Ma este Fonogram díjátadó gála - bemutatjuk a jelölteket

A Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége az Előadóművészeti Jogvédő Irodával közösen február 10-én rendezi meg a Fonogram - Magyar Zenei Díj gálaestet. Íme a jelöltek...

Gyuricza Ferenc

A hagyományos kategóriák mellett az idei évben újakat is bevezetnek. Ezek győzteseit a Fonogram Komolyzenei és Népzenei Bizottság választja ki, míg a többi kategóriában egy zenei újságírókból, producerekből, zenekereskedelmi szakemberekből álló széles körű jelölőbizottság javaslatai alapján áll össze egy rangsor, amelyet az előző évben realizált eladási darabszámok is befolyásolhatnak. Az így szerzett pontszámok alapján választják ki azt az öt, illetve holtverseny alapján hat jelöltet, amely az egyes kategóriák esélyeseit alkotja. A végső győztesekről az esemény napján dönt a 13 tagú Fonogram-bizottság. Kivételt az Év hazai dala kategória jelent, ahol a közönség szavazatai alapján választják ki a nyertest.

A katória jelöltjei:

Demjén Ferenc: A lelkünk most is vágtat

 

 

Erik Sumo Band: Disco In My Head

 

 

Hobo Blues Band: Merlin

 

 

Magna Cum Laude: Pálinka-dal

 

 

Quimby: Ajjajjaj

 

 

Zséda: És megindul a Föld

 

 

OLDALTÖRÉS: Az év alternatív, modern és klasszikus pop-rock, hard-rock, elektronikus zenei kategóriái

 

 

 

A viszonylag kevés kategória miatt többes jelölés csak ritkán fordul elő. A nemzetközi előadók listájában egy sincs, de a hazaiak között is csupán az Erik Sumo Band, a Magna Cum Laude, Szirtes Edina Mókus, valamint a Bereczki Zoltán és Szinetár Dóra páros neve szerepel kétszer az esélyesek között. Érdekes módon utóbbiak azonos kategóriában szerepelnek két lemezükkel, tehát önmaguk ellenfelei is egyben. A jelöltek névsorának másik érdekessége, hogy a Hobo Blues Band, illetve annak énekes, Földes László külön-külön is kapott nominálást.

Az Év hazai klasszikus pop-rock albuma kategória jelöltjei között Ákos, a Back II Black, Deák Bill Gyula, Demjén Ferenc és az Ismerős Arcok aktuális nagylemeze szerepel.

Ákos: Dúdolni halkan

 

 

Az Év hazai modern pop-rock albuma kategóriában az Anti Fitness Club, Kovácsovics Fruzsina, a Magna Cum Laude, Péterfy Bori és a Love Band, illetve a Turbo új korongja az esélyes.

Péterfy Bori & Love Band: Téged nem

 

 

Az alternatív albumok jelöltjei közé pedig az Erik Sumo Band, Jamie Winchester, a Kiscsillag, a Pannonia Allstars Ska Orchestra, valamint Rutkai Bori és a Specko Jedno új kiadványai kerültek be.

Pannonia Allstars Ska Orchestra: Hungarian dish

 

 

Az Év hazai hard-rock vagy metal albuma kategóriában a Blind Myself, Földes Hobo László, a Junkies, az Ossian, a Tankcsapda és a The Idoru lemeze közül választhat a Fonogram-bizottság.

The Idoru: Bury it all

 

 

Az elektromos zenei produkciók sorában Andrewboy, a Compact Disco, D.J. Bootsie, D.J. Titusz, Shane 54, valamint a Stereo Palma kiadványa kapott jelölést,

Stereo Palma: Miaimi bitch

 

 

OLDALTÖRÉS: Az év felfedezettje, a világzenei, jazz, illetve gyerekalbum kategória

 

 

 

Az Év jazz albuma címre pedig a Balázs Elemér Group, Bársony Bálint, a Borlai - Zsoldos páros, László Attila és a Váczi Eszter Quartett lemeze esélyes.

Balázs Elemér Group

 

 

A világzenei kategóriában az Anselmo Crew, a Firkin, a Kerekes Band, Laár András, Palya Bea és Szirtes Edina Mókus szerepel a jelöltek között.

Firkin: Firkinful of beer

 

 

Az Év hazai gyermek albuma címet pedig az Alma együttes, Halász Judit, Horgas Eszter, a Bartos Erikával együttműködő Kiskalász zenekar, illetve Szalóki Ági nyerheti el.

Halász Judit: Hegyi tolvaj

 

 

A szórakoztató zenei albumok közül Bangó Margit, a Budapest Bár egy-egy kiadványát, a Szép nyári nap című musical-albumot, valamint Bereczki Zoltán és Szinetár Dóra két kiadványát jelölték.

Budapest Bár: Mily mesés dolog a Niagara vízesés

 

 

Az év hazai felfedezettje cím elnyerésére Király Viktor, a Maszkura és a Tücsökraj, Odett és a Go Girlz, SP, valamint Szirtes Edina Mókus esélyes.

Odett és a Go Girlz: Móló

 

 

OLDALTÖRÉS: A külföldi előadók kategóriái

 

 

 

A külföldi előadókra öt kategóriában voksol majd a Fonogram-bizottság. Az Év klasszikus pop-rock albuma címért a Depeche Mode, a Green Day, Norah Jones, Robbie Williams és a U2 aktuális nagylemeze száll ringbe.

U2: Magnificent

 

 

A modern pop-rock albumok mezőnyében az A-HA, Beyoncé, Lady Gaga, Lily Allen és a The Black Eyed Peas kiadványa szerepel.

Lily Allen: The Fear

 

 

Az alternatív albumok mezőnyében a Gossip, a Manic Street Preachers, a Muse, Tori Amos és a White Lies száll versenybe.

Muse: Uprising

 

 

Az év külföldi hard-rock vagy metal albuma kategóriában az Iron Maiden, Marilyn Manson, a Rammstein, a Saxon és a Slayer albuma maradt versenyben.

Iron Maiden: The Trooper

 

 

Az év külföldi elektronikus zenei produkcióját Calvin Harris, David Guetta, a DeadMau5, Moby, a Pendulum és Pitbull aktuális lemeze közül választják ki.

Calvin Harris: You used to hold me

 

 

Az eseményt - amelyen Auth Csilla, a Harcsa Veronika, Kaltenecker Zsolt, Andrew J. és Gyémánt Bálint által alkotott Bin-Jip formáció, a Budapest Saxophone Quartet, a Firkin, Földes Hobo László, a Holdviola, Rúzsa Magdi, a Sunshine Jazz, Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán, valamint a Barabás Lőrinccel megerősített Turbo is fellép - élőben közvetíti a Magyar Televízió.

A két évvel ezelőtti Fonogram díjátadó egyik fellépője, a Kerekes Band idén is jelölt:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!