Állati szigor - Betiltanák a gömbakváriumot és a henger alakú kalitkát

Kormányrendeletben szabályoznák a kisállatok tartását. A jogszabálytervezet szerint gömb alakú akváriumban nem lehet majd halat tartani, és a henger alakú kalitkákat is betiltanák. És hogy miért? Mert mindegyik tartós egészségkárosodást okoz az állatoknak.

Nagy Ildikó

- Mi eddig sem ajánlottuk a gömbakváriumokat. Egyedül a sziámi harcoshalként is ismert betta számára lehet ideális élettér, az ugyanis a természetben is kis, pocsolyaszerű vizekben él - magyarázza Varga Tamás szombathelyi kisállatkereskedő.

Ő úgy véli, a gömbakváriummal több gond is van. Például nem lehet beleszerelni vízmelegítőt és levegőztetőt.
Varga Tamás érdekességként megemlíti, hogy volt időszak, amikor mindenki gömbakváriumot akart vásárolni, bele pedig aranyhalat. Aztán kiderült, hogy egy televíziós reklámban láttak hasonlót, ott tetszett meg nekik.

- Én speciel nem adok el aranyhalat gömbakváriummal. Inkább elmagyarázom a vevőnek, hogy az aranyhalaknak nagyobb élettér kell. Azzal viszont nem értek egyet, hogy márciustól egyáltalán nem árulhatunk gömbakváriumot. Eddig is voltak, akik nem halaknak vásárolták, hanem kaktuszokkal, formás kavicsokkal töltötték meg. Persze, az is megeshet, hogy előbb-utóbb kitalálják: a kaktuszok is rosszul érzik magukat a gömbakváriumban. -

Akár hisszük, akár nem egy hal is lehet depressziós. A gömbakváriumban nem tud elbújni, így sohasem érzi magát biztonságban. Egész nap körbe-körbe úszik, a kimerültségtől pedig előbb utóbb elpusztul.

- Minden állatnak kell az élettér  hangsúlyozza dr. Szamosfalvi András szombathelyi állatorvos, aki egyetért a szigorítással.

A henger alakú kalitkában és a gömb alakú akváriumban a kutatások szerint az otthon tartott kedvenceink nem érzik jól magukat. Ha pedig a gazdi nem megfelelő életkörülményeket biztosít hobbiállatának, állatkínzást követ el.

Magyarországon is egyre több figyelmet fordítanak az állatvédelemre. A rendeletmódosításban az is szerepel teszi hozzá az állatorvos hogy a kutyákat tíz négyzetméternél nagyobb lakhelyen kell tartani. A négylábú pajtásaink társas lények, igénylik, hogy foglalkozzunk, törődjünk velük, rendszeresen sétáltassuk őket, az nem elég, ha naphosszat kennelben tartjuk őket. Ha depressziós lesz a háziállatunk, kedélyjavító gyógyszerrel és élettérváltoztatással lehet meggyógyítani őket.

A madártenyésztők eddig sem tartottak sohasem henger alakú kalitkában madarat, mivel a madarakat rettenetesen zavarja, hogy a lakhelyüknek nincsen sarka, és ez a térérzékelésükre sincs jó hatással  tudjuk meg Ajkay Ferenctől, a Savaria Díszmadártenyésztő és Állatbarát Egyesület elnökétől.

- A börzéken és kiállításokon szigorú előírásoknak megfelelő kalitkában mutatunk be madarakat, ezek pedig  négyzet alakúak. Úgy gondolom, hogy a negyven centiméter átmérőjű hengeralakú kalitka kisebb testű madaraknál nem okozhat semmilyen problémát, viszont a papagájok egészségére már veszélyes lehet. Találkoztam olyan hullámospapagájjal - folytatja a madártenyésztő amelyet a gazdája henger alakú kalitkában tartott, szegény madárnak egész nap nem volt megállása, össze-vissza repült a kalitkában. Azt javaslom, hogy a lakásban tartott madaraknak hagyományos, négyszögletű kalitkát vásároljanak a tulajdonosok, mert ebben biztonságban, kényelemben érzik magukat a madarak. Szerintem szükség volt az állattartási rendelet módosítására, azt viszont remélem, hogy nem esünk át a ló túloldalára. 
 
 
  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!