A parkerdei betörők mindent visznek, amit érnek

Az utóbbi egy hétben megszaporodott a betörések száma a szombathelyi parkerdőben. A tolvajok mindent visznek: lámpát, ruhát, műszaki cikkeket, szerszámokat.

zaol.hu

- Az összes kültéri lámpámat ellopták - panaszolja Nagy Sándor, az egyik kert tulajdonosa. - Ebben az utcában nem én vagyok az egyetlen, akinek a refletorait, lámpáit, kapcsolóit elvitték a tolvajok. Kilenc éve vettem ezt a telket, eddig még sohasem törtek be hozzám. A betörők kézre kerítése érdekében én is csatlakoztam ahhoz a társasághoz, melynek tagjai a Kálvária Polgárőrséggel közösen járják a Fekete Fenyves Dűlő utcáit napközben és éjszaka -teszi hozzá.

Múlt hét közepén a Reform utcában is betörők jártak. Három kiskertet próbáltak meg kifosztani. A tolvajokat még az sem riasztotta vissza, hogy az egyik ház falán a Polgárőrség feliratú tábla virít.

Felvágták a drótkerítésemet, így jutottak be a birtokomra mutatja Forgács Károly, a Kálvária Polgárőr Egyesület elnöke. - Mozgásérzékelőt és riasztót is szereltem fel a kerti házamra, ez mentett meg attól, hogy kirámolják az épületet. Amikor megpróbálták felfeszíteni a zárat, megszólalt a riasztó, s a tolvajok eliszkoltak a helyszínről. -

Néhány házzal arrébb Ostorics Imre kisházának lakatai is kifogtak a betörőkön. - Tripla zárral védem az értékeimet, mivel egy ideje gyanús alakok kószálnak a parkerdőben - mondja Ostorics Imre. A lakatokat akarták leverni az ajtóról, de nem sikerült nekik, így nem tudtak bejutni az épületbe.

Molnár Lajos, a Parkerdei Kertbarát Egyesület elnöke hangsúlyozza, hogy január 28-a óta 15 kiskertet törtek fel ismeretlen tettesek, több esetben a tulajdonosok feljelentést tettek a rendőrségen. Mindent vittek, amit értek: kerti szerszámokat, lámpákat, ruhákat, élelmiszert. 

Az egyik telken kinyitották a vízcsapot, s mire a tulajdonos észrevette, hogy folyik a víz, több mint 60 köbméter kárba veszett. Az elnök arra hívja fel a figyelmet, hogy a tulajdonosok hetente egyszer legalább menjenek ki a kertjükbe, és ellenőrizzék értékeiket. S ha lehet, adják le elérhetőségüket az egyesület vezetőségének.

Knob Ernő alezredestől, a Szombathelyi Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának vezetőjétől megtudtuk, hogy a megyeszékhelyen a Parkerdőben, Oladon, a Körtésben és az egykori laktanya környékén lévő telkeken gazdálkodnak a szombathelyiek. Télen megnő a betörések száma, ugyanis a leghidegebb hónapokban a tulajdonosok ritkábban járnak ki a kertjükbe. A vezető hozzátette, hogy az a betörő, aki dolog elleni erőszakot is alkalmaz, tehát megrongálja a kerítést, felfeszíti az ajtót, bűncselekményt követ el, így a bíróság akár szabadságvesztést is kiróhat rá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!