Hihetetlen: szombathelyi vállalkozó a dubai koronaherceg beszállítója

Felhőkarcolók, villámgyors magasvasút, luxus lakások, jólét gyermekkoromban valahogy így képzeltem el az ezredforduló nagyvárosait emlékszik vissza a Dubaiban élő, szombathelyi születésű Farkas Mihály. Dubai ma éppen ilyen képet mutat. Legalábbis a turistáknak. Az itt élők azonban tudják: a siker még ebben a környezetben sem adja könnyen magát.

Vojnovics Viktória

Dubai, az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb városa, a Perzsa-öböl partján fekszik. Magyar szót errefelé ritkán hallani. Legfeljebb a turisták között akadnak honfitársak, akik ámulattal csodálják a Jumeirah beach-et, s az annak partvonalán található gyönyörű Burj Al Arab hotelt, amely a világ egyetlen hétcsillagos szállodája. Ebben a festő környezetben talált otthonra a szombathelyi vállalkozó és családja, aki nem csupán számítását találta meg az álomvárosban, hanem abban a megtiszteltében is részesülhetett, hogy vállalatát a koronaherceg hivatalos beszállítójának választották.
 

- Három éve egy holland rendezvényszervező céggel dolgoztam együtt. A vállalatnak Dubaiban voltak érdekeltségei, ott vállaltunk feladatokat emlékszik vissza a kezdetekre Farkas Mihály, aki Magyarországon is több sikeres, elsősorban tűzijátékok és pirotechnikai termékek forgalmazásával foglalkozó vállalat tulajdonosa.
 
Egy éve már, hogy önállóan dolgozom Dubaiban. Mondhatni szerencsém volt: egy helyi sejkkel kezdhettem közös vállalkozásba. Az ő kapcsolatrendszere és tőkéje segítette az elindulást, fejlődést meséli.
 
S a kitartó munka meghozta gyümölcsét: mára két helyi vállalatban is érdekelt. Az egyik ugyancsak pirotechnikai termékeket forgalmaz, a másik pedig rendezvénykellékeket ad bérbe. 

- A helyi vállalkozás elindítása tette lehetővé, hogy ez év júniusában megkaptam az úgynevezett rezidens státuszt, így ma már állandó lakcímmel élek kinn - mondja a vállalkozó, majd a Dubai mindennapokra terelődik a szó, s lassan eloszlik az erről a világról alkotott álomkép.
 
- Dubainak ugyanúgy megvan a maga Váci utcája, de a saját nyolcadik kerülete is. A városról hazánkban festett káprázatos kép a valóságban nem mindig olyan rózsaszín. Az azonban tény, hogy biztonság van, mind az üzleti életben, mind a közbiztonság területén. Kiszámíthatóak a hatóságok, egyértelműek a jogszabályok is, nem a büntetésekből él az ország, s ez vonzza a befektetőket. Azonban érdemes szem előtt tartani, hogy ott sem jön minden magától: sok a buktató, a szűrő, de a verseny rendkívül tisztességes, és a versenyszabályok is átláthatóbbak. Egy ilyen környezetben más feltételekkel vághattunk bele az üzleti életbe - meséli.
 
- A felső kapcsolataink megvoltak ahhoz, hogy vállalkozni tudjunk. Kimondottan csak az uralkodó osztálynak, felsőbb köröknek kezdtünk dolgozni, és dolgozunk ma is. Hihetetlen nagy megtiszteltetés, hogy ma már a koronaherceg hivatalos beszállítói lettünk. Dubaiban ennél feljebb már nincs emeli ki a vállalkozó. Ugyanakkor ez rengeteg kötelezettséggel is jár, itt nem elég valamit elérni, folyton dolgozni kell azért, hogy megtarthassuk: bizonyítani, fejlődni kell. A környezet rákényszerít minket a folytonos megújulásra  magyarázza a szakember, miközben a Dubai mindennapokra terelődik a szó. Kiderül: a szinte örök hőségbe burkolózó Arab-félszigeten teljesen más az élet tempója: nyugodtabbak, toleránsabbak az emberek, s itt már-már természetes a multikulturális közeg is. Miközben a munkanyelv az angol, szinte valamennyi fejlődő ország képviselteti magát, de csak a magasan kvalifikált szakemberek tekintetében. A szakmunkások leginkább a környező államok polgárai közül kerülnek ki. A sajtóban hangoztatott fény és csillogás mögött azonban itt is meghúzódnak az árnyak: Dubaitól 15-20 kilométerre már jócskán fakulnak a fények.

- Az itt létrejött jóléti diktatúrát azonban senki sem kérdőjelezi meg onnan nézve valahogy teljesen más a világ -  kalandozik vissza Farkas Mihály, majd elárulja mindennek ellenére Magyarországhoz még mindig ezer szállal kötődik. A szüleim és a feleségem családja mellett a hazai vállalkozásaim is fontosak az életemben. Nagyon sokat dolgoztam felépítésükön, ma már a felnőtt fiaim irányítják ezeket a cégeket, én ha tehetem, csak tanácsot adok meséli majd elárulja az sem ritka, hogy havonta többször is megteszi a hatórás repülőutat, hogy hazalátogasson.

S hogy mi az igazán lenyűgöző ebben a távoli városban?

Farkas Mihály szerint az itt élők leírhatatlan leleményessége, kreativitása, hihetetlen ötleteik, s az, hogy amit elterveznek meg is valósítják. S mindeközben arra törekszenek, hogy létesítményeik monumentalitásával meghökkentsék az ide látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!