Segély-botrány: mégis időben fizettek (Frissítve)

Törvénytelenül járt el a nyírkátai önkormányzat, mert több hónapja nem fizette ki a munka híján segélyre szorult emberek rendelkezésre állási támogatását. Kedden kiderült, alaptalanok az állítások.

MTI

 Alaptalan az állítás, hogy Nyírbogáton és Nyírmihálydiban is részletekben, vagy az elmaradt kommunális díjak levonását követően fizetik ki hónapok óta a szociális segélyeket a rászorulóknak - reagált a két Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település polgármestere a nyírkátai segélyügyhöz kapcsolódó híresztelésre kedden az MTI-nek.

Simon Miklós, Nyírbogát fideszes polgármestere elmondta: az érintettek időben, minden hónap ötödikéig megkapják a pénzt, az önkormányzat előbb a lakosságnak járó szociális támogatásokat, majd a munkabért fizeti ki. Hozzáfűzte: azt fontolgatja, hogy rágalmazásért feljelenti Tejfel Lászlót, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnökét, aki minden alapot nélkülözően hozta hírbe a nyírbogáti helyhatóságot.
 
Megjegyezte azt is, hogy a roma vezető nem először tünteti fel rossz színben a község önkormányzatát. Ezt a polgármester szerint azért teszi, mert "politikai megrendelésre cselekszik", illetve "így vág vissza", hogy gyakran figyelmeztetik, mivel nem végzi megfelelően a munkaerőpiaci menedzseri munkáját az alkalmazó helyi polgármesteri hivatalnál.
 
Nyisztor Ferenc, Nyírmihálydi független polgármestere szintén azt közölte: a településen mindenki időben, az utolsó fillérig megkapta a különböző támogatásokat 2009-ben. Hamis információi vannak a nyírmihálydi segély-kifizetési problémákról beszélő Tejfel Lászlónak - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a roma vezető valóban "megérdemelné", hogy rágalmazásért eljárás kezdeményezzenek ellene.

Rácz János, az Észak-alföldi Regionális Közigazgatási Hivatal Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kirendeltségének vezetője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a szervezetnek nincs tudomása segély-kifizetési elmaradásokról a térségben.

OLDALTÖRÉS: Hétfőn még más miatt állt a bál


Hétfőn még más miatt állt a bál


Hétfőn még más miatt állt a bál


Hétfőn még más miatt állt a bál

Az országos visszhangot kapott ügy miatt egy civil szervezet és az érintettek az ügyészséghez, valamint az ombudsmanhoz fordultak, megszólalt az Önkormányzati Minisztérium is.

Az Önkormányzati Minisztérium (ÖM) államtitkára szerint, ha ma működne törvényességi felügyelet az önkormányzatok felett, akkor fel lehetne lépni a nyírkátaihoz hasonló törvénytelenségek ellen. Jauernik Istvánt azt követően kereste meg hétfőn az MTI, hogy a médiában megjelent: a helyi önkormányzat szeptember óta nem, vagy csak részben fizeti ki a munka híján segélyre szorult emberek rendelkezésre állási támogatását (rát).

Elmondta, a nyírkátai önkormányzat novemberben fordult a tárcához, jelezve, hogy nem tudják fizetni a segélyeket. Varga Zoltán miniszter decemberben döntött arról, hogy 2,6 millió forintot fizet a településnek az elmaradások kifizetésére, így a pénzeket január első napjaiban kell kifizetni az érintetteknek.

Az államtitkár hangsúlyozta: törvénytelen állapot, ha valahol nem fizetik ki a segélyeket. Mint mondta, a rát jár, így az önkormányzat nevében sem a jegyző, sem pedig a polgármester nem tarthatja vissza a segélyek kifizetését. Az - mint mondta - "nem egy számla", amit később is be lehet fizetni.

