Brutális gázáremelés jöhet (frissítve - kormányszóvivő)

Az olajár és a forint/dollár árfolyam változása miatt piaci információink szerint áprilistól 10-15 százalékos gázár emelkedésre kell számítani. A legszegényebbek még többet fizethetnek, mivel áprilistól a kormány megszünteti a gázár-támogatások is. A kormányszóvivő szerint még nincs döntés a gázáremelés ügyében.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A kormányzat IMF-nek tett vállalással összhangban április 30-át követően, a fűtési szezon végével várhatóan megszűnnek a gázár-támogatások is, amelyek hatalmas költségnövekedést generálhatnak az érintett lakosság körében.

Négy kategória szerint sorolják a támogatásra jogosultakat; fix köbéterenkénti kedvezményt határoznak meg bizonyos mennyiségig. Számszerűsítve így néz ki: alapesetben 1200, míg nagycsaládosok esetében 2400 köbméterig van kedvezmény. Hogy pontosan mit is változtatnak majd, egyelőre homály fedi.

Előrejelzések szerint a 10 százalék emelés a minimum. 

Egy példa szerint a támogatás megszűnését követően, azaz májusban az I.-es kategóriába tartozók az addigi 100 forint/ köbméter helyett 138 forintot fizetnek - ha csak 10 százalékos emelés lesz. Ugyanez, csak 15 százalékkal már 145 forintot kóstál köbméterenként.

A hátrányos helyzetben élő családok kasszáját akár 45, a II. besorolásban élőkét 35, míg a III. csoportét 25 százalékkal „kompenzálja” a kormány.

Kormányszóvivő: még nincs döntés

Szollár Domokos az MTI-nek pénteken hangsúlyozta: a gázár alakulását most még korai megbecsülni. A szolgáltatók várhatóan március elején nyújtják be ajánlataikat, melyeket a Magyar Energia Hivatal március közepén-végén bírál el - tette hozzá.
    
Emlékeztetett arra, hogy a gázpiac liberalizálásnak eredményeként a gáz árát egyébként sem hatósági úton állapítják meg. A gáz árának meghatározása nem kormányzati hatáskör, a Magyar Energia Hivatal hagyja jóvá a szolgáltatók javaslatait - mutatott rá.  
    
Mint mondta, a gáz ára alapvetőn két tényezőtől függ: az olaj világpiaci árától, illetve a  dollár árfolyamától. Az olaj ára az elmúlt időszakban mintegy 5 százalékkal emelkedett - jegyezte meg.
    
A kormányszóvivő kiemelte: a kormány célja  továbbra is az, hogy a legrászorultabbak számára az alapvető energia megfizetése ne jelentsen elviselhetetlen terhet és a kabinet azon van, hogy a szolgáltatók egyetlen indokolhatatlan fillérrel se emelhessék az árakat.
    
Szavai szerint ezt több módon is segíti a kormány. Példaként említette, hogy január 1-től a kedvezményes öt százalékos kulcsba került a távhő áfája, melynek eredményeként mintegy 650 ezer háztartás, 2 millió ember számára lett olcsóbb évente átlagosan 40 ezer forinttal az energia.
     
Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány döntése nyomán a gázár- és a távhőtámogatás április 30-ig megmarad, ezzel a rászoruló családok az év leghidegebb hónapjaiban továbbra is kapnak támogatást fűtési költségeikhez. Az eddig érvényben lévő támogatások az előző évektől eltérően nem járnak le az év végén, új kérelem benyújtása nélkül, automatikusan futnak tovább 2010 április végéig.  
    
Szollár Domokos megemlítette a krízisalapot is, amely azok számára  nyújt segítséget, akiknek gondot okoz a havi energiaszámla kifizetése.  
     
Véleménye szerint ugyanilyen fontos, hogy a fogyasztók nagyobb védelmet élvezzenek a közüzemi szolgáltatókkal szemben, ezért kezdte meg a kormány a banki magatartáskódexhez hasonlító közüzemi kódex megalkotását is. A közüzemi kódex - a tervek szerint - új alapra helyezi a fogyasztó és a szolgáltató viszonyát és szigorúbb szolidaritási szabályokat ír elő a szolgáltatók számára, nagyobb védelmet jelent a fogyasztóknak - mondta a szóvivő.
    
Több sajtóhír is szólt arról a közelmúltban, hogy áprilisban drágulhat a gáz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!