Elállt a havazás Vas megyében (Frissítve: esti hóátfúvások)

Elállt a hóesés pénteken délután Vas megyében, enyhült az éjszaki szél is, több alsórendű út azonban továbbra is járhatatlan. Újperintnél délelőtt árokba csúszott egy helyközi Volán-busz. Este megint hófúvások nehezítették a közlekedést, Cspereg és Tormásliget között több autó is elakadt.

Sámel József

Tíz óra utáni állapotok: elakadt autók Csepregnél

A katasztrófavédelem megyei ügyeletétől kapott információk szerint az utakra a még mindig fújó szél több helyen visszahordja a havat. A beérkezett információk szerint Csepreg és Tormásliget között akadt el több autó, ezek mentése még tart. A 86-os számú főúton Szeleste és Pósfa között két elakadt kamion műszaki mentése miatt áll a forgalom -mondta el péntek este a közútkezelő az MTI-nek.

Cseresznyés Viola, a Magyar Közút Kht. regionális ügyeletese elmondta: a főutak latyakosak, sónedvesek, a mellékutak havasak, több alsórendű út csak egy nyomon járható, és még mindig le van zárva a Jánosháza-Karakó és a Kemenesszentmárton-Mersevát közötti útszakasz, a hó miatt teljesen elzárt település azonban továbbra sincs a megyében.

A közutas szakember szerint az éjszaka folyamán továbbra is erős szélre kell számítani, ami megnehezíti nemcsak a közlekedést, hanem a védekezési munkálatokat is.

Tapasztalataink szerint a kelet-nyugat irányú utakon bárhol találkozhatunk hófúvással, jégbordás jeges szakaszokkal. A Szombathely-Ikervár útvonalon már a körgyűrű után téli viszonyok fogadják a megyeszékhely száraz útjaihoz szokott autósokat. Vép előtt és után több helyen találkoztunk hóátfúvásokkal, noha az utat takarítják.  Az egyik kritikus rész Kenéz és Pecöl között következik, itt gyakorlatilag egy sávon járható az út - ami azért is érdekes, mert néhány kamion erre kerüli a 86-os főutat. Pecöl és Megyehíd között megint csak komoly hóátfúvások nehezítik a közlekedést, fél kilenc előtt árokba csúszott kocsit mentett egy traktor.

Ahogy hozzászólónk is jelezte, Ikervár előtt a dombon szibériai állapotok vannak. Hét óra előtt tolólapos traktorral megtisztították a néhány száz méternyi, kritikus részt, azonban fél kilenc körül  már nyoma és látszata sem volt a munkának, a kitartóan fújó északi szél ismét torlaszokat épített erre a szakaszra.

Esti összefoglaló: elállt a hóesés, járhatatlan utak, halálos balesetek a 86-oson 

Félpályás útlezárás mellett a rendőrség irányítja a forgalmat a 86-os főúton, Csorna térségében, ahol halálos baleset történt péntek este. Kocsis Tünde, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense közölte: a személyautó megcsúszott a havas úton, s egy út menti fának csapódott. A kocsi 54 éves férfi vezetője a helyszínen életét vesztette.

 A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletese pedig azt közölte, hogy a 86-os főúton Szombathely közelében az esti órákban egy ideig állt a forgalom, mert négyszáz méteren belül két baleset is történt. Előbb két kamion koccant össze Nemesbődnél, később pedig egy autó sodródott az árokba. Sérülés egyik esetben sem történt.

Este hét óra után kisteherautó csúszott Szombathelyen a Zanati úton az árokba, egy ember könnyebben megsérült.

Olvasóink jelezték, hogy Ikervár és Megyehíd között katasztrofális az út. Egy nyomvonalon, körülbelül 25 cm-es hóban kínlódik mindenki. A cikkhez egy másik hozzászóló írta, hogy járhatatlan a Simaság Iván közötti út, a Vas megyei szakaszon. A megyehatár táblától Ivánig tiszta,de előtte az egy kilométeres szakasz borzasztó.

18:00: Szombathely és Bük között helyenként járhatatlan Acsád felé az út.

Az utóbbi néhány órában javultak a közlekedés feltételei Vas megyében, megállt a hóesés, enyhült az északi szél, a főutak hókásásak, a mellékutak viszont a letaposott hótól síkosak, egyes szakaszokon még mindig lehet számítani hóátfúvásokra is - közölte az MTI-vel pénteken délután a közútkezelő.

Továbbra is járhatatlan a Mersevát-Kemenesszentmárton közötti alsórendű útszakasz, valamint a Nemeskocs felé vezető bekötőút, több alsórendű úton peig csak egy nyomon lehet közlekedni. A hó miatt elzárt település nincs a megyében - tudatta Herczeg Péter, a Magyar Közút Kht. regionális ügyeletese.
   
Ha nem támad fel a szél, belátható időn belül sikerül megtisztítani az alsórendű utakat is, ha azonban ismét hófúvás lesz, szinte elölről kezdhetik a védekezést.
   
A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a tűzoltókat a nap során már nem balesetekhez, elakadt járművek mentéséhez, hanem balesetveszélyes jégcsapok leveréséhez hívták és olyan tetőkhöz, amelyek a hó súlya alatt beszakadhatnak.

Frontális ütközés helyett a jobboldali árkot választotta pénteken reggel Újperint közelében a Szombathely-Körmend menetrendszerinti Volán-busz sofőrje. Az utasokkal teli járatot megfogta a nagy hó, nem sérült meg senki.

Reggel állapotok

Dávidházy Róbert, a Magyar Közút Kht. regionális ügyeletese elmondta: Vas megyében a főutak mindenütt havasak, nehezen ugyan de járhatóak, a mellékutak viszont síkosak és ezeken több útszakasz továbbra is járhatatlan.
   
Nem lehet közlekedni, ezért lezárták a Karakó-Jánosháza, a Mersevát-Kemenesszentmárton közötti utat, valamint a Nemeskocs felé vezető bekötőutat. Felszabadult viszont a Söpte-Salköveskút közötti alsórendű út, illetve megtisztították a 86-os számú főutat Szelesténél, de azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy a kamionok fel tudnak-e menni a még mindig csúszós emelkedőn, egyelőre ugyanis még nem indult meg a forgalom.
   
Dávidházy Róbert elmondta, hogy 24 óra leforgása alatt eddig 30-35 centiméternyi hó hullott le Vas megyében, a havat folyamatosan ekézték, de sok helyen már a hómarókat is be kellett vetni, mert az út szélén összetorlódott méteres hófalak miatt nincs hová tolni a havat.
   
A legerősebben Sárvár és Vasvár térségében fúj a szél, itt alakulhatnak ki az utakon hóátfúvások.
   
A meteorológiai előrejelzés szerint a régióban a nap során további havazás várható akár újabb 15 centiméternyi hó eshet, ezért a közutas szakemberek szerint aki csak teheti, ne induljon el személygépkocsival.
   
Kiss Péter, a Vas Megyei Katasztófavédelmi Igazgatóság ügyeletese elmondta: az éjszaka elakadt kamiont kellett kihúzni  Hegyhátsál-Hegyháthodász között, Csákánydoroszlónál egy kamion pótkocsija csúszott az árokba, Tormásligetnél előbb egy kamion akadt el, reggel hat óra előtt pár perccel pedig egy harminc munkást szállító autóbuszt kellett kiszabadítani a hó fogságából.

Várható időjárás

Erős hófúvások várhatók az ország nyugati részében péntek éjfélig; máshol ónos eső is eshet - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) honlapján.

Az előrejelzések szerint pénteken túlnyomóan borult lesz az ég, a Dunántúlon és a Duna-Tisza-köze nyugati felén inkább a havazás lesz a jellemző.
   
Ettől keletebbre továbbra is eső, havas eső valószínű. Az északi, északkeleti szél a Nyugat-Dunántúlon több helyen erős lesz - késő estétől néhol már 60 kilométer per óra fölötti lökések is lehetnek -, ezért ott hófúvásra kell számítani, másutt gyenge marad a légmozgás. 
   
Péntek reggel helyenként ködfoltok fordulnak elő, és a középső országrészben kora délelőttig egy-két helyen gyenge ónos szitálás sem zárható ki.
   
A fővárosban a légszennyező anyagok koncentrációja az egészségügyi határérték alatt marad.
   
A hőmérséklet kora délután -2, +4, késő este +1, -3 fok között alakul.

OLDALTÖRÉS: Dunántúli helyzetkép

13:40 Zsámbéki-medence: megindult a forgalom

13:40 Zsámbéki-medence: megindult a forgalom

13:40 Zsámbéki-medence: megindult a forgalom

Ha lassan is, de újra lehet közlekedni a Zsámbéki-medence péntek reggel még kritikus állapotban lévő útszakaszain - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szentendrei üzemmérnökségének vezetője péntek délben az MTI-vel.

Horváth Frigyes elmondta, hogy a tűzoltók visszafordították az úttestre a Zsámbéknál megcsúszott, keresztbe fordult, illetve a Perbálon a forgalmat teljesen elzáró kamionokat és teherautókat, s másutt is kihúzták az árokba csúszott nehézgépjárműveket, így - ha lassan is - megindulhatott a forgalom a Zsámbéki-medence korábban megközelíthetetlen települései között.   

Hozzátette: a Tinnye közelében elakadt kamiont úgy stabilizálták, hogy az már csak a fél pályát zárja el, a másik pályán óvatosan tovább lehet hajtani. A nehéz jármű elvontatásán jelenleg is dolgoznak. 
 
A hókotrók a szabaddá tett jeges, csúszós útszakaszokat lesózták, s a hó nagy részét is letolták, ám a több helyen egy méter magas hófalak miatt már nincs hová "tenni" a felgyülemlett havat - mondta Horváth Frigyes, akinek a közlése szerint ilyesmire az üzemmérnökség területén 30 éve nem volt példa. 
 
Félő, hogy ha a napközbeni enyhülés nyomán keletkezett, hófalakkal lezárt víz éjszaka újra lefagy, reggelre ismét jégpályává válhat a Zsámbéki-medence kritikus térsége - közölte az üzemmérnökség vezetője.

12:16 Továbbra is veszélyesek a Pilis turistaútjai

A folyamatos havazás és ónos eső következtében továbbra is veszélyesek a Pilis és a Visegrádi-hegység turistaútjai, különösen Dobogókő, a Prédikálószék és a Vadálló-kövek környékén kell vigyázni - tájékoztatta Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője pénteken az MTI-t.

Közlése szerint fél métert meghaladó hótakaró borítja a turistautakat a Pilisben és a Visegrádi-hegységben, az elmúlt egy hét alatt a hóréteg vastagsága megduplázódott. 

Mint írta, a turistautak nyomvonala sok helyen nem látható, ezért a sziklák mellett elhaladó, keskeny útszakaszok különösen veszélyesek. Ilyen helyszínként említette például a Vadálló-kövek vagy a Dobogókő alatti Zsivány-sziklák, a Rezső-kilátó és a Thirring-sziklák környékét, a Rám-szakadék továbbra is járhatatlan. A helyzetet a péntekre virradóra hullott ónos és havas eső csak súlyosbította.
 
A főváros környéki erdőterületet kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. ezért továbbra is arra kéri a kirándulókat, hogy kerüljék el a veszélyes útszakaszokat, és a kisebb túrákra is a szokásosnál alaposabban készüljenek fel.

10:52 Bezártak a balatoni jégpályák

A legtöbb balatoni jégpályán megpróbálnak dacolni az időjárással, de az újabb havazás, illetve az enyhe idő miatt több helyen bezártak a kijelölt jégpályák.

A siófoki obszervatórium arról tájékoztatta az MTI-t, hogy pénteken 19-20 centiméteres jégvastagságot mértek Siófok előtt, ami az elmúlt napokhoz képest stagnálást mutat.

Győrffy Árpád, a Balatoni Turisztikai Szolgálat szakértője (a balatoni jégpályákról részletes információkat közlő balatontipp.hu oldal szerkesztője) az MTI-nek arról számolt be, hogy Siófokon, Balatonalmádiban, Balatonfüreden és Keszthelyen, továbbá több kisebb települések előtt is folyamatosan takarítják a jégpályákat. Megfelelő minőségű jégfelületet kívánnak biztosítani a korcsolyázóknak, csúszkálóknak, de az enyhe idő miatt sok helyen latyakossá vált a jégpálya, kisebb-nagyobb tócsák alakultak ki rajta. Keszthelyen gondot jelent a szél is, ami folyamatosan visszahordja a havat a jégre. Siófokon és Balatonfüred Eszterházy strandja előtt pénteken bezárták, illetve ideiglenesen zárva tartják a pályákat. Az üzemeltetők ugyanokkor bíznak abban, hogy a szombatra virradóra elég hideg lesz ahhoz, hogy újra megfelelő minőségű jég alakuljon ki kijelölt pályákon - mondta Győrffy Árpád.

10:19 Jegesedés az M7-es zalai szakaszán

Összefüggő jégpáncél borítja mindkét irányban az M7-es autópálya Nagykanizsa és Eszteregnye - a 206-os és a 218-as km-szelvény - közötti, Zala megyei szakaszát  - tájékoztatta Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Autópálya Alosztálya péntek délelőtt az MTI-t.

További szakaszokon is helyenként kisebb ráfagyások nehezítik a közlekedést. Az M70-es autóút jelenleg teljes hosszán jól járható, az út felülete nedves.  A csörnyeföldi pihenő után, a 15-ös km-szelvénynél Tornyiszentmiklós térségében árokba borult egy kamion, személyi sérülés nem történt. 
 
A délelőtti órákban a műszaki mentés idejére várhatóan a forgalom elterelésre kell majd számítani - közölte Csizmazia Péter sajtóreferens.

10:02 Jegesedés és hóátfúvás miatt két mellékút járhatatlan Zala megyében

Jegesedés és hóátfúvások miatt járhatatlanok az összekötő utak Tófej és Söjtör, valamint Nemesnép és Baglad között - tájékoztatta Magyar Közút Zrt. észak-dunántúli regionális főmérnökségének ügyeletese péntek délelőtt az MTI-t.

A közútkezelő dolgozói próbálják az utakon feltörni a jeget, de csak nagyon lassan haladnak a munkával. A megye északi területén a mellékutak burkolata havas, ha felerősödik a szél, további hóátfuvásokra lehet számítani. 

Busa Csaba, a Zala Volán személyközlekedési igazgatójának tájékoztatása szerint az autóbuszok valamennyi Zala megyei településre el tudnak jutni, de a távolsági járatokon 10-20 perces késésekre kell számítani.
 
A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete közölte, hogy Csatár környékén egy félig az árokba csúszott kamion, Csapinál, a régi 7-es főúton pedig egy elakadt hókotró műszaki mentése folyik.
 
Hajnal óta nyolc helyszínen végeztek árokba csúszott, elakadt kamionok, személygépkocsik miatt műszaki mentését, tegnap pedig 28 helyre riasztották a katasztrófavédelmet. 
 
Az ügyeletes hozzátette: Nagykanizsán a közlekedésre veszélyt jelentő jégcsapokat távolítanak el Bólyai János Általános iskola épületéről, Zalaegerszegen pedig egy többemeletes épület tetejéről hócsuszamlás miatt kellett nagyobb mennyiségű havat eltávolítani.

7:58 Egy út járhatatlan Győr megyében

Járhatatlan a Páli és Edve közötti út Győr-Moson-Sopron megyében az éjszakai havazás miatt, a településeket azonban kerülő úton meg lehet közelíteni - közölte a Magyar Közút Zrt. regionális főmérnökségének ügyeletese péntek reggel az MTI-vel.

Juhász Judit elmondta: a megye főútjai havasak, letaposott havasak, a mellékutak havasak. Éjszaka negyven gép tisztította az utakat, a nap folyamán ezek számát növelik, s hómarókat is bevetnek.   A megye egyes részein 30 centiméternyi hó esett, s továbbra is havazik.  Az erős szél miatt hófúvásokra kell számítani.

Kapuvár és Csorna térségében, a 86-os főúton kisteherautók és egy üres busz csúszott az árokba az éjszakai órákban. Mentésükben a katasztrófavédelmi igazgatóság szakemberei működtek közre - mondta az igazgatóság ügyeletese. Személyi sérülés egyik balesetnél sem történt - tette hozzá Kanzler Sándor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!