Névtelen irániak kapták a George Polk újságírói díjat

Névtelen irániak kapták a rangos George Polk amerikai újságírói díjat, az ismeretlen videón rögzítették ahogy a rendőrök lelőnek egy diáklányt.

MTI

A diáklány, Neda Aga-Szoltán halála után a Mahmúd Ahmadinezsád elnök újraválasztása elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált.

A díjat első ízben ítélték oda ismeretleneknek.

George Polk, a CBS rádió riportereként tudósított a második világháború utáni görög polgárháborúról; ismeretlenek 1948-ban meggyilkolták. A róla elnevezett kitüntetés, amelyet a Long Island-i Egyetem 1949 óta adományoz, a legrangosabb amerikai újságírói elismerések közé tartozik.

John Darnton kurátor közleménye szerint a névtelenek által készített és a világhálón elhelyezett videofelvételt milliók látták, az iráni ellenállás jelképe lett. Mint kifejtette, az ismeretlen irániak kitüntetése "annak a ténynek az ünneplése, hogy a mai világban egy bátor megfigyelő egy mobiltelefonos kamerával videomegosztó és közösségi portálokon keresztül hírt közvetíthet".

A 27 éves zeneakadémiai hallgató halála széles körű nemzetközi tiltakozást váltott ki az iráni biztonsági erők durva fellépése miatt.

Ugyancsak Polk-díjat kapott mások mellett David Rohde, a The New York Times tudósítója egy ötrészes dokumentumfilmért, amelyben bemutatta, hogyan rabolták el és tartották őt hónapokig fogva afganisztáni tálibok, és miképpen menekült meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!