Filmszemle: Hajdu Szabolcsé lett a fődíj

Hajdu Szabolcs, a 41. Magyar Filmszemle fődíjas alkotásának, a Bibliothéque Pascalnak a rendezője jól érzi magát a jelenben, de már készül a Berlinalén való szereplésre és következő filmjére.

MTI

Hajdu Szabolcs a Berlinaléra és következő filmjére készül

Mint az MTI-nek nyilatkozva elmondta, kevés jó emléke van a hétfőn szemlefődíjat kapott film forgatásáról, inkább arra emlékszik, amikor valami nem stimmelt.

"Kevés olyan nap volt, amikor nyugodtan tudtunk volna dolgozni, ha meg nyugalom volt, akkor unalmas dolgok történtek. A laza részeket ki is vágtam a filmből. Úgy látom, hogy a stressz, a feszült idegállapot bizonyos szempontból jót is tett az anyagnak, nem hagyott ellustulni, belesüppedni egy kényelmes helyzetbe" - elevenítette fel forgatási emlékeit Hajdu Szabolcs.

Mint kifejtette, a történet a Fekete-tengertől, Erdélytől az Atlanti-óceánig tart, nagyjából ezen a vonalon feszül Európa migrációs íve.

"Azért Liverpoolba kerül a különös szexrabszolgaságba kényszerített főhős, mert ez a város a bűnözés és a prostitúció egyik legendás központja. Emellett imádom Liverpool üres tereit, hangulata szülővárosomra, Debrecenre emlékeztet. Csendes, de kicsit alattomos hely" - fejtette ki a rendező.

Hajdu Szabolcs, aki a Magyar Filmszemlén 2001-ben elsőfilmes, 2006-ban pedig rendezői díjat kapott, a mostani fődíjról azt mondta: az elmúlt években a Bibliothéque Pascallal volt elfoglalva, és saját fejlődéstörténete a legritkább esetben jut az eszébe.

"Egy-egy ilyen díj persze kellemes visszaigazolása a munkának, de nem szeretem a nosztalgiát, elkeserít. Valójában a jelen az egyetlen nyugvópont, amiben jó lennem, a jövőtől félek" - hangsúlyozta.

A filmet meghívták a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Berlinale Forum szekciójába, itt február 17-én vetítik. "Remélem, Berlinben is jól fogadják majd a Bibliothéque Pascalt, és efelé mutat a mostani szemlén kapott külföldi filmkritikusi díj is. Már előkészítés alatt áll új filmem, amely egy Tar Sándor-novellákból tervezett trilógia első része lesz" - mondta végül a 41. Magyar Filmszemle fődíjas mozijának rendezője az MTI-nek.

Dokufilmes fődíjasok: Almási Tamás és Csáki László

Hatodszor kapott fődíjat a Magyar Filmszemlék történetében Almási Tamás, aki ezúttal a Puskás Hungary-val futott be a dokumentumfilmek között, megosztva az elismerést egy nála harminc évvel fiatalabb alkotóval, a Bádogváros című munkájával a miskolci Avas pinceházainak hangulatát bemutató Csáki Lászlóval.

Almási Tamás egyetértett az MTI felvetésével, hogy a dokumentumfilmes versenybe került 30 alkotás összehasonlítása nagyon nehéz, ám mint mondta, a magyarországi mozikba eddig 30 ezer nézőt vonzó Puskás Hungary sem készült sok pénzből.

"Bármennyire meglepő, a Puskás Hungary is low-budget film, ami alapvetően pénzbe került, az a jogdíj. Magam vittem a hátamon a kamerát, vagy a statívot, másod-harmadmagammal csináltam a filmet két és fél éven keresztül. A Puskás Hungary látványos, élvezhető mozi, ilyen dokumentumfilmek készülnek ma a világban a legtöbb helyen" - mondta Almási Tamás az MTI-nek.

Kiemelte: a Puskás Hungary egyfajta Magyarország-imidzs, amely most nagy nyilvánosságot kapott. Almási Tamás hangsúlyozta: gratulál a fiatal alkotók munkáihoz, és bár még nem ismeri Csáki Lászlót, legalább annyira büszke kollégája díjára, mint a sajátjára.

A 33 éves Csáki László termékeny alkotó, de először kapott díjat filmszemlén. "Nagyon örülök, és azt gondolom, hogy egy olyan szakmai pillanatban kaptam, amikor ez valahol jogos volt. Nyilván ehhez a korábbi munkáim is kellettek" - mondta a filmes az MTI-nek.

Mint kifejtette, a Bádogváros csupán a második dokumentumfilmje, de érdekes módon a korábbi, Pálfi Szabolccsal közösen készített Egerszalók is észak-magyarországi városról szól és két évvel ezelőtt vett részt a szemlén.

"A dokumentum műfaj eddig nem volt annyira a sajátom, korábban inkább animációs filmeket és kisjátékfilmeket csináltam. Nyugat-Magyarországon, a Kisalföldön születtem, de az élet mostanában sokszor sodort északra, ahol beleszerettem ezekbe a helyekbe és meg akartam mutatni másoknak is" - mondta Csáki László az MTI-nek.

Kerekes Éva Vicának megtiszteltetés a díj

Kerekes Éva Vica számára óriási öröm és megtiszteltetés, hogy a 41. Magyar Filmszemlén őt tüntették ki a legjobb színésznőnek járó díjjal a Ki/Be Tawaret című filmben nyújtott alakításáért.

A színésznő a hétfő esti díjkiosztó után az MTI-nek kifejtette: "amikor az ember erre a pályára lép, elképzeli magában, hogy milyen lesz, mikor itt állhat, ennyi nagyság előtt. Óriási öröm és megtiszteltetés, hogy megkaptam ezt a díjat".

