Elbukta a területi listát Vasban az MDF

Az LMP igen, az MDF viszont nem állíthat területi listát a megyében. A 2. számú választókerületben jelölt Mészáros Tibornak ugyanis nem volt elegendő érvényes ajánlószelvénye.

Nagy Ildikó

Az már pénteken kiderült, hogy a Fidesz-KDNP, a Jobbik és az MSZP országgyűlési képviselőjelöltjei  mind az öt vasi választókerületben  összegyűjtötték az indításukhoz szükséges 750 ajánlószelvényt.  Kérdéses volt viszont, hogy a Lehet Más a Politika  (LMP) és az MDF megyei szervezete állíthat-e területi listát az április 11-i országgyűlési választásokra. Az LMP esetében  a 4. választókerületi jelölt, Gergácz Ildikó,  az MDF-nél pedig a 2. választókerületben indítani szándékozott Mészáros Tibor esetében rezgett a léc.

Az ajánlószelvények átvizsgálása után, tegnap kiderült, hogy Gergácz Idikó rendelkezik az induláshoz szükséges mennyiségű érvényes ajánlószelvénnyel, így ő a 4. választókörzet LMP-s jelöltje. Mivel a területi lista állításának feltétele, hogy a jelölő szevezet legalább két választókerületben állítson jelöltet, az LMP amely a 3. körzetben is indít jelöltet  is állíthat területi listát.

Nincs ilyen szerencséje az MDF-nek: a Mészáros Tibor által leadott 755 ajánlószelvény átvizsgálása után tegnap kiderült, hogy azok közül több érvénytelen volt, így az MDF-nek csak az 1-es számú választókerületben indított dr. Szabó Gábor az egyetlen vasi jelöltje, a párt pedig nem állíthat területi listát. (Esti információk szerint dr. Szabó Gábor cédulái közül is többet érvénytelennek talált a bizottság, azonban a politikusnak maradt elegendő szelvénye az induláshoz.)

A Mészáros Tibor ügyéről beszámoló Index szerint a sportoló leadott cédulái közül " több tíz " bizonyult érvénytelennek, míg három szelvényen nem volt biztonsági kód, így azok hamisítványnak számítanak.

Ennyire tellett  kommentálta a történteket Gróf István, az MDF megyei elnöke. Hozzátette: sajnos, a polgárosodott Vas megyében a középen elhelyezkedő, enyhén balra hajladozó MDF-nek nem volt esélye, hogy felvegye a versenyt. Az elnök szerint az MDF országos választmányának az SZDSZ-szel történő együttműködéssel kapcsolatos döntése Vas megyében többet ártott, mint amennyit hozott  a konyhára. Gróf István szerint azzal, hogy az MDF nem állíthat területi listát, társadalmi rétegek maradnak választható lehetőség nélkül.

Se nem kudarc, se nem siker értékelte az LMP eddigi eredményét Gergácz Ildikó megyei koordinátor. Hozzátette: az egyéves párt jelöltjei minden egyes ajánlószelvényért megdolgoztak, és annak ellenére, hogy  csak két választókerületben lesz egyéni képviselőjelöltjük, mind az öt körzetben folytatják a kampányt.

Az öt vasi választókerületben több mint ötvenezer ajánlószelvényt kaptak a jelöltjeink  kommentálta a jelöltállítást Kovács Ferenc, a Fidesz MPSZ megyei elnöke. Szerinte a választópolgárok értékelték az országgyűlésben, illetve a helyi önkormányzatoknál tevékenykedő fideszes politikusok munkáját. Az a tény pedig, hogy könnyen összegyűjtötték az ajánlószelvényeket, szerinte azt jelzi: sokan  bíznák rájuk az ország vezetését.

Bizakodva várjuk a választást, hiszen mind az öt választókerületben már az első héten összegyűlt a jelöltjeink indításához szükséges mennyiségű ajánlószelvény fogalmazott Bana Tibor, a Jobbik megyei elnöke, aki reálisnak tartja, hogy pártja  megyei szinten  a második helyen végezzen az áprilisi országgyűlési választásokon.

Érezzük és köszönjük a bizalmat jegyezte meg dr. Nemény András, az MSZP megyei elnöke, utalva arra, hogy a megyében az  MSZP vasi  szervezete elsőként állított területi listát. Az elnök  ugyanakkor a választási eredményeket illetően nem szívesen bocsátkozna jóslásokba.

Az országos, valamint a korábban elért eredményekhez fogunk viszonyítani, azok tükrében értékeljük majd a Vas megyei szocialista jelöltek szereplését tette hozzá az elnök.

OLDALTÖRÉS: 64 darab kitöltetlen ajánlószelvény a postaládában


64 darab kitöltetlen ajánlószelvény a postaládában 


64 darab kitöltetlen ajánlószelvény a postaládában 


64 darab kitöltetlen ajánlószelvény a postaládában 

Tisztázatlan eredetű kopogtatócédulák miatt a rendőrséghez fordul a szombathelyi 2-es számú választási bizottság - erősítette meg Szele Györgyi, a szombathelyi választási iroda vezetője a bizottság hétfői ülését követően az MTI értesülését.

A választási bizottság helyt adott egy szombathelyi lakos választási kifogásának, amelyben a bejelentő közölte, hogy munkahelyének postaládájában 64 darab kitöltetlen ajánlószelvényt talált, melyekhez kísérőlevél és egyéb dokumentum nem volt.

(Portálunknak Várnai Zsolt, az alon.hu portál lapigazgatója elmondta, hétfő reggel találta meg a szerkesztőség postaládájába belegyűrt, kitöltetlen ajánlószelvényeket. Mivel úgy gondolták, a név nélküli cetlik léte több szempontból sem oké, a választási bizottsághoz fordultak. Várnai Zsolt portálunknak úgy fogalmazott, hogy a cédulák tapintásra vastagabbaknak tűnnek, mint az eredetiek, azonban ennek eldöntése nem az ő dolguk, hanem a hivatlos szerveké.)

A bizottság megállapította, hogy amennyiben az ajánlószelvényeket felhasználták - mivel azok feltehetően nem a hivatalos ajánlószelvények - sérülnek a választási eljárási alapelvek, így a kifogásnak helyt adott.

A bizottság a határozata alapján várhatóan kedden délelőtt eljárást kezdeményez a szombathelyi rendőrkapitányságnál - fűzte hozzá a választási iroda vezetője. 

Ugyancsak rendőrségi eljárást kezdeményez egy hétfő döntése nyomán a Vas Megyei Területi Választási Bizottság is, mert egy egyébként elutasított fellebbezésben a bejelentők azt állították, hogy az egyik jelölt esetében az ajánlószelvényeket csak később írták alá, illetve több ajánlószelvényen nem azok neve és címe szerepel, mint akik azt aláírták.

Höfle László elmondta: a fellebbezésben szereplő állításokat bizonyítandó olyan dokumentumot mellékeltek, amelyeken személyes adatok voltak, így az is jogszabályt sértett, aki igazát ezen a módon akarta bizonyítani.

 Az alon.hu vonatkozó cikkében tovább olvashat a témában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!