Korrupciós kifizetések: vádat emeltek a Gripenek volt kelet-európai ügynöke ellen

"Korrupcióra irányuló összeesküvés" gyanújával vádat emeltek Nagy-Britanniában a Gripen vadászgépek értékesítésében is érdekelt brit BAe Systems hadiipari csoport volt ügynöke ellen, a BAe egyes kelet-közép-európai - köztük magyarországi - szerződéseivel kapcsolatban. Az osztrák grófnak vasi érdekeltségei is vannak.

MTI

A súlyos csalások kivizsgálására szakosodott brit hivatal (Serious Fraud Office, SFO) közleménye szerint az osztrák állampolgárságú Alfons Mensdorff-Pouilly grófról és a SAAB/Gripen repülőgépek szállítási szerződéseiről van szó.

Az SFO által az MTI londoni irodájához pénteken eljuttatott hivatalos vádemelési tényállítás szerint Mensdorff-Pouilly 2002. január 1. és 2008. december 31. között "összeesküdött másokkal" egyes közép- és kelet-európai kormányok - köztük Csehország, Magyarország és Ausztria - "ismeretlen tisztviselőinek és más ügynökeinek" történő, korrupciós jellegű kifizetések folyósítására, vagy ilyen kifizetésekről szóló egyezségekre.

Ennek célja a vád szerint az volt, hogy "ösztönözze" a SAAB/Gripen harci repülőgépek szállításáról szóló szerződések elnyerését e kormányoktól, vagy "jutalmazza" a már elnyert szerződéseket. A gépek szállítója a BAe Ssytems.

Az SFO szerint a pénteki vádemelés a hivatal és a brit védelmi minisztérium saját rendőri hatósága - Ministry of Defence Police - által elvégzett közös vizsgálat eredménye. Az "európai szinten összehangolt" vizsgálatban együttműködött az osztrák rendőrség és a bécsi államügyészség, és segítették az eljárást a cseh, a magyar és a svájci hatóságok is - áll az SFO pénteki londoni közleményében.

Mensdorff-Pouillyt tavaly márciusban vették őrizetbe, öt évi vizsgálódás után.

Tavaly októberben az SFO közölte azt is, hogy büntetőjogi eljárás megindítását indítványozta a BAe Systems ellen, külföldi korrupciós ügyek gyanújával.

Az SFO akkori rövid, kétmondatos hivatalos londoni közleménye szerint az indítvány előzménye az a vizsgálat volt, amelyet a testület a legnagyobb európai hadiipari vállalat "afrikai és kelet-európai üzleti tevékenysége" ügyében folytatott. A hivatal akkor még nem részletezte, hogy a vizsgálat mely kelet-európai országokat érintette. 
 
A hosszú évek óta zajló SFO-vizsgálat elsődleges célja eredetileg a BAe korrupciógyanús szaúd-arábiai ügyleteinek felderítése volt. A hatóság azt próbálta feltárni, hogy a BAe több mint két évtizede milyen körülmények között nyerte el a brit hadiipar eddigi legnagyobb megrendelését. Ez egy 20 milliárd font értékűre becsült, harci repülőgépekre szóló összetett, ma is élő szaúdi szállítási és szolgáltatási szerződésláncolat.

A brit sajtó korabeli értesülései szerint a BAe Systems - korábbi nevén British Aerospace - 1989 és 2002 között összesen 60 millió fontot költött a rijádi udvar befolyásos tagjainak megajándékozására az üzlet megtartása érdekében.

Ezt a vizsgálatot azonban 2006 decemberében, komoly nemzetközi visszhangot keltve, a brit kormány leállíttatta. Tony Blair akkori miniszterelnök annak idején "nemzetbiztonsági okokkal" indokolta az intézkedést, részletek ismertetése nélkül. A brit sajtó azonban akkoriban úgy értesült, hogy a szaúdiak a terrorellenes együttműködés megszakításával fenyegették meg Londont a vizsgálat folytatása esetére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!