Égetni csak ésszel!

Óvatosságra int a szabadtéri tűzgyújtásnál, illetve a gaz- és szemétégetésnél a Magyar Tűzoltó Szövetség az elmúlt hetekben a száraz aljnövényzet miatt megnövekedett tűzesetek miatt.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András


 Dobson Tibor szóvivő vasárnap az MTI-nek elmondta: nincs tűzgyújtási tilalom az országban, aki kirándul, az a kijelölt tűzrakóhelyeken gyújthat tűzet.
   
Erős szél esetén azonban kerüljük a tűzgyújtást, mert a parazsat elfújhatja a szél - fűzte hozzá. Elmondta, a tűzoltók azt kérik, ha abbahagyták a kinti sütés-főzést, akkor vízzel oltsák el a tüzet, vagy ha más nincs, akkor takarják le földdel.
   
Dobson Tibor a gaz- és szemétégetéssel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy erős szélben ne gyújtsanak tűzet, és soha ne hagyják felügyelet nélkül a meggyújtott tüzet.
   
A szóvivő azt javasolta, hogy gaz- és szemétégetésnél legyen a közelben kerti szerszám a szél által elfújt avar összeszedésére, illetve ha van kerti slag, szükség esetén azt is használják.
   
Vigyázzunk a gyerekekre, és ne álljunk szélirányba - mondta. Kitért arra, hogy az önkormányzatok megszabhatják, mikor lehet a településen tüzet gyújtani.
   
Dobson Tibor beszélt arról, hogy az elmúlt két hétben több esetben is voltak tüzek, mert a száraz vegetáció lángot kapott. A legtöbb avartűz Borsod-Abaúj-Zemplén, Bács-Kiskun, Pest megyében szokott lenni, nádastüzek pedig a Balaton mellett például Somogy megyében szoktak előfordulni - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!