Megépül az egészségház Kőszegen

Kőszeg egészségügyi ellátása körüli mizéria egy csapásra megoldódik: egy tőkeerős vállalkozás európai színvonalú egészségházat épít, a Béri Balog iskola sportcsarnoka mögötti ingatlanon.

Némethy Mária

2009. november 9-én egy budapesti székhelyű kft. igazgatója ajánlattal kereste meg Huber Lászlót, Kőszeg polgármesterét: cégük vállalja, hogy az önkormányzat által meghatározott ingatlanon egészségházat épít saját költségén. Abban négy felnőtt orvosi rendelőt, két gyermekorvosi rendelőt, a védőnők elhelyezésére szolgáló munkahelyet, négy szakorvosi rendelőt, gyógyszertárat, valamint kiszolgáló helyiségeket alakít ki, önálló közüzemi mérőórával szereli fel az egyes részeket. 

Az önkormányzat haszonélvezeti jogának gyakorlását - annak átruházása nélkül - külön szerződésben a felépítendő rendelők esetében a vállalkozó orvosoknak átengedi, elősegíti, hogy a jelenlegi háziorvosi körzetek feladatait ellátó orvosok az egészségház területén praktizáljanak. A beruházó 50 évre szóló haszonélvezeti jogot biztosít az önkormányzat számára. A haszonélvezeti jog fennállása alatt a beruházót terheli az épület szerkezetének, a tetőszerkezetnek, homlokzatának, gépészetnek, és a falakon belüli szerelvényeknek javítási és fenntartási munkálatai kötelezettsége.
 
A haszonélvezeti jog bejegyzésétől számított 33 év elteltével az önkormányzat egyoldalú nyilatkozatával megvásárolhatja az egészségügyi alapellátást biztosító ingatlanokat összesen egy, azaz egy eurónak megfelelő vételárért.
 
A város ölébe pottyant egészségházzal kapcsolatos döntést alapos és széleskörű tárgyalássorozat előzte meg. Ezeken a polgármester mellett jogászok, tervezők, hivatali szakemberek, valamint az érintett háziorvosok vettek részt. (Huber László a cég által már megvalósított egészségházat is megtekintett.)

Olyan szerződés-tervezetet került a képviselők elé, amely kockázatmentes, és megfelelő garanciákat nyújt az önkormányzat számára.

Az egészségház projektben leginkább érdekelt és érintett orvosok örömmel és nagy köszönettel fogadták a javaslatot. Maximális együttműködésükről, segítségükről biztosították a polgármestert. A képviselők elfogadták a tervet, felhatalmazták Huber Lászlót a szerződés aláírására.

A beruházás helyszíne a Béri Balog iskola sportcsarnoka mögötti terület lesz. Ha minden jól megy, egy év múlva működik az egészségház. 

Egészségház-krónika

A 2006 októberében megválasztott kőszegi képviselő-testület cselekvési programjában célul tűzte ki egészségház létrehozását, mert a kőszegi egészségügyi alap- és szakellátás minőségi fejlesztésre szorul.

2008 tavaszán egy multi jelentkezett. Új sportpályát épített volna a lakótelepen. A salakos pályán és környékén kistérségi központ lett volna egészségházzal.

Pályázatra várva a képviselő-testület 2009. januárjában szerződést kötött megvalósíthatósági tanulmány készítésére.

Decemberben úgy döntöttek a város képviselői: nem élnek a szeptemberi egészségház-pályázat lehetőségével, mert túl nagy lenne az abban előírt létesítmény.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!