Robbanás után tűz egy belvárosi lakóházban Budapesten

Robbanás történt, majd tűz ütött ki Budapesten egy ötemeletes belvárosi lakóházban péntekre virradó éjjel, a lakók közül négyen sérültek meg, közülük az egyik állapota válságos. A detonációt feltehetően egy szivárgó gázpalack okozta.

MTI

A tűzoltók az épületet kiürítették, s oda a lakók nem is térhetnek vissza, mert életveszélyes - mondta az MTI-nek Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság szóvivője.
   
Elmondta: a Balaton utcai ház legfelső szintjének egyik lakásában ismeretlen okból robbanás történt, majd tűz ütött ki. Az égő lakásból egy idős férfit válságos állapotban hoztak ki a tűzoltók, a férfi teljes testfelületén súlyos égési sérüléseket szenvedett, és füstmérgezést kapott.

A férfit a mentők a Szent István Kórházba vitték, ahol az égési osztály ügyeletes orvosa az MTI-nek reggel azt mondta: a sérült állapota még mindig válságos, testét harmad- és negyedfokú égések borítják.
   
Az 5. emeleti erkélyről egy hölgyet emelőkosárral menekítettek le, füstmérgezés gyanújával. Két további lakó szintén füstmérgezést kapott.

A három füstmérgezettet az Erzsébet Kórházba vitték, ahol kora reggel nem adtak felvilágosítást állapotukról.
   
A robbanás és tűz következtében a ház legfelső szintjének nagy része megsemmisült, életveszélyessé vált. A környező házak ablakai betörtek, az utcára került nagy mennyiségű törmelék miatt 15-20 ott parkoló autóban kisebb-nagyobb kár keletkezett.   
   
Molnár Péter tájékoztatása szerint a sérülteken kívül további három embert a tűzoltók menekítettek ki az égő emeletről.
   
A tüzet három vízsugárral eloltották, majd a teljes épületet kiürítették.
   
Kora reggel a szóvivő elmondta, hogy a mérnöki vizsgálat szerint az egész ház életveszélyessé vált, ezért a lakók nem térhettek vissza otthonukba. Az épület 53 lakásából az érintettek a tűzoltók segítségével hozták ki holmijukat. A lakók elhelyezéséről a Polgári Védelem és a kerületi önkormányzat gondoskodik - tette hozzá Molnár Péter.
   
A tüzet kiváltó robbanás okát a tűzoltóság és a rendőrség együtt vizsgálja.

Százmilliókba kerülhet a helyreállítás

Akár 200-300 millió forintba is kerülhet a Balaton utcában kigyulladt ház helyreállítása; egy bölcsődét és egy óvodát be kellett zárni a baleset miatt - mondta Rogán Antal (Fidesz), az V. kerület polgármestere pénteken reggel az MTI-nek.

A polgármester elmondta: a robbanás után kigyulladt és megsérült ház miatt le kellett zárni a Balaton utcát és  - a statikai véleménytől függően - addig nem is lehet megnyitni, amíg a területet nem rendezték.
    
Zárva kell tartani egy, a ház szomszédságában lévő épületet is, amelyben a kerület legnagyobb óvodája és egy bölcsőde is működik. Emiatt valószínűleg segítséget kell kérnie az önkormányzatnak egy másik kerülettől, hogy a gyermekeket elhelyezhessék a kárrendezés idejére, amely az előzetes információk szerint két hetet is igénybe vehet - mondta a polgármester.
    
Rogán Antal szerint a terület rendbehozatalának költsége 100 millió forint alatt lehet, a ház ötödik emeletének átépítése, a támfal kijavítása pedig 200-300 millió forintba is kerülhet.
    
Az önkormányzat minden segítséget megad a lakóknak, és - bár a társasházban csak hétszázalékos tulajdonrésze van - valószínűleg átvállalja majd a helyreállítás költségeit - tette hozzá.
    
A kerület csak 10-12 károsultat tud elhelyezni, ezért segítséget kérnek a fővárosi önkormányzattól is.
    
A polgármester - mint beszámolt róla - összehívta a védelmi bizottság ülését, amely után tájékoztatót tart a témában.

Szivárgó gázpalack okozhatta

Feltehetőleg egy szivárgó gázpalack okozta a robbanást az V. kerületi, Balaton utcai ház egyik lakásában - közölte a főpolgármester az MTI kérdésére pénteken a helyszínen.

Demszky Gábor, miután bejárást tartott a házban, azt mondta: reggel az épületben járt a gázművek szakértője és kizárta, hogy a gázvezeték okozhatta a hibát az egyedül élő idős férfi lakásában.
   
Rogán Antal, az V. kerület polgármestere pedig azt közölte, hogy korábban felújították az épület gázvezetékrendszerét és volt úgynevezett gáztömörségi vizsgálat is.
   
Mint elmondta, a baleset miatt péntek reggel nem nyitották meg a kerület legnagyobb, az épülettel szomszédos óvodáját és bölcsődéjét. Jelezte: az intézmény várhatóan a jövő héten már fogadni tudja a gyerekeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!