Regisztrációs jegy kell hétfőtől a vonatokon, buszokon

Hétfőtől regisztrációs jegyet kell váltaniuk a vonatokon, illetve a Volán helyközi és távolsági autóbuszain egyébként díjmentesen utazóknak, így a 65 év felettieknek és a 6 év alattiaknak is.

Erős D. Zoltán

Március 1-től a díjmentes utazásra jogosultaknak regisztrációs jegyet kell váltaniuk a vasútállomások jegypénztárainál illetve, a helyköz és távolsági autóbuszokon. A díjmentes utazásra jogosultak körébe tartoznak mások mellett a 6 év alattiak és 65 év felettiek, a menekültek, a hadigondozási igazolvánnyal rendelkezők.

A jegyváltáskor be kell mutatni a díjmentes utazásra jogosító igazolványt, s közölni kell az úticélt is. A regisztrációs jegyet az utazás végéig meg kell őrízni és az ellenőrzés során az igazolvánnyal együtt fel kell mutatni. Ezt a jegyekhez és bérletekhez hasonló módon ellenőrzik majd. A regisztrációs jegy nélkül utazóknak 2010. július elseje után 500 forint pótdíjat kell fizetniük.

Regisztrációs bérlet nem lesz, a jegyet minden utazáshoz külön meg kell váltani. A 65 éven felüliek díjmentes utazásához rendszeresített fényképes igazoló lap nem helyettesíti a regisztrációs jegyet, csa a kedvezmény igazolására szolgál. A vasutas és Volán-dolgozók esetében az érintett társaságok üzletszabályzataikban maguk alakíthatják ki a regisztráció pontos feltételeit. A regisztráció célja egyebek mellett a közösségi közlekedéshez kapcsolódó utazások alaposabb megismerését. Adatokkal szolgál majd a jellemző utazási viszonylatokról, kapacitáskihasználtságról, így segíthet a menetrendek előkészítésében is.

A regisztrációs jegy alkalmazása alapozza meg a kedvezményrendszer átalakításának további lépéseit. Az utazások gyakorisága igazolja az adott vonat- vagy buszjáratok létjogosultságát. Az ingyenes utazások miatt évente több mint 10 milliárd forint árkiegészítést kapnak központi forrásból normatív alapon a szolgáltatók. A jövőben a regisztrációs jegy lesz az alapja lehet az elszámolásnak, így az egyes szolgáltatók valódi ígénybevétel arányában juthatnak hozzá a központi forráshoz. A változások a helyi járatos autóbuszközlekedést nem érintik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!