Ajánlószelvények étkezési jegyért: a Fidesznek gyűjtöttek a romák?

Ajánlószelvények vételéről diskurál a szombathelyi roma kisebbségi önkormányzat elnöke, állítja Oroszvári Péter (MSZP) képviselő-jelölt hangfelvételekre hivatkozva. A politikus szerint egyértelmű, hogy a Fidesznek gyűjtik a cédulákat. A választási helyzet egyre fokozódik Szombathelyen, a csapatok harcban állnak.

zaol.hu

Oroszvári Péter szocialista képviselőjelölt feljelentést tesz választás rendje elleni bűncselekmény miatt. A politikus - a Budai Bernadett MSZP-szóvivővel közösen tartott - pénteki sajtótájékoztatóján bemutatott egy hangfelvételt, amelyből szerinte kiderül, hogy Hauser Philip, a szombathelyi roma kisebbségi önkormányzat vezetője romákkal ajánlószelvényeket gyűjt, amelyekért cserébe étkezési jegyet ad.

A közlése szerint a nyugat.hu-n (amely jogerős bírósági ítélet szerint nem tartozik Czeglédy Csaba szocialista alpolgármester érdekeltségi körébe) megtalálható hangfelvételek alapján az ajánlószelvényeket a Fidesznek gyűjtik.
 
Oroszvári Péter azt kérdezte a Fidesz országos vezetésétől, vásárolnak-e kopogtatócédulákat Szombathelyen, illetve bárhol máshol Magyarországon. Oroszvári Péter a hivatkozott, egy telefonbeszélgetésről készült hangfelvételt idézve kitért arra is: a beszélgetésben az egyik ajánlószelvény- gyűjtés után érdeklődőnek azt mondják, hogy "úgyis a Fidesz nyer (...) ha nem állunk melléjük, lehúzhatjuk a rolót". A beszélgetésből az is kiderül, úgy gondolják, mivel nem pénzt adnak az ajánlószelvényért, nem törvénytelen, amit csinálnak.

A képviselőjelölt hangsúlyozta: ez mindenképpen törvénytelen, mert semmilyen ellenszolgáltatást nem lehet adni a szelvényekért cserébe, vagyis közönséges bűncselekményről van szó.
 
Oroszvári Péter véleménye szerint a Fidesz szombathelyi frakcióvezetőjének mielőbb tisztáznia kellene, hogy miért tarja a kapcsolatot Hauser Philippel, a hangfelvételből ugyanis az is kiderül, hogy telefonon találkozót beszélnek meg egymással. A kérdés tehát az, hogy ki adja az étkezési jegyet a romáknak az ajánlószelvényekért, vagy ki adta az étkezési utalványokra a pénzt - fogalmazott.
 
Az MSZP arra vár választ a Fidesz országos vezetésétől, vásárolnak-e ajánlószelvényeket Szombathelyen, illetve bárhol máshol Magyarországon.
 
Arra a kérdésre, hogyan jutottak a hangfelvételhez, azt válaszolta, a portáltól (amely jogerős bírósági ítélet szerint nem tartozik Czeglédy Csaba szocialista alpolgármester érdekeltségi körébe) kapták, de azt nem tudja, hogy az oldalhoz ki juttatta el azt.

Budai Bernadett, az MSZP szóvivője szerint egy másik eset is mutatja, hogy "fura eszközökkel készül a hatalomra a Fidesz".
 
Beszámolt arról, hogy Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester két nagy példányszámú helyi lapban is meghirdette, hogy az önkormányzatnál is le lehet adni a neki szánt ajánlószelvényeket.

A felvételek

A felvételeken egy idősebb (feltételezhetően ő Hauser Philip - beszélgetés közben válaszol egy telefonhívásra) és egy fiatalabb férfi hangja hallható - az utóbbi arról érdeklődik, hogy itt vannak ezek a választások és nem lehetne valamit izélni. Később az ajánlószelvényekre terelődik a szó, illetve arra, hogy mit lehet kezdeni velük, és miért kell a Fidesznek odaadni a cédulákat - így megmarad a szombathelyi romáknak az a támogatás, amit városházától kaptak. Arról is szó esik, hogy mi az árfolyama a szelvényeknek - minél több van annál magasabb - 200 és 500 forint is kapható értük, étkezési utalványban.

A fiatalabb személy a beszélgetés közepén még rá is kérdez, hogy akkor a Fidesznek mennek a cédulák - a válasz: hát mégis, kinek. Az első beszélgetés kétségkívül legérdekesebb része, hogy az idősebb személyt (aki valószínűsíthetően Hauser Philip) telefonon hívják, és nem csak az ő szavai hallhatóak, hanem a hívóé is - igaz halkabban.

A második beszélgetésben már kitöltött szelvényt (vagy szelvényeket) visz a fiatalabb férfi: ekkor kap még eligazítást, hogyan kell kinéznie egy pontosan kitöltött cédulának. Az idősebb  arról is beszél, hogy már megvan a szükséges mennyiség, innét kezdve annyira nem érdekes a dolog.

Az ügy politikai vetülete mellett legalább annyira érdekes, hogyan készültek, ki készítette, kinek a megbízásából - kivált, hogy a beszélgetés közbeni telefonhívásnál nem csak a hívott, hanem a hívó hangja is hallható. Mindenesetre Szombathely ismét érdekes szövegkörnyezetben szerepel az országos hírfolyamban.

A nyugat.hu-ra feltöltött két felvétel itt érhető el:

1. Ha nem állunk melléjük, lehúzhatjuk a rolót

2. Már megvan, amennyi kell

A Fidesz szombathelyi szervezetének sajtóközleménye az ügyről

A Fidesz már tegnap jelezte, hogy illetéktelen személyek fideszes aktivistának adták ki magukat, így gyűjtöttek ajánlószelvényeket Szombathelyen, hátrányos helyzetű emberek által lakott területeken.

Újra felhívjuk a figyelmet arra, hogy ez bűncselekmény, a választópolgárokat pedig arra kérjük, hogy ha a Fidesz nevében megbízólevél és igazolvány nélkül ajánlószelvényt gyűjtő emberekkel találkoznak, azonnal értesítsék a helyi Fidesz-irodát vagy a rendőrséget. Oroszvári Pétert pedig mindenekelőtt arra kérjük, törölje az Orbán Viktor halálát kívánó hozzászólását az internetről.

OLDALTÖRÉS: Hauser Philip: ajándék és nem ellenszolgáltatás

Hauser Philip: ajándék és nem ellenszolgáltatás

Hauser Philip: ajándék és nem ellenszolgáltatás

Hauser Philip: ajándék és nem ellenszolgáltatás

A szombathelyi roma kisebbségi önkormányzat elnöke, Huaser Philipet nem a nyugat.hu (amely jogerős bírósági ítélet szerint nem tartozik Czeglédy Csaba szocialista alpolgármester érdekkörébe), hanem egy másik szombathelyi portál szólaltatta meg az ügyben.

Hauser Philip elismerte, hogy ő hallható a felvételen, és közölte mivel Lungo Drom-os szervezetről van szó, ezért az országos szerződésnek megfelelően a Fideszt támogatják. A negyedórás beszélgetés során Hauser többször hangsúlyozza, magánszemélyként ajándékot adott néhány, szegényebb roma családnak azért, hogy ne dobálják el a kopogtatócédulákat.

Állítása szerint  a felvételeken hallható fiatalember - akit egyébként ismer és vamzernek (spicli)  tart - maga ajánlotta fel, hogy ajánlószelvényeket gyűjtene, ha lehet értük valamennyi pénzt kapni.

A riporterrel Hauser Philip hosszan polemizált azon, hogy az étkezési jegyek ellenszolgáltatásnak, vagy ajándéknak minősülnek,  azt viszont kijelentette, hogy a Fidesztől semmilyen ellentételezést nem kapott a gyűjtésért, azt állampolgári kötelességének tartotta.

Az egyik  telefonbeszélgetésben elhangzik Marton Zsolt neve is, Hauser Philip szerint teljes más ügyről, egy pályázatról beszélt a hívóval. Emellett a roma elnök beszámol arról is, hogy tudomása szerint más pártok az MSZP, MDF (vagy hogy hívják) pénzért veszik a cigányok ajánlószelvényeit a városban.

A westindex interjúja Hauser Philippel:

OLDALTÖRÉS: Szíjjártó: a Fidesz nevében gyűjtenek

Fidesz: a párt nevében mások gyűjtenek ajánlószelvényeket

Fidesz: a párt nevében mások gyűjtenek ajánlószelvényeket

Fidesz: a párt nevében mások gyűjtenek ajánlószelvényeket

A Fidesz szóvivője felszólította a többi pártot és szervezetet arra, hogy ne gyűjtsenek a Fidesz nevében ajánlószelvényeket; Szijjártó Péter közlése szerint több ilyen esetről is kaptak bejelentést az elmúlt hetekben, példaként Budapest VIII. kerületét, Pécset, Orosházát, Makót, Battonyát, Szécsényt, Hatvant és Szombathelyet említette.

A Fidesz elnöki stábjának vezetője pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján felhívta más pártok és szervezetek figyelmét arra, hogy a Fidesz nevében ajánlószelvényt gyűjteni bűncselekmény, és minden egyes ilyen ügyben a rendőrséghez fordulnak. Szavai szerint, ha valakinek nincs szüksége arra, hogy manipulatív módon gyűjtsenek számára ajánlószelvényt, akkor az a Fidesz.
 
Arra az újságírói kérdésre, mi a célja annak, hogy kétmillió ajánlószelvényt összegyűjtsenek, hiszen így a kis pártok elől veszik el a lehetőséget, úgy reagált: az országban nyolcmillió szelvényt lehet összegyűjteni, és ha nekik megvalósulnak az elképzelések, akkor is még hatmillió marad. A többi pártnak ez éppen elég merítési bázis - értékelte.

Szijjártó Péter álláspontja szerint ez a felvetés csak arról szól, hogy néhány párt előre magyarázza a bizonyítványát, amit "a szánalmas sirámok" kategóriájának minősített. Megjegyezte, a Fidesz az ajánlószelvények gyűjtése tekintetében soha nem állt ilyen jól, mint most, már százezres nagyságrend áll a rendelkezésükre.
 
Cáfolta, hogy pártjának gyűjtenének ajánlószelvényeket étkezési jegyért cserébe Szombathelyen. (Oroszvári Péter szocialista képviselőjelölt pénteken jelentette be: feljelentést tesz a választás rendje elleni bűncselekmény miatt, mert szerintük Szombathelyen törvénytelen ajánlószelvény-gyűjtés zajlik; az MSZP az ügy kapcsán a Fidesz esetleges érintettségét firtatta.)

Hangsúlyozta, beszélt a szombathelyi Fidesz-frakció vezetőjével, aki azt állítja: semmifajta hivatalos kapcsolatban nem állnak az MSZP által megnevezett emberekkel, nem volt és nem lehetett náluk a Fidesztől származó, valós meghatalmazás az ajánlószelvények gyűjtésére. 

Szijjártó Péter arra az újságírói felvetésre, miszerint a telefonbeszélgetés egyik szereplője állítólag megerősítette, hogy a Fidesz megbízásából dolgozik, Szijjártó Péter azt válaszolta, hogy akkor hazudik. 

Szintén újságírói kérdésre, mely szerint Lázár János fideszes képviselő a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalba kérte a neki szánt ajánlószelvényeket, úgy válaszolt: nem tud ilyesmiről, de ha a szocialisták ezt be tudják bizonyítani, akkor tegyék meg a jogi lépéseket. (Az MSZP szóvivője beszélt arról pénteken, hogy Lázár János két nagy példányszámú helyi lapban is meghirdette, hogy az önkormányzatnál is le lehet adni a neki szánt ajánlószelvényeket, ami törvénytelen.

OLDALTÖRÉS: MSZP: hangfelvétel bizonyítja a szombathelyi visszaélést


MSZP: hangfelvétel bizonyítja a szombathelyi visszaélést


MSZP: hangfelvétel bizonyítja a szombathelyi visszaélést


MSZP: hangfelvétel bizonyítja a szombathelyi visszaélést

Az MSZP szóvivője szerint hangfelvétel bizonyítja, hogy Szombathelyen nem éltek vissza a Fidesz nevével, hanem az ellenzéki párt megbízásából gyűjtenek ajánlószelvényt étkezési jegyért. Budai Bernadett pénteken az MTI-hez eljuttatott  közleményében azt írta: a nap folyamán bemutatott hangfelvételből az tűnik ki, hogy az ajánlószelvényért étkezési jegyet "bizniszt a Fidesz megbízásából, a Fidesz érdekében űzik a városban".

A szocialista politikus szerint a nyugat.hu (amely jogerős bírósági ítélet szerint nem tartozik Czeglédy Csaba szocialista alpolgármester érdekeltségi körébe)  portálon megjelent hangfelvételből kiderül, hogy Hauser Philip, a szombathelyi roma kisebbségi önkormányzat vezetője romákkal ajánlószelvényeket gyűjt a Fidesznek, cserébe étkezési jegyet ad. A felvételen elhangzik Marton Zsolt helyi fideszes politikus neve is - írta közleményében Budai Bernadett.
 
Úgy fogalmazott: "A szombathelyi esetben nincs semmi, ami arra utalna, hogy bárki is visszaélne a jobboldali párt nevével. Ellenben úgy tűnik, hogy éppen a Fidesz él vissza a magyar törvényekkel. Erre utal a hangfelvételen elhangzó minden szó."

Budai Bernadett szerint abból, amit Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője mondott az ajánlószelvény-vásárlási botránnyal kapcsolatban, csak egy új dolog derült ki: a Fidesz nemcsak Szombathelyen, hanem más városokban is érintett "a balhéban".

A Vas megyei székhely után eddig Pécsen és Diósdon próbáltak elébe menni az ügynek. De minél inkább tagadják, hogy közük lenne hozzá, annál inkább beismerik az érintettségüket a bűnügyben - közölte a szocialista párt szóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!