EURO-2012 - Magyarország együtt Svédországgal és Hollandiával

A magyar válogatott San Marino, Moldova, Finnország, Svédország és Hollandia nemzeti együttesével került egy csoportba a 2012-es, lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének vasárnapi, varsói sorsolásán.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A ceremónián, amelyet Donald Tusk, Lengyelország miniszterelnöke nyitott meg, az egyetemes futball két-két ukrán, illetve lengyel kiválósága működött közre Oleg Blohin és Andrij Sevcsenko, illetve Zbigniew Boniek és Andrzej Szarmach személyében. 

Az már a sorsolás előtt tudavalevő volt, hogy a lengyel-ukrán közös rendezésű torna két házigazdája biztos résztvevő, így a kvalifikációs sorozatban 51 nemzeti együttes indul, ezeket hat hatos és három ötös csoportba osztották. Az első helyezett mindegyikből automatikusan Eb-résztvevő lesz, akárcsak a legjobb második. A további nyolc csoportmásodik pótselejtezőt vív a fennmaradó négy helyért.

A csoportok kialakítása azonnal gondba ütközött, mivel a varsói Kultúra és Tudomány Palotájában zajló eseményen Azerbajdzsán mellé Boniek Örményország nevét húzta ki. Márpedig az európai szövetség, az UEFA előzetesen rögzítette, hogy a politikailag feszült viszonyban levő államok csapatai - így az azeriek és az örmények, illetve az oroszok és a grúzok - nem kerülhetnek össze, ennél fogva Örményországot azonmód "átpakolták" az A-ból a B betűjelű hatosba.

Magyarország a 4. kalapból az E csoportba került, s nem lehetett panasz rá, hogy San Marino (6. kalap) és Moldova (5. kalap) társaságába jutott. A harmadik kalapból kihúzott Finnország ugyancsak "rendben volt", s a 2. kalap is tartalmazott Svédországnál, a legutóbbi világbajnoki selejtező sorozatban magyar csoporttársként szerepelt ellenfélnél veszélyesebb riválist.

A legjobb kilenc gárdát felsorakoztató 1. kalapból viszont már nem lehetett "ígéretes" vetélytársra számítani, végül - hogy némi pikantériája is legyen a dolognak - a magyar válogatott holland szövetségi kapitányának, Erwin Koemannak a honfitársai kerültek be az E jelű szextettbe csoporttársnak. 

A varsói sorsolás után villámértékelést adott a Magyar Labdarúgó Szövetség honlapjának Kisteleki István elnök és Koeman kapitány.

Kisteleki: "Osztom azoknak a véleményét, akik szerint ez egy kiegyenlített csoport, a hollandok kiemelkednek a riválisaink közül, de a mögötte következő három válogatott közül bármelyik lehet második. Mindenképpen úgy érzem, hogy van esélyünk az előrelépésre!"

Koeman: "Elégedett vagyok a csoportbeosztásunkkal, Hollandia kiemelkedik a mezőnyből, de még az ő esetükben is előny, hogy jól ismerem őket. Mögöttük a svéd, finn, magyar hármasból bárki következhet. Örülök, hogy kapunk egy új lehetőséget a svédek ellen, akikkel szemben utoljára, ugye, drámai körülmények között maradtunk alul, most lehet majd javítani." 
    
A csoportok:

A csoport: Németország, Törökország, Ausztria, Belgium, Kazahsztán, Azerbajdzsán
B csoport: Oroszország, Szlovákia, Írország, Macedónia, Örményország, Andorra
C csoport: Olaszország, Szerbia, Észak-Írország, Szlovénia, Észtország, Feröer-szigetek
D csoport: Franciaország, Románia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Albánia, Luxemburg
E csoport: Hollandia, Svédország, Finnország, MAGYARORSZÁG, Moldova, San Marino
F csoport: Horvátország, Görögország, Izrael, Lettország, Grúzia, Málta
G csoport: Anglia, Svájc, Bulgária, Wales, Montenegró
H csoport: Portugália, Dánia, Norvégia, Ciprus, Izland
I csoport: Spanyolország, Csehország, Skócia, Litvánia, Liechtenstein
    

A 16 csapatos Eb-döntőért zajló selejtezők sorozata az idén, szeptember elején indul, és 2011 október 11-én zárul. Az oda-visszavágós pótselejtezőket a jövő év novemberében rendezik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!