Devizahitel: hétfőtől korlátok között

Hatályba lépnek hétfőn devizahiteleket korlátozó kormányrendelet azon passzusai, amelyek maximálják a hitel/fedezet arányt.

MTI

A hitelezhetőségi limiteket csak június 11-től kell alkalmazni. Az új szabályok szerint a forinthiteleknél a kihelyezett hitel nem haladhatja meg a fedezetként felajánlott ingatlan értékének 75, euróhitel esetében 60, más devizahitel esetében pedig 45 százalékát. Pénzügyi lízing esetén a hitel/fedezet arány legfeljebb 80, 65, illetve 50 százalék lehet.

Szollár Domokos kormányszóvívő példaként egy húszmilliós ház vásárlását említette, amelynél legfeljebb 15 millió hitel vehető fel forintban, 12 millió forintnak megfelelő összeg euróban vagy 9 millió forintnak megfelelő összeg svájci frankban.
   
Kitért arra: a rendelet szerint a gépjármű-hitelezés szabályai is változnak. A vásárlásra nyújtott hitel futamideje nem lehet hosszabb 84 hónapnál, vagyis 7 évnél. Forinthitel esetében a hitel nem lehet nagyobb, mint a jármű piaci értékének 75, euróhitel esetében 60, egyéb deviza esetében 45 százaléka.
   
A kormányszóvivő hangsúlyozta: az új rendelet nem jelent érdemi szigorítást, mivel a bankok az utóbbi időben már szigorították a hitelezési gyakorlatukat, hosszabb távon ugyanakkor kiegyensúlyozottabbá teheti a gazdasági növekedést.
   
A válság "elemi erővel tanította meg", hogy csak addig szabad nyújtózkodni, amíg a takarónk ér. A hitelplafon-rendelet célja a felelős hitelezés elősegítése és a devizaalapú hitelekkel kapcsolatos kockázatok mérséklése, hogy viharállóbb legyen a magyar hitelek és a magyar gazdaság - fogalmazott.
   
Emlékeztetett arra: annak, hogy Magyarországot érzékenyen érintette a pénzügyi-gazdasági válság, az egyik oka az volt, hogy Magyarországon igencsak magas a lakosság devizahiteleinek aránya. A devizaárfolyamok megugrása és a pénzügyi intézmények kamatemelései révén 1 millió 700 ezer adós törlesztőrészlete emelkedett meg egyik napról a másikra, olykor drasztikus mértékben.
   
Szollár Domokos felidézte: a kormány december 23-án fogadta el a körültekintő lakossági hitelezés feltételeiről és a hitelképesség vizsgálatáról szóló rendeletet.
   
Utóbbi, a hitelezhetőségi limittel kapcsolatos új szabályozás június 11-én lép majd hatályba. Eszerint a pénzügyi intézmények a jövőben csak sokkal szigorúbb hitelképességi vizsgálat elvégzése alapján nyújthatnak hitelt az ügyfeleiknek. A rendeletben rögzített feltételek betartását a törvényi úton megerősített PSZÁF folyamatosan ellenőrizni fogja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!