A szemétégető ellen tiltakoztak osztrák, szlovén és magyar politikusok

Szentgotthárd meghívására vasárnap osztrák, szlovén és magyar politikusok tekintették meg a tervezett égető helyszínét.

Szenkovits Péter

Vasárnap kora délután a Rába-parti városba látogatott több politikus is, köztük Áder János európai parlamenti képviselő (Európai Néppárt), Christiane Brunner, osztrák parlamenti képviselő (Zöld Párt). A barokk templom előtt kezdődött találkozón megjelent Drago Siftar, a Szlovén Köztársaság szentgotthárdi főkonzulja, Kovács Ferenc, a vasi közgyűlés elnöke, Bebes István és V. Németh Zsolt országgyűlési képviselők.

A vendégek Viniczay Tibor szentgotthárdi polgármester és Rimfel Ferenc plébános társaságában megtekintették a barokk templomot. Rimfel Ferenc felhívta Áder János figyelmét arra, hogy a legközelebbi időkben igen aktuális lenne a templom belső megújítása, ehhez szeretne segítséget kérni a hívek nevében.

A politikusok megnézték a mediterrán élményfürdőt, majd sajtótájékoztatóra került sor a határ osztrák oldalán, a tervezett hulladékégető helyszínén. Viniczay Tibor fölsorolta a szemétégető elleni négyéves küzdelem legfontosabb állomásait, leszögezte, hogy ide ilyen szörnyűséget nem építhetnek az osztrákok. Dávid és Góliát harcáról beszélt, amit nem szabad föladni.

Áder János dicsérte az agilis szentgotthárdi városvezetőket, amiért minden követ megmozgatnak azért, hogy a hulladékégető monstrum ne épülhessen meg. Megemlítette, hogy az Európai Parlament nemrégiben elfogadta azt a törvényt (a jövő év januárjától lép életbe), mely szerint a hulladékokat a keletkezésüktől legközelebbi helyen kell megsemmisíteni.

Az ide tervezett beruházás ennek a kitételnek bizony nem felelne meg. Tehát ha az EU komolyan akarja venni magát, akkor ez a bűzmű nem épülhet meg. Lapunk érdeklődésére kifejtette, hogy az  új kormánynak mindent meg kell tennie azért, hogy az ide tervezett égető ne valósulhasson meg.  
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!