Írják át 11 számjegyűre a mobilszámokat!

Mivel 2010. január 16-tól a mobiltelefon-számokat csak mind a 11 számjegy tárcsázásával lehet hívni, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH), a Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselője (HFJK) és három mobilszolgáltató azt javasolja, hogy minden felhasználó már korábban írja át készülékében a hét számjeggyel tárolt hívószámokat.

MTI

Az NHH keddi közleménye szerint január 16-tól csak a teljes, azaz a belföldi előtét, hálózatkijelölő szám és előfizetői szám formátum alapján lehet majd SMS-t és MMS-t is küldeni.
   
A közlemény szerint az NHH, a HFJK és a cégek azt is javasolják, hogy a vállalkozások és a magánszemélyek ellenőrizzék a SIM kártyával működő riasztók, liftek és egyéb berendezések, például távvezérelhető kazánok tárcsázási beállítását is azért, hogy azok január 16-tól is zavartalanul üzemeljenek.

Célszerű ellenőrizni az olyan számítógépes szoftverek beállításait, ahol tárcsázáshoz vagy üzenetküldéshez hívószám van rögzítve. Ajánlják azt is, hogy a vállalkozások, magánszemélyek és közintézmények a fejléces papírjaikon, honlapjaikon, illetve névjegykártyáikon, hirdetéseiken és egyéb felületeiken a telefonszámokat a +36-os formátummal tüntessék fel.
   
A közlemény szerint fontos tudnivaló, hogy január 16-tól a hét számjegy használata esetén a hívás sikertelen lesz, illetve az így küldött üzenetek nem érkeznek meg a címzettekhez. A sikertelen hívási kísérletről hangbemondás tájékoztatja az előfizetőket, míg a csak hét számjeggyel küldött SMS-ek és MMS-ek nem fognak megérkezni a címzetthez.
   
Az előfizetőkhöz köthető mobiltelefon számok a 06-os belföldi, vagy +36-os nemzetközi előhívóból, a szolgáltató kétjegyű hálózatkijelölő számából, 20, 30, 70, valamint a hétjegyű előfizetői számból állnak. A hívószámok jövőre sem változnak, és más mobilhálózatokba ugyanúgy lehet hívást indítani, mint jelenleg. Hálózaton belül azonban az előfizetők mobilszámai január 16-tól már nem érhetőek el a hét számjegyű hívószámmal, és SMS vagy MMS küldésekor is a teljes, 11 számjegyből álló hívószámot kell majd megadni.
   
Az NHH, a HFJK, a Pannon, a T-Mobile és a Vodafone szerint az legegyszerűbb, ha az előfizetők a telefonkönyvben tárolt hétjegyű hívószámokat kiegészítik a +36 azonosítóval és a hálózat kijelölő 20-as, 30-as vagy 70-es számmal.
   
A Pannon, a T-Mobile és a Vodafone ügyfeleinek száma napjainkban közel 12 millió, s ez a szám a következő években várhatóan tovább nő: a rendelkezésre álló kiosztható hívószámok azonban korlátozottan állnak rendelkezésre, s ezért ezek körének bővítése érdekében kerül sor 11 számjegy bevezetésre. Mivel megszűnik a hálózaton belüli hét számjegyes hívás és üzenetküldés lehetősége, újabb számmezők szabadulnak fel.
   
A hívószámok tárcsázásának változásával lehetővé válik a mobilszolgáltatók által használható számmező közel 6 millió telefonszámmal való bővítése. Január közepe után, a mobilszolgáltatók által kiadott hétjegyű előfizetői számok 0-val, vagy 1-gyel is kezdődhetnek majd, míg jelenleg a mobilszámok csak a 2000000–9999999 tartományból használhatók.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!