áll rendelkezésünkre.

A kórház hétfőn délután sajtótájékoztatót tartott, ahol bejelentették, felfüggesztettek állásából egy orvost a nagykanizsai kórház sürgősségi osztályán.

Bátorfi József főigazgató azt mondta: az akkor ügyeletben lévő - a kórházban részmunkaidőben foglalkoztatott - orvost mindaddig felmentették a munkavégzés alól, amíg a sürgősségi osztályon folyó vizsgálat le nem zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!