Egynapos sebészet: jó a kórháznak, jó a betegnek

Olcsóbb, mint a hagyományos kórházi ellátás, s a beteg is jobban jár, mégsem népszerű az egynapos sebészeti ellátás - derül ki az Állami Számvevőszék jelentéséből.

Bajdó Bettina

Az egynapos sebészet olyan ellátási forma, mellyel minden résztvevő csak nyerhet. A biztosító forrást takarít meg, de előnyös a munkahely, az állam és a beteg szempontjából is. Az egynapos sebészeti beavatkozásnak több előnye is van a beteg szempontjából: rövidebb ideig van kitéve a kórházi fertőzéseknek, a gyorsabb gyógyulás miatt kevesebb ideig van táppénzen, s nem kell befeküdnie a zsúfolt kórházi osztályokra sem. De nemcsak a betegnek, a kórháznak is előnyös ez  az ellátási forma. Az egynapos beavatkozások finanszírozása ugyanis azonos összegű a kórházi aktív ellátáséval. Az OEP ugyanannyit fizet egy sérvműtétért, akár egynapos műtéttel, akár ötnapos kórházi kezeléssel látják el a beteget.

Ma már közel 300 féle beavatkozás végezhető egynapos sebészeti ellátásban, olvasható a felmérésében. Ilyen például a szürkehályog műtét, a nőgyógyászati beavatkozások, a mandula- és a visszérműtétek. Bár Amerikában és Európában népszerű az egynapos ellátás, hazánkban mégsem elég gyakori. 

Az OEP által 2008-ban fizetett 1,7 millió műtétből legalább 300 ezer tartozott az egy nap alatt elláthatók közé, a szolgáltatók ebből 185 ezret mégis többnapos kórházi kezeléssel végeztek csak el. 

A műtéti beavatkozás ingyenes, a vizsgálat szerint azonban akadnak olyan kórházak, amelyekben az elhelyezésért kérnek külön pénzt a betegektől, pedig az OEP finanszírozás tartalmazza a hotelköltségek fedezetét is. Az egyágyas elhelyezésért ötezer és negyvenezer, a kétágyasért ezer és negyvenezer forint közötti térítést fizettek a betegek. Vannak olyan kórházak, ahol az előzetes konzultáció is pénzbe kerül, s akad, ahol a betegtől az altatásért is pénzt  30-40 ezer forintot kértek. 
 
- A sárvári kórházban nem kell fizetniük a betegeknek az egynapos ellátásért - hangsúlyozta dr. Mosonyi Tamás orvos-igazgató - , mivel megkapjuk a beavatkozásért járó díjat az államtól. Jogszerűtlen lenne, ha ezen felül térítési díjat szednénk a betegeinktől. Hallottam, hogy vannak olyan intézmények, ahol a betegtől különféle címen kérnek plusz pénzt, nálunk ez nem így működik. Egyre népszerűbb ez az ellátási forma, a sárvári kórházban jelenleg hat szakmában várjuk a betegeket. Hamarosan megépül az új kistérségi járóbeteg ellátó központ, s ott sokkal modernebb körülmények között tudjuk majd fogadni a betegeket. Egynapos sebészeten belül a legjellemzőbb beavatkozás a szürkehályog műtéti eltávolítása műanyagszemlencse beültetéssel. Az adatok szerint 2007-ben hazánkban ezeknek a beavatkozásoknak 12 százalékát végezték el egy napon belül, míg Csehországban 57, Finnországban pedig 98 százalékát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!