Kerekes Éva Vica Molnár György filmjében egyetemista lányt alakít, aki egy középkorú férfivel keveredik szerelmi viszonyba. A forgatókönyv részben Karafiáth Orsolya költő életének kifacsart, eltúlzott epizódjait, egyetemi kalandjait dolgozta fel. 

"Mikor befejezzük a filmet, nem gondolok rá, hogy mi lesz belőle, majd mire eljön a szemle, és bemutatják a filmet, kicsit el lehet távolodni tőle, és az ember fejében már benne van a gondolat, hogy milyen lenne, ha az ő neve hangozna el. De persze az is, hogy ha nem kapom meg, nem leszek keserű" - mondta a színésznő.

Kerekes Éva Vica hozzátette: sokan nem tudják, hogy szlovák és cseh filmekben is dolgozik, ezekbe betekintve kiderül, hogy már nem csak naiv lányokat játszik. 

"Mindig azon munkálkodom, hogy ne próbáljam megúszni ezeket a szerepeket, de ne is kényelmesedjek bele ugyanazon karakter megformálásába. Már utasítottam el két-három szerepet azért, mert valamelyest hasonlók voltak a korábbi filmjeimhez" - jegyezte meg.Elek Ferenc már a Köntörfalak forgatásakor érezte, hogy nagyon jó film készül. A színész, aki hétfőn a 41. Magyar Filmszemle legjobb férfi alakításért járó díját vehette át, filmbéli partnereit is dicsérte, mint mondta, ez a díj az övék is.

"Fantasztikus érzés! Nagyon izgultam az átvételnél, tegnap óta nem alszom" - árulta el Elek Ferenc, hozzátéve: nagyon jók voltak filmbéli partnerei (Tompos Kátya és Rába Roland), ez a díj az övék is.

"Nagyon szeretem a vicces karaktereket, és lubickolok bennük, de mindig izgalmas, mikor más oldalamról is látnak, nemcsak a színpadon, hanem a filmvásznon is" - hangsúlyozta a színész, megjegyezve: jó lenne, ha nem határolnák be ezentúl sem.

Kiemelte: három nagyon jó idei szemlefilmben dolgozott, a Köntörfalak mellett a Kolorádó Kidben és a Team Buildingben, de mindegyik alkotás eléggé különböző volt.

OLDALTÖRÉS: Elek Ferenc érezte, hogy jó film készül

 

 

 

Vágvölgyi B. András örül az elismeréseknek

Vágvölgyi B. András nagyon örül annak, hogy a 41. Magyar Filmszemlén Kolorádó Kid című rendezése nyerte el a Moziverzum elnevezésű közönségdíjat, s emellett a legjobb látvány- és díszlettervezésért járó elismerést is.

Mint Vágvölgyi B. András a díjkiosztó gála után az MTI-nek elmondta, nagyon örül a díjaknak, ez "komoly lehetőség egy újabb projektre".

Felidézte, hogy kisjátékfilmje és egész estés dokumentumfilmje volt már, de ez az első nagyjátékfilmje. "Nagyon sokáig készült, négy évig tartott a forgatás és az utómunka, és előtte még három évig írtam a könyvet, így majdnem hét év van benne. Ez sok, de remélem a közönséggel is tud találkozni a film megfelelő módon" - fogalmazott a rendező.

A korábban újságíróként ismert Vágvölgyi B. András Kolorádó Kid címmel készítette el első nagyjátékfilmjét, amelyben az 1956-os forradalomban való részvételért másfél évtizedre börtönbe kerülő rakodó és szerencsejátékos 1974-ben egy teljesen más világba szabadul ki. A film egyik forgatókönyvírója a néhai Eörsi István volt, a zeneszerzők között szerepel Másik János, a vásznon Nagy Zsolt, Sárosdy Lilla, Fullajtár Andrea, Gáspár Tibor, valamint több ismert zenész is látható.

Dyga Zsombort meglepte a zsűri döntése

 "Még mindig nem térek magamhoz" - mondta Dyga Zsombor, akinek Köntörfalak című filmje a legjobb rendezőnek járó elismerés mellett még három további díjat zsebelt be a 41. Magyar Filmszemle hétfői záró gáláján.

Dyga Zsombor a díjátadót követően az MTI-nek azt mondta:  meglepő a zsűri döntése, mivel "egy pici, egészen apró szerzői filmről van szó".

"A legnagyobb alázattal fordultunk a történet felé és álmunkban sem gondoltuk volna, hogy a filmnek ekkora sikere lesz" - árulta el a rendező, aki szerint a Köntörfalak közönségdíja is azt mutatja, hogy a film sikere főleg a színészi játéknak, Rába Rolandnak, Tompos Kátyának és a legjobb férfi alakítás díját elnyerő Elek Ferencnek köszönhető.

Dyga Zsombor felidézte, hogy a forgatás alatt voltak nehéz időszakok, de még az egy éves leállást is a hasznukra fordították: tovább csiszolták a színészekkel a jeleneteket. "Így amikor végre folytathattuk, már semmit sem improvizáltunk, minden részlet a helyére került" - idézte fel a rendező.

A Köntörfalak című filmdrámában két vadidegen egy félresikerült randin szóba elegyedik egymással, amikor megjelenik a nő bátyja - mint kiderül, hármukat egy régi titok fűzi őket. 

A film, amelynek vágásáért Czakó Judit kapta a szemlén az Arany Olló díjat, csütörtöktől látható a magyar mozikban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!