Vancouver 2010: grúz szánkós halála (frissítve)

Meghalt Nodar Kumaritasvili grúz szánkós, aki a vancouveri téli olimpia pénteki edzésén szenvedett balesetet.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A grúzok szerint rossz volt a szánkópálya

Irakli Japaridze, a grúz olimpiai delegáció vezetője a szánkós Nodar Kumaritasvili pénteki tragédiája után hangsúlyozta: nem tudja, hogyan halt meg a versenyző, de egy dolgot el tud mondani: a pálya nagyon rossz volt.

Japaridze arra nem tért ki, mit ért az alatt, hogy "nagyon rossz volt a pálya". Lehet, hogy a jég minőségére célzott (Vancouverben és a környéken egész nap esett az eső), vagy arra, hogy a pálya nem volt biztonságos. A 21 éves Nodar Kumaritasvili - aki a Grúz Szánkó Szövetség elnökének, Szeliksz Kumaritasvilinek a fia - egy kanyar utáni egyenes szakaszon repült ki 145 km/órás sebességgel a jégteknőből. A pálya ezen részét lefedték - vagyis nem érhette eső -, és a szánkós a tetőt tartó oszlopok egyikének vágódott neki. Helikopterrel kórházba szállították, de nem tudták megmenteni az életét. 


 A whistleri létesítmény a világ leggyorsabb pályájának számít, az olimpiai felkészülés során 12 szánkós sérült meg. Az elmúlt napokban többször is szóba került, hogy a teknő rendkívül veszélyes, a pénteki edzésen többek között az aranyra is esélyes olasz Armin Zoeggeler is bukott.

Wolfgang Harder, a Nemzetközi Szánkó Szövetség szóvivője közölte: a rendkívül gyors whistleri pályán 3 százalék körüli a bukási arány, ez közel 2500 csúszás alapján mondható el. A sebességi rekordot a napokban állította fel Manuel Pfister 154 km/órával.

"A következő olimpiák pályáit úgy kell kialakítani, hogy sebességi határokat állítunk fel" - mondta Harder. A visszalépést fontolgató grúzok végül két órával a megnyitó előtt közölték, résztvesznek az olimpián. 

John Furlong, a szervezőbizottság (VANOC) vezetője hangsúlyozta: mindenkit nagyon megrázott a tragédia, és osztoznak a család, a barátok, a csapattársak gyászában. 
 
"Egy olyan sportoló érkezett Vancouverbe, aki olimpiai álmait követte" - mondta.
 
A különböző közösségi oldalak (Twitter, Facebook, YouTube) egyik legfelkapottabb témája lett a szörnyű tragédia. A baleset képsorai pillanatok alatt felkerültek a világhálóra, és több millió látogató tekintette már meg, természetesen temérdek hozzászólás is érkezett.

Marad a szánkós program

A vancouveri olimpián folytatódnak a férfiszánkósok edzései szombaton annak ellenére, hogy a pénteki gyakorlások közben bukott, és életveszélyes sérüléseibe belehalt egy grúz versenyző. Ezt az ötkarikás játékok szervezői jelentették be kanadai idő szerint péntek este. 

"A nemzetközi szövetség, a FIL két teljes tréninget bonyolít le szombat reggel még azt megelőzően, hogy megkezdődik a verseny az eredtileg tervezett időpontban, szombat 17 órakor" - áll a VANOC közleményében, amely azt követően látott napvilágot, hogy felmerült: módosítják a szánkósok programját a pénteki tragédia miatt.

A szervezőbizottság és a nemzetközi sportági szövetség közös vizsgálatát követően közzétett állásfoglalás szerint minden rendben volt a 15. kanyarig, amelyből azonban rosszul jött ki a grúz versenyző. Megpróbálta javítani hibáját még mielőtt a 16. kanyarba ért volna, ám ez nem sikerült neki, "elveszítette a kontrollt a szánkója felett, s ez vezetett a tragikus balesethez" - olvasható a kommünikében. Ebben rögzítették azt is, hogy a halottkémi vizsgálat megállapítása szerint a tragédiát nem pályahibák okozták, bár a történtek után megemelték a jégcsatorna oldalfalának magasságát az ominózus kanyarnál.     

A 21 éves grúz Nodar Kumaritasvili a végzetes kimenetelű tréningen, 145 km-es óránkénti sebességgel száguldva kirepült a jégteknőből, és egy oszlopnak csapódott. Helikopterrel kórházba vitték, de nem tudták megmenteni az életét.

Kumaritasvili holttestét két-három napon belül hazaszállítják - nyilatkozta a tbiliszi tévének a Vancouverben tartózkodó Nika Rurua, Grúzia sportminisztere, aki hozzátette, hogy a sportolót Bakurianiban temetik el, ahol született és felnőtt.

"Az egész olimpiai családot lesújtotta a tragédia, amely árnyékba borította a játékokat" - adott hangot megrendülésének Jacques Rogge, a NOB elnöke, aki a könnyeit törölgette nyilatkozata közben.

 

OLDALTÖRÉS: Az első beszámolók balesetről

 

 

 

Kirepült a pályáról és oszlopnak vágódott

A 21 éves versenyző a tréningen elvesztette uralmát a szánkó fölött, majd hatalmas, 145 km/órás sebességgel csapódott ki a pályáról és egy oszlopnak vágódott. 
 
Az orvosi csapat azonnal a segítségére sietett, szívmasszázst kellett alkalmazniuk, majd a sérültet helikopterrel kórházba szállították, de az életét már nem tudták megmenteni.
 
"Mély megrendüléssel értesültünk a történtekről, át tudjuk érezni a grúzok fájdalmát, mivel nyári olimpia előtt mi is elveszítettünk egy sportolót Kolonics György személyében" - nyilatkozta az MTI-nek Csurka Gergely, a magyar csapat sajtó attachéja.

"Az egész olimpiai családot lesújtotta ez a tragédia, amely beárnyékolja a játékokat" - mondta Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke. Hozzátette: a grúzok később döntik el, hogy maradnak-e Vancouverben, vagy pedig visszalépnek-e a játékoktól. Grúzia eredetileg összesen nyolc sportolóval képviseltette volna magát az olimpián.

A whistleri létesítmény a világ leggyorsabb pályájának számít, az olimpiai felkészülés során 12 szánkós sérült meg. Az elmúlt napokban többször is szóba került, hogy a pálya rendkívül veszélyes, a pénteki edzésen többek között az aranyra is esélyes olasz Armin Zoeggeler is bukott. 

A szervezők tájékoztatása szerint gyorsan kivizsgálják, miként lehetne biztonságosabbá tenni a létesítményt. Kumaritasvili egy kanyar utáni egyenes szakaszon repült ki a jégteknőből. A pálya ezen részét lefedték, és a szánkós a tetőt tartó oszlopok egyikének vágódott neki. 
 
Nodar Kumaritashvili a negyedik sportoló, aki téli olimpia alatt veszítette életét. Mindegyik tragédiában közös, hogy nem versenyen, hanem edzésen történt. 

Az első két tragédia 1964-ben, Innsbruckban fordult elő. Előbb az osztrákok síelője, Ross Milne egy fának csapódott, majd egy brit szánkós, Kazimierz Kay-Skrzypecki veszítette életét a tréningen.  1992-ben, Albertville-ben a svájci síelő, Nicholas Bochatay egy hóegyengető gépnek ütközött, rajta sem tudtak segíteni. 

A négy elhunyt sportolón kívül még egy osztrák orvos, Jörg Oberhammer halt meg téli olimpián: 1988-ban, Calgaryban a sípályát előkészítő gép alá esett.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!