Árvíz után: elég-e a vis maior keret?

Tavaly nyáron Ausztria felől jött az eső és az árvíz is. Nagy károkat okozott a megyében Kőszeg, Szentgotthárd és Körmend környékén. Vízügyesek, tűzoltók, rendőrök, karitászosok, vöröskeresztesek és sok más ember segített akkor. A megye több mint 156 millió forintos támogatást kapott. Mire elég?

Vas Népe

Kőszegen a város nyugati, észak-nyugati részét öntötte el tavaly nyáron az ár.  A hegyekből négy irányból ömlött a városra a víz, vele a sár. Az egyik irány volt a  Kálvária-templom lábánál, a Hidegvölgyet lepte el a víz;  egy másik irányból, a Királyvölgy felől jövő a víz a belvárost öntötte el, egészen a Petőfi térig eljutott; hömpölygött a Missziós-háznál és a szomszédos látogatóközpontnál is; negyedikként a Meszesvölgyből jött csőstől a vizesáldás.

A kőszegiek nagyon összefogtak. A tűzoltók, a Wienerberger, s néhány vállalkozó is helyreállításra vezényelte dolgozóit, a mélyen fekvő evangélikus templomnál szinte azonnal százan álltak neki a víz, a sár eltakarításának. Az önkormányzati tulajdonban több mint 122 milliós kár keletkezett nyár elején.

- A városban 33 út, utca ment tönkre, s néhány műtárgy is - összegzi Huber László polgármester. - Ezek helyreállítására igényeltünk pénzt a vis maior alapból, ám mivel nem kaptunk annyit, amennyit a szakértő megállapított, most át kell dolgoznunk a terveket február végéig. Márciusban a közbeszerzést készítjük elő, májusban a képviselők dönthetnek a kivitelezésről. Nem örülök ennek, mert nyáron, az idegenforgalmi szezonban és a kertbe járások idején újítanak majd fel fontos utakat. Például a Szultándombra vezetőt, amelynek beton talpfáit júniusban úgy mosta el az ár, mintha gyufaszálak lettek volna - tette hozzá a polgármester.

- Szakértő felmérése szerint 40 millió forint volt a kárunk, de mivel a pályázat 30 százalékos önerőt kívánt meg, annyira nem tudtunk pályázni, ezért kértünk 14,4 milliót, de kaptunk 11,99 milliót - hallom Horváth Miklóstól, Velem polgármesterétől. Két hidat, 20 utcát tett tönkre a nyári nagy esőzés. Nem tudtunk egyebet tenni, mint lejjebb adtunk  a minőségből.

Mit jelent ez? Aszfalt helyett osztrák bazaltkővel újítják fel az utakat Velemben, az útfelület vékonyabb lesz, az árkokat nem tudják burkolni.

Csörötneken a Rába áradása, majd az azt követő belvíz komoly károkat okozott. Utcákat, járdákat, árvízvédelmi töltéseket mosott el az ár, házakban azonban nem tett kárt a víz. Valamivel több mint 11 millió forintot kapott a község a vis maior keretből a helyreállítási munkálatokra.  

- Egyes szakaszokon megcsúszott az árvízvédelmi töltés a megrongálódott részeket kellett kijavítanunk sorolja az elkészült munkákat Kocsis Zsolt, Csörötnek polgármestere. A Gyöngyös utcában az utat kellett  helyreállítanunk, valamint a belterületi csapadékvízelvezető rendszereket javítottuk meg, mert az átereszeket fel kellett szednünk, hogy szabad utat biztosítsunk a víznek - mondta Kocsis Zsolt.

- A kilenc települést érintő szennyvízcsatorna helyreállítására Csörötnek gesztor önkormányzatként pályázott. A víz által tönkretett  átemelők elektronikáját kellett kijavítani. A megítélt összegből az összes kárunkat nem tudtuk helyreállítani. Például külterületi utakat nem is támogat a pályázat, azokat az önkormányzat önerőből épített újjá. Az állami közutak mellett húzódó árkok és járdák rendbetételét is az önkormányzat finanszírozta. Ki kell emelnem a helyiek segítőkészségét. Társadalmi munkában sokat segítettek olyan károk rendbetételében, amelyekre nem tudtunk pályázni. Jövőre elkezdődhet az árvízvédelmi töltés építésének a befejezése. Az 90-95 százalékban megvédené Csörötneket az árvíztől - tette hozzá a polgármester.

Rönököt egy hét alatt négyszer mosta el az ár tavaly nyáron. Utakat, járdákat, épületeket tett tönkre az ár. Az Önkormányzati Minisztérium a keletkezett kár töredékét ítélte meg a rönöki önkormányzatnak: 32 millió forintos kárt 12 millió forintból kellene helyreállítaniuk.

Hegyi Lászlótól, rönöki polgármestertől megtudtuk, a végsőkig elmegy, hogy az igényelt  32 milliós kárt, amelynek az összegét a minisztérium szakemberei állapították meg, megkapja a település. A halaszthatatlan  feladatokat végezte el önerőből az önkormányzat a településen. A vis maior keretből megítélt összegből eddig egy fillért sem használtak fel. Várnak a számukra kedvező döntésre a minisztériumban, hogy végre normális körülmények között élhessenek a rönökiek.  

Komoly riadalmat keltett Körmenden a tavalyi árvíz, és komoly károkat is okozott. Ezért a helyi önkormányzat a vis maior tartalék igénybevétele mellett döntött. A városnak 3 millió 24 ezer forintos támogatást ítélt meg az Önkormányzati Minisztérium a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács javaslata alapján. Ehhez tette aztán hozzá Körmend önrészként a maga mintegy 1,5 millióját. 

- A támogatás a Rába folyón levonuló árhullámmal kapcsolatosan az önkormányzatot terhelő út helyreállítási és védekezési költségek részbeni fedezetéül szolgált  - mondta el kérdésünkre Bebes István polgármester. 

- Ami azt illeti, a védekezési költségek esetében 70, a helyreállítás esetében pedig 60 százalékos maximális támogatást tett lehetővé a keret, ez pontosan 3 millió 142 ezer 658 forintot jelentett. Ennél kevesebb jött, de az önrésszel együtt sikerült a károk elhárítása. Döntően a tűzoltóságnál és a városgondnokságnál jelentkeztek igények. Többek között a védekezésnél felhasznált homokot, a szállítás, az üzemanyag- és védőfelszerelések költségét számoltuk  el. Ebből a pénzből juott az útfelújításra is - hallottuk Körmend polgáérmesterétől.

A helyi rendőrségnek is voltak plusz költségei, ám ezt nem támogathatták a keretből. Így az eredetileg több mint 7 milliós igényt 2,5 millióval csökkentették. Ennek megfelelően csökkent a támogatás a végül megítélt 3 millióra. 

- A 2009. évi szentgotthárdi árvízkárok mérséklésére megítélt vis maior támogatásból a helyreállítási munkák egy részét már elvégeztettük, a hátralévők egy részére kivitelezői szerződést kötöttünk. A még elvégzendő helyreállítási munkák, így többek között a gimnázium és piac melletti árvízvédelmi műtárgyak, csapadékvíz elvezető rendszerek  kivitelezését  amennyire az időjárás engedi legkésőbb május 15-ig elvégeztetjük - összegezte röviden a szentgotthárdiak helyzetét Fekete Tamás műszaki irodavezető. 

Azt minden megszólaló helyi politikus elmondta: a károk helyreállítására több pénz is elkelt volna náluk. Szinte mindegyikük szólt arról: milyen sokan segítettek akkor a bajba jutottaknak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!