Új áruház épül az egykori vízügyi telepen

A lapunk által szervezett szerda esti lakossági fórumon nagyon sok helyi ügy, kisebb és nagyobb gond került terítékre: Szombathelyen a keleti városrészben élők hallatták hangjukat.

Angyal László

Csaknem kicsinek bizonyult a Nyitra Utcai ÁMK két összenyitott tanterme, olyan sokan érkeztek a keleti városrészből a szerda esti fórumra. Lapunk szakértő vendégeket is meghívott a beszélgetésre: Aradi Tímea a Szova Zrt., Danka Lajos a MÁV Zrt., Kutnyánszky László főépítész a polgármesteri hivatal képviseletében várta a helybeliek kérdéseit. 

Soós József helyi önkormányzati képviselő és Herczeg Imre ipartelepi körzeti megbízott pedig kettős szerepben vett részt a fórumon, hiszen a keleti városrészben élnek, illetve szolgálnak.  

Ahogyan az várható volt, a Falco gyáróriás által okozott zaj- és porszennyezés és más káros hatások okozta poblémák miatt sokan felszólaltak, az általuk felvetett gondokat összegyűjtöttük, ezeket eljuttatjuk a fafeldolgozó gazdasági társaság vezetéséhez, s válaszukat egy másik alkalommal közöljük.

A felszólalók közül nagyon sokan a csapadékvíz-elvezetési gondokat ecsetelték: beszéltek a vizesedő családi házakról, nagy esőzés után vízzel teli pincékről. Soós József elmondta, hogy amikor 2002-ben átvette a választókörzetben a képviselőséget az elődjétől, még tervekkel sem rendelkeztek a csapadékvíz elvezetésére. Azóta elkészült a vízjogi engedéllyel is rendelkező terv, azonban egy becsült adat szerint az egész városrészben a kivitelezés költsége mintegy 6 milliárd forint lenne. Érthető hát, ha részletekben végzik el ezt a munkát.

A képviselő megjegyezte: ha a város vezetése betartaná a törvényeket, és az ingatlanfejlesztő cégek által adományozott százmilliók nem a Szombathelyért Alapítványba, hanem a város büdzséjébe kerülnének, akkor a városrész (ahol a nagy ingatlanfejlesztések megvalósulnak) infrastruktúráján lenne miből javítani. 

A városrész lakói a mintegy két és fél órás fórumon őszintén elmondták, mi bántja őket. Szó esett a közbiztonságról, az egyes utcák forgalmi rendjéről, a tilosban parkoló kamionokról, a Sólyom utca vasút felőli oldalának elhanyagoltságáról, s arról, hogy milyen lakni a Sas utcában, közvetlenül a vasútállomás mellett...

Megtudhattuk azt is, hogy a Zanati úton a volt vízügyi telepet értékesítették, ott hamarosan egy új  Lidl áruház nyílik. A városnak azonban volt  egy kikötése: az áruház megközelíthetőségét, azaz a kereskedelmi terület és a forgalmas Zanati út csatlakozásának közlekedési rendjét felül kell vizsgálni.

Sok ügyben kértek segítséget a lakók: az  Építők-pályára nem tudnak bejutni, a Csaba utcai felüljáró közelében levő ingatlanok tulajdonosai a házuk értékének csökkenése miatt kártérítést szeretnének. E témákra később visszatérünk.  

Itt megtekintheti az eseményen készült képgalériánkat! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!