Jauernik István közölte: azért van a jegyző, hogy felhívja a képviselő-testület és a polgármester figyelmét a jogszerű, törvényes működésre. Jelezte, hasonló esetről, hogy a rát-ot nem fizették volni ki valahol, még nem hallott.

Elmondta, problémát jelent, hogy ma nincs törvényességi felügyelet az önkormányzatok fölött, így fordulhatnak elő törvénytelenségek. Közölte, ha a Fidesz nem akadályozná a törvényességi ellenőrzés biztosítását egy parlamenti döntés meg nem hozatalával, akkor az erre rendelt hivatal fel tudna lépni az ilyen esetekben a törvényesség helyreállítására.

Korábban az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találta, hogy a kormány előbb feles törvényben, később pedig kormányrendeletben alakította át a közigazgatási hivatalokat. Így jelenleg nincs olyan működő szervezet, amely az önkormányzatok törvényességét ellenőrizné. A regionális közigazgatási hivatalokból alakuló regionális államigazgatási hivataloknak nincs felhatalmazásuk arra, hogy ellássák az önkormányzatok törvényességi felügyeletét.

Az MTI hétfőn úgy értesült, hogy nyírbogáti segélyezetteknek is részletekben, vagy az elmaradt kommunális díjak levonását követően fizetik ki hónapok óta a szociális segélyeket. Tejfel László, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnökének közlése szerint a nyírkátai és a nyírbogáti segélyezettek a kisebbségi és az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordultak, illetve kártérítési eljárást indítanak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település két önkormányzata ellen. Tejfel László elmondta, hogy hasonló problémák mutatkoznak a segély-kifizetések terén Nyírmihálydi településen is.

A Népszabadság hétfői számában azt írta: Nyírkátán csak azért nem halnak éhen több százan ezekben a hónapokban, mert a Baptista Szeretetszolgálat élelmiszeradományokat juttatott el a faluba. A helyi önkormányzat ugyanis szeptember óta nem, vagy csak részben fizeti ki a munka híján segélyre szorult emberek rendelkezésre állási támogatását.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára arra mutatott rá, hogy ha nincs pénze működésre egy önkormányzatnak, akkor kiegészítő támogatásért a szaktárcához fordulhat. Zongor Gábor véleménye szerint a segélyek kifizetése adott esetben előrébb való lehet, mint például az önkormányzati közüzemi számlák kiegyenlítése.
 
Az Újkorcsoport elnevezésű civil szervezet bejelentette: a Fővárosi Főügyészséghez fordultak az ügyben. Kadarják Dániel, a civil szervezet elnöke szerint az önkormányzatnak a jelenlegi jogszabályok alapján nincs lehetősége a segélyek bármilyen jogcímen történő visszatartására.

Úgy látják, az önkormányzat intézkedése akár bűncselekményt is megvalósíthat, így arra a kérdésre is választ várnak, hogy történt-e hivatali visszaélés. Mint fogalmazott, a nyírkátai eset újabb példája annak, hogy Magyarországon a szociális ellátórendszer átfogó megváltoztatása égető probléma.

A rendelkezésre állási támogatás (rát)

Ki jogosult a rendelkezésre állási támogatásra?
Az az aktív korúak ellátására jogosult személy, aki rendszeres szociális segélyre nem jogosult, arra az időtartamra, amikor közfoglalkoztatásban neki fel nem róható okból nem vesz részt és táppénzben vagy távolléti díjban nem részesül, vagy-olyanképzésben vesz részt, amelyhez keresetpótló juttatást részére nem állapítottak meg, rendelkezésre állási támogatásra jogosult.


Milyen összegű a rendelkezésre állási támogatás?
A rendelkezésre állási támogatás havi összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege, 2009. január 1-től 28.500,- Ft. Azok esetében, akik 2008. december 31-én 28.500,- Ft-nál magasabb összegű rendszeres szociális segélyben részesültek, a rendelkezésre állási támogatás 2009. évben a 2008. decemberében folyósított segély összegével azonos)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!