Havi tízezer forint a hiányszakmát tanuló diákoknak

Februártól havi tízezer forint ösztöndíjat kapnak azok a szakiskolások, akik a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság által meghatározott tíz hiányszakma egyikét tanulják.

Nagy Ildikó

Zörögnek a gépek a vépi mezőgazdasági szakképző iskola tanműhelyében.

A 11. és 12. évfolyamos, mezőgazdasági gépszerelőnek és gépjavítónak tanuló diákok Kovács János szakoktató mellett ismerkednek a marógéppel. A jáki Farkas Milán és a felsőszölnöki Fartek Péter eddig is szerették tanult szakmájukat, ám egy ideje nagyobb kedvvel sürgölődnek a gépek körül. Őket is érinti a jó hír, miszerint azok a szakiskolások, akik a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság (RFKB) által meghatározott tíz hiányszakma egyikét tanulják, február elsejétől havi tízezer forint ösztöndíjat kapnak a Munkaerőpiaci Alapból.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium égisze alatt működő iskola igazgatója, Ugróczky Ferenc az agrártárca delegáltjaként tanácskozási joggal vesz részt az RFKB ülésein, nem is rejti véka alá, mennyire örül, hogy a bizottság az eredetileg tervezett öt helyett tíz hiányszakmát nevezett meg a régióban. 
 
- Először csak a szerkezetlakatos, az ács-állványozó, a szakács, a szerszámkészítő és a gépi forgácsoló került fel a hiányszakmák listájára, majd a szabó, a szociális gondozó, a hegesztő, a kőműves és a mezőgazdasági gépszerelő szakmákkal bővítették a sort - mondja.
 
Hogy tényleg szükség van mezőgazdasági gépszerelőkre, azt az is jelzi, hogy tavaly az agrárkamara képviselői elkérték a végzősök névsorát. Tény az is, hogy a végzett gépszerelők mindegyike talált állást, érvel az igazgató.

A hiányszakmát tanuló 11. és 12. évfolyamos diákoknak februártól havi 10 ezer forint ösztöndíj jár a nyári szünetben is, szeptembertől pedig tanulmányi eredményeiktől függően kapják a pénzt. Egy 4,51-es átlag felett produkáló diák 30 ezer forintot kaphat havonta.

SZUBJEKTÍV

A vépi tanműhelyben megismert diákok mindegyike azért választotta a mezőgazdasági gépszerelő szakmát, mert a szülei gazdálkodnak, és elkél otthon a segítség.

Ők azok, akik hétvégén, a nyári szünetben is keményen dolgoznak otthon. És ők azok, akik nem külföldön akarnak boldogulni. De vajon a szakács miért számít hiányszakmának?

Az ösztöndíjnak egyetlen szépséghibája van: nem feltétel, hogy az iskola befejezése után itthon helyezkedjen el a két évig támogatott diák...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!