Lekváros palacsintával lepték meg a százéves Tóni bácsit

A százesztendős Ribnikár Antalt köszöntötték hétfőn családtagjai és Lukácsháza elöljárói. Tóni bácsi a torta mellé lekváros palacsintát is kapott: az a kedvenc étele.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Többen nem jönnek?  kérdezte viccesen Tóni bácsi hétfőn délután, amikor botjára támaszkodva betipegett a nagyszobába, ahol az asztal körül már gyülekeztek a köszöntésére megjelent vendégek.

Ribnikár Antal hétfőn ünnepelte a századik születésnapját. A helyi iskolások műsora után Albert Csaba, Lukácsháza polgármestere köszöntötte a falu legidősebb emberét. Az elöljáró Tóni bácsi mellé telepedve idézte fel az ünnepelt életútját, majd átnyújtotta a falu ajándékát.

Az ajándékkosár mellé más meglepetést is hozott: Tóni bácsi kedvenc ételét, a lekváros palacsintát az óvoda konyháján sütötték, nagy-nagy szeretettel. Tóth János körjegyző Bajnai Gordonnak a Magyar Köztársaság kormánya nevében írt üdvözlő sorait tolmácsolta.

A százesztendős férfit lánya, veje, két unokája, két dédunokája és azok hozzátartozói, valamint  Porpáczy József plébános is felköszöntötte. Stampf Lászlóné, aki sokáig gondozta Tóni bácsit egy szívecskével díszített  kispárnával lepte meg a férfit.

Ribnikár Antal  1910-ben született Bécsben, szüleit korán elveszítette, árvaházakban, nevelőszülőknél nőtt fel. Utolsó nevelőapja Matus József körmendi szabómester volt, az ő hatására tanulta ki a férfiszabó mesterséget.

Ma is őrzi azt az 1942-es hirdetést, amelyben a vasvári Rosenberger-féle ház udvarában nyitott  férfiszabó műhelyét ajánlja a nagyérdemű közönség figyelmébe.

Tóni bácsi a II. világháborúban a hadseregnek varrt ruhákat, majd a határőrség Söptei úti laktanyájában volt szabó, onnan ment nyugdíjba. Utána a szombathelyi nagypostán dolgozott, mellette kertészkedett. Az 1994-ben megözvegyült férfi nyolc éve egyetlen lánya, Katalin családjával él Lukácsházán. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!