A szentgotthárdi Opel gyárban nem lesz elbocsátás

A General Motors bejelentése szerint nem szüntetnek meg munkahelyeket a szentgotthárdi üzemben. Európában összesen 11 milliárd eurót ruháznak be 2014-ig, amivel átszerveznék a termelést, hogy 2012-ben újra nyereségesek legyenek.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

"Mindenünk megvan a sikeres jövőhöz" - mondta Nick Reilly, a GM Europe elnöke. Az amerikai autógyár 11 milliárd eurót kíván beruházni 2014-ig, amivel az új modelleket kifejlesztenék. Mindezzel azt szeretnék elérni, hogy 2012-ben már újra profitot termeljen a cég.

Szentgotthárdon miként eddig, úgy továbbra is 1,6-os és 1,8-as benzinmotorokat gyártanak, s a jövőben is itt készül az Allison sebességváltó. A termelésből nem küldenek el embereket, az Opel sajtóközleményében Szentgotthárd neve mellett a termelésben egy nulla szerepel.

Nem ilyen szerencsés Antwerpen, ahol 2377 ember munkája szűnik meg, bezárják a gyárat. Bochumban 1799 ember veszíti el állását, Lutonban 369, Saragossa-ban 900, Kaiserslauternben pedig 300.

A termelésen kívüli területeken azonban már Magyarország is azon országok közé tartozik, ahol az Opel létszámot csökkent. Egyelőre nem tisztázott, de feltehetőleg a budapesti központban szűnik majd meg negyven ember munkája, az Opel-terv ennyit irányoz elő.  E téren a negatív listát Németország vezeti, 650 fős mínusszal, második Nagy-Britannia 150-el, a harmadik Belgium 110-el.

Ugyancsak negyvennel csökken a termelés kívüli terület létszáma Olaszországban, Lengyelországban és Oroszországban.

Az Opel és társmárkája, a Vauxhall mintegy 48 ezer főt foglalkoztat Európában, az alkalmazottak felét Németországban. Nick Reilly a korábbi közléseket megerősítve bejelentette, hogy az átalakítás 8 300 fős elbocsátást követel a két márkától. Közülük 1 300 főt tesznek ki a marketing területen dolgozók, a fennmaradó 7 ezer alkalmazott az üzemekből távozik.

 Az európai termelésének kapacitását a kedden bejelentett terv szerint az Opel 20 százalékkal mérsékeli.

Forrás: autopro.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!