Loptak, vascsővel fenyegettek, fotósra támadtak - fokozódó feszültség Miháldon

A tűzoltószertár vadonatúj felszerelése tűnt el a napokban a Zala megyei településen. A falulakók csendes vonulására vascsövekkel válaszoltak a romasoron, ahol később a Zalai Hírlap fotóriporterére is rátámadtak. A szaporodó bűncselekmények miatt növekvő feszültség magyarok és egyes cigányok között Miháldon.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az előzményekről: szilveszter éjjelén meglopták a miháldi önkéntes tűzoltókat, ami kiváltotta a helyi közösség jobb érzésű felének felháborodását, lévén adott esetben életmentő eszközökről van szó. Két láncfűrészt megtaláltak a rendőrök, ám a benzinmotoros aggregátort még nem. Az eset felkorbácsolta az indulatokat, egy néhány fős társaság rendszeresen meglopja a miháldiakat.

Hogy az érintetteknek megmutassák: eddig és ne tovább, úgy döntöttek néhányan, végigvonulnak a falu utcáin. A tűzoltószertártól indult kedd este a 10-15 tagú csapat, mely végül félszáz fősre duzzadt. Sokan érezték úgy, ott a helyük - köztük romák is.

Már visszafelé tartottak, amikor a helyi kisebbségi önkormányzat elnökének, Horváth Zsuzsannának - akinek egyébként semmi köze a lopásokhoz - , a háza előtt az ott lakók vascsövekkel, lapáttal támadtak a menetre.

Laptársunk, a Zalai Hírlap munkatársai ellátogattak Miháldra, ahol kíváncsiak voltak a demonstrálók, és a Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökének véleményére is. Utóbbi megpróbálta kiütni fotóriporterünk kezéből a fényképezőgépet.

További részletekért kattintson a Zalai Hírlapra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!