Irány Németország! Szakképzett szakácsokat és pincéreket keresnek

EURES tanácsadók a vendéglátás területén szakképzettséggel vagy legalább kétéves gyakorlattal rendelkező, németül jól beszélő pincéreket, szakácsokat és szobaasszonyokat keresnek németországi munkára.

Varga Nóra

Óriási az érdeklődés a külföldi munkalehetőségek iránt  tudjuk meg Murai Adrienn Katalin EURES tanácsadótól. Bonnból érkezett Magyarországra két kolléganő, akik a ZAV a Németországban a külföldi szakképzett munkaerő közvetítésével foglalkozó hivatal munkatársai. Ők a vendéglátás területén szakképzettséggel vagy legalább kétéves gyakorlattal rendelkező, németül jól beszélő pincéreket, szakácsokat és szobaasszonyokat keresnek Németország északi és déli tartományaiba.

Szombathely volt a program első állomása, ezenkívül még hét magyar nagyvárosba látogatnak el a német kolléganők. - 2009-ben már volt két kisebb toborzásunk, mindkét alkalommal osztrák állások betöltésére kerestünk szakmunkavállalókat. Pont  egy hónapja tudtuk meg, hogy idén nálunk is lesz toborzