Diktátorok palackba töltve: Hitler-bor mellett Sztálin-sör a benzinkúton

Úgy tűnik az olaszok fittyet hánynak a múlt diktárorainak rémtetteire: egy Udine melletti benzinkúton szép sorban állnak a polcon a Tito, Mussolini, Hitler, Sztálin és Che Guevara fényképével díszített italok.

Pum András

Az ember a kellemes napsütésben békésen autózik haza a velencei karneválról, fejében a sok-sok élmény, úgymint: lagúnák, maskarák, felvonulások, gondolák rengeteg turista, kiváló idő - egyszóval megérti eljönni.
Udine környékén az autópályán aztán arra gondol a magyar turista, hogy megmaradt euróját illdomos lenne még némi helyi különlegességre - például édességre beváltani. Így lekanyarodik egy Tamoil benzinkúthoz, majd beveti magát a shopba csokira vadászva.Szörnyű felismerés: csupa német csokitól roskadozik a polc, itáliai egy szál sem. Sebaj, menjünk beljebb.

Bár ne tettük volna. A következő, körülbelül két méter hosszú, három szintes polc szélén egy osztrák születésű festő néz velünk szembe, akit a világ igyekszik elfelejteni. Bizony, maga Adolf Hitler az.

A diktátor-tömegirtó képe egy 0.75 literes vörösboros palack oldalán virít, alatta nemes egyszerűséggel a nedű neve: Hitlerwein (Hitler-bor - a szerk.). Majd mellette még egy bor, a diktátor fényképe alatt ezúttal Deutschland Erwache (Németország ébredj - a szerk.) díszeleg a bor neveként.

Majd még három fajta bor, mindegyiken Hitler képe, az egyiken csupa gyalázat: elöl Adolf az elhíresült karlendítéssel, mögötte pedig egy hatalmas horogkereszt. Nehezen térünk magunkhoz a döbbenettől.
Aztán Hitler mellett a következő palackon megpillantjuk a szovjet diktátor, Sztálin képét, akit a jugoszláv vezér, Tito követ. Úgy fest, a gyártó cégnek mindegy volt, hogy kommunista vagy fasiszta az illető: lényeg, hogy vér tapadjon a kezeihez. A palackok gyakán mindenütt "Nostalgien Wein".  Majd ott van az olasz Mussolini is, egy sorral feljebb pedig a kubai Che Guevara vár vevőre, ő zárja a sort. Legalábbis a borokét.
Mert jönnek a fél literes, üveges sörök, ismét az előbb említett emberek képeivel. A bort egyébként 10.90 eueroért, a sört 3.90 euroért árulják.

Nézünk a shopos-hölgyre, ő egykedvűen néz tekint vissza ránk. Valahogy elment a kedvünk a vásárlástól.

A gyártóról és a szortimentről további információkat  itt megtudhat.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!