Bölcsődepótló: családi napközi Táplánszentkereszten

Pályázati támogatásból rendezte be Táplánszentkereszt önkormányzata a családi napközit, amely a hiányzó bölcsődét hivatott pótolni. Ha minden jól alakul, bölcsődéjük is lesz.

Nagy Ildikó

Örvendetes tény, ha egy településen sok gyermek születik. Táplánszentkereszten évek óta telt házzal működik az óvoda, a kisgyermekes szülők pedig jelezték az önkormányzatnál, hogy  szeretnének egy bölcsődét.

A bölcsődealapítás azonban nem egyszerű mutatvány: a pénzen kívül rengeteg papírmunkát, hatósági engedélyezést igényel. Tavaly aztán adódott a lehetőség, és az önkormányzat megtalálta az átmeneti megoldást.
 
- Az épület adott volt, az egykori iskolaigazgató szolgálati lakása évek óta kihasználatlanul állt. Az önkormányzat felújíttatta, a berendezéséhez pedig a szociális tárcától nyertünk 700 ezer forintot - idézi fel a kezdeteket ifj. Perl János, a település polgármestere.

Az egykori szolgálati lakást felújították, kifestették, a februárban megnyílt családi napköziben pedig hét gyermeket tudnak fogadni a szakképzett gondozók.

Ottjártunkkor három apróság osztozott a játékokon, valamint a két felnőtt, Benkő Dóra intézményvezető és a dadus, Várkonyi Mihályné, Zsuzsa figyelmén és szeretetén. A tágas, színesre festett játszószoba faláról Micimackó és barátai mosolyogtak a kicsikre: a két és fél éves Annára, aki épp egy zenélős telefonnal játszott, a kétéves Vilikére, aki pántónak hívott puha takaróját szorongatva már az ebéd utáni alváshoz készülődött, valamint a nyolc hónapos, rózsaszínbe öltöztetett, mindig vidáman mosolygó Miriamra.
 
- Egyre több anyukának vissza kell menni dolgozni a gyermek hároméves kora előtt, nekik nagy segítség a családi napközi - mondja a polgármester.

Sarangné Németh Szabina, Vilike anyukája sem volt könnyű helyzetben, amikor vissza kellett mennie dolgozni a család által üzemeltetett étterembe.
 
- Számunkra nagyon kényelmes ez a megoldás. Itt lakunk a faluban,  itt dolgozunk, és nyugodtak lehetünk, mert Vilike  nagyon  jó helyen van a napköziben. Szerencsére könnyen beilleszkedett, családias a hangulat, és bár még csak néhány hete jár, de csodálkozva hallom, hogy olyan főzelékeket is megeszik, amiket otthon meg sem lehetett vele kóstoltatni  - sumázza eddigi tapasztalatait a fiatal anyuka.

Ifj. Perl János elmondta azt is, hogy a családi napközi remélhetőleg csak átmeneti megoldás, az önkormányzat ugyanis benyújtott egy pályázatot bölcsőde létesítésére. Ha a Nyugat-dunántúli Operatív Program pályázatainak bírálói  is támogatják az elképzeléseiket, akkor a jövő év második felében már igazi, kétcsoportos, legalább húsz gyermek befogadására alkalmas intézmény várja majd a település legifjabb lakóit.

A bölcsőde alapításához 75 millió forint pályázati forrásra számítanak, az önkormányzat pedig tíz százalék önrészt vállalna az intézményalapí tás költségeiből. A leendő bölcsődét a jelenlegi családi napközi bővítésével alakítanák ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!