Életet mentettek! Égő házból hozták ki az idős házaspárt

Kigyulladt egy szalafői családi ház csütörtökön késő este az őrségi településen. A Templomszer utcai ház két idős lakóját négy önkéntes helybeli mentette ki az égő lakásból. A tűzben hárman súlyos füstmérgezést szenvedtek.

Szalabán Attila

Kigyulladt  egy családi ház Szalafőn, a házaspár és az egyik segítő súlyos füstmérgezést szenvedett  - közöltük a hírt honlapunkon csütörtökön késő este. Egy televízió okozott tüzet, s az otthon lévő két idős ember a segítségükre siető civileknek köszönhette, hogy megmenekültek.

Többféle hír is szárnyra kapott a tűzzel, az oltással és a segítőkkel kapcsolatban. Akadt, aki úgy tudta, hogy önkéntes tűzoltók menekítették ki a családot, s ők is megsérültek, s volt olyan is, aki szerint a ház tetejének a fele leégett. Pénteken délelőtt elindultunk a helyszínre, hogy megtudjuk, mi is történt pontosan.

A megadott címen lévő házon az első pillanatban nem látszanak a tűz nyomai, ám amint az ember közelebbről is megnézi, korom fedi az ablakpárkányt, s hiányoznak az üvegek is. Az udvaron többen is pakolják az elszenesedett bútorokat, a kerítésnél egy nagy fekete kutya bámulja az idegeneket.

Bekérezkedünk az udvarra. Németh László, a ház tulajdonosainak a fia a tűz rombolását méri fel. Ahogy ő fogalmaz, a mama és a papa még kórházban vannak, de jobb is, ha nem látják, mi maradt a házból.

László elmondja, csütörtök este kilenc órakor hívták fel, hogy azonnal induljon útnak Szombathelyről, mivel kigyulladt a szülei háza, s ők is megsérültek. Autóba ült, s azonnal a helyszínre sietett. - Nem tudtam pontosan, hogy mi is történt  - idézi fel az elmúlt estét László, miközben beszél, tekintete a távolba mered. 

- Őriszentpéter és Szalafő között találkoztam a mentővel, azzal vitték a szüleimet. Még be sem engedtek hozzájuk a kórházba, csak azt tudom, hogy súlyos füstmérgezést szenvedtek. Telefonon már beszéltem velük, a mamától hallottam a történteket. Ő már jobban van, hamar felépül, viszont az édesapám állapota - itt elhallgat, majd visszafojtott hangon folytatja: Tudják, nemrég balesetet szenvedett, még abból sem igazán épült fel. Ezért nem is tudott reagálni azonnal a tűzre. Még jó, hogy az utcán álldogálók észrevették a füstöt, ha ők nem segítenek, nem is tudom, hogy mi lenne a szüleimmel - mondja László.

Beinvitál minket a házba, mutatja a koromtól sötét falakat, az elszenesedett bútorokat, a lógó vezetékeket és a málló téglákat.

- Édesanyám elmondása szerint a tévé durrant egy nagyot, majd elkezdett füstölni, s lángra is kapott - mutat a szoba sarkában lévő elszenesedett halomra László. - Annyira gyorsan terjedt a tűz, hogy a szüleim nem tudtak semmit tenni. Az utcáról négyen jöttek be segíteni, ők vitték ki a házból a szüleimet. Nem is tudom, hogyan köszönhetném meg nekik, hogy megmentették az életüket. Egyikük súlyos füstmérgezést szenvedett, ő még kórházban van, a többiek már jól vannak. Nem sokkal később megérkeztek az önkéntes tűzoltók, majd a körmendi hivatásosok is, s eloltották a tüzet. A házból nem sok minden maradt, a belseje kiégett, ide nem költözhetnek vissza a szüleim. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a szüleim élnek. Nem hagyjuk többet egyedül őket, mindketten elmúltak már nyolcvan évesek. -

Az ismerősök a hír hallatán azonnal jöttek, s felajánlották segítségüket. Pénteken délelőtt is a háznál ténykedtek, kihordták a tűz martalékává vált bútorokat, s az üvegszilánkokat, megigazították a cserepeket. Nem akarjuk feltartani őket, elbúcsúzunk, s próbáljuk megtalálni azokat, akik látták az esti tüzet.

A ház melletti italbolt előtt fiatalokkal találkozunk, akikről kiderül, részt vettek a mentésben. László Dóra így emlékszik vissza az estére:  - Kimentünk levegőzni egyet a többiekkel, s beszélgettünk, amikor észrevettük az ablakból gomolygó füstöt. Azonnal szóltunk nekik, hogy segítsenek, mert a házban emberek rekedtek.  Négyen, köztük a testvérem, Attila is azonnal besietett a házba. Nem volt idő mérlegelni, s nem volt idő megvárni, míg ideérnek a tűzoltók,  be kellett menniük az égő házba -meséli Dóra. - Segítettek kijönni az idős házaspárnak, akiket aztán bekísértünk a boltba, s leültettük őket. Szegények sokkos állapotban voltak, azt sem tudták, hogy mi történt velük. A mentők bevitték őket a kórházba. A testvérem is füstmérgezést kapott, oxigénre tették, reggel engedték haza a kórházból. Most otthon pihen - teszi hozzá László Dóra.

Ugyanezt meséli el Bata Anikó is, aki, amikor meghallotta, hogy tűz van, azonnal hívta a tűzoltókat és a mentőket. Ő elmondja még, hogy a négy önkéntes segítő közül egyikük helyi önkéntes tűzoltó, aki azonnal tudta, hogy mit kell tenni ilyen esetben.  A tűz okát még vizsgálják a szakemberek.

Közös erővel oltották a tüzet

Horváth István körmendi tűzoltó alezredes elmondta, hogy mire a helyszínre értek, a helyi, a kondorfai és az őriszentpéteri önkéntesek már kint voltak, s oltották a tüzet. Közös erővel fékezték meg a lángokat, szerencsére a tűz nem terjedtek át a tetőre. A mentéshez elindultak a zalaegerszegi tűzoltók is, mire a házhoz értek, már eloltották  a lángokat. A szolgálatparancsnok hozzátette, nagy bátorság volt a házból légzőkészülék nélkül kihozni az idős embereket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!