A települések életének krónikásai lesznek civil tudósítóink

A Vas megyei települések közösségi életében aktív, ismert személyiségek csatlakozásával megkezdte működését lapunk civil tudósítói hálózata. Szerkesztőségünkben jártak szerdán a csapat tagjai.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Újszerű kezdeményezést indítunk útjára: a települések mindennapjait jól ismerő, esetleg azok alakításában is aktívan részt vevő olvasóink vállalták, hogy saját környezetükből információkkal, beszámolókkal, fotókkal látják el a Vas Népét, így az eddiginél is több helyi tartalmat jeleníthetünk meg online felületünkön, illetve az újság hasábjain.

- Bízunk abban, hogy a kör folyamatosan bővül, s idővel akár valamennyi településen lesz majd partnerünk, aki szűkebb környezete krónikásaként beszámol az érdekességekről, hírértékkel bíró történésekről - fogalmazott lapunk főszerkesztője azon a szerdai találkozón, amelyen civil tudósítói csapatunk magját, első tíz jelentkezőjét köszöntöttük.

Halmágyi Miklós elmondta: tíz évvel ezelőtt az embereket az érdekelte, mi történt, ma arra kíváncsiak, hogy éppen most mi történik. A média nagymértékben átalakult, s ezeknek a kihívásoknak a nyomtatott lapok csak akkor tudnak megfelelni, ha még lokálisabb tartalmat közvetítenek, s ebben az online felületek segítségét is igénybe veszik.

A Vas Népe azokat kéri fel együttműködésre, akik már eddig is kapcsolatban álltak a lappal, s akik a településükön megbecsült, mértékadó személyiségek. Ők eddig is jelen voltak lapunkban különböző információikkal, most azonban kitágul számukra a világ, az online felületen nincsenek korlátok, és a legjobb, legfontosabb információk a nyomtatott lapba is bekerülnek majd.

Ennek technikai részleteiről Török Tibor, lapcsoportunk online főszerkesztője tájékoztatta a megjelenteket. Mint mondta, honlapunkon, a www.vasnepe.hu-n önálló rovatuk lesz a civil tudósítóknak, sőt, a vasi települések saját mappát kapnak majd.

Civil tudósítóink ráadásul nemcsak híreket, riportokat, interjúkat, de multimédiás tartalmat is feltölthetnek erre a felületre, képeket, videókat mellékelhetnek anyagaikhoz, vagy éppen blogolhatnak is. Egyébként a nyomtatott újságban is önálló rovatban közöljük majd (a terjedelmi lehetőségeknek megfelelően) az írásokat.

Azok, akik elfogadták első körben a meghívásunkat, a megye különböző településeiről, falvakból, kisvárosokból  érkeztek. Egyöntetűen úgy vélekedtek, hogy lapunk kezdeményezését jónak találják, s látják benne a lehetőséget, amely településük számára az eddiginél nagyobb nyilvánosságot biztosít. Kihívásnak tekintik a feladatot, és izgatottan várják az írásaikra érkező első reakciókat.


A kör pedig bővülni fog, reményeink szerint minden vasi településen megtaláljuk azt az ambiciózus támogatónkat, aki azonosulni tud a lap céljaival, s aki meglátja a lehetőséget abban a hálózatban, amelynek kiépítését megkezdtük. Ezzel a rendszerrel nemcsak települések, de intézmények, iskolák, egyesületek, civil szerveződések is eljuttathatják híreiket, információjukat az érdeklődő olvasóhoz.

Ezt fogalmazta meg a szerda délutáni beszélgetésen Pálné Horváth Mária Celldömölkről, és Fekete Lászlóné Őriszentpéterről, akik egyrészt hangsúlyozták eddigi jó munkakapcsolatukat újságíróinkkal, másrészt máris ötletekkel örvendeztettek meg bennünket, kisiskolásoknak való tartalmat, összegyűjtött őrségi recepteket ajánlva.

Civil tudósítóink végül megtekintették szerkesztőségünket. Előbb online rovatunkkal és honlapunk működésével ismerkedtek, majd ízelítőt kaptak a lapkészítés gyakorlatából: tördelőtermünkben ők már  szerda kora este nyomon követhették a csütörtöki újság formálódását.

Akikkel együtt fogunk működni 

Pálné Horváth Mária, Celldömölk, [email protected]; Pappné Balogh Ágnes, Bajánsenye; Fekete Lászlóné, Őriszentpéter, [email protected]; Pásti József, Ikervár, [email protected]; Sejberné Szabó Mariann, Vasvár, [email protected]; Tüskésné Kámán Ida, Kám, [email protected]; Takó Gábor, Csákánydoroszló, [email protected]; Vadász Miklós, Rátót; Kálmánné Simon Rózsa, Hegyfalu, [email protected]; Molnár Piroska, Szentgotthárd, [email protected]. És akik ezúttal nem tudtak eljönni: Dominekné Bándoli Bernadett, Káld; Barta András, Vassurány; Kovács László, Apátistvánfalva; Vörös Éva, Körmend; Pápes Éva, Szatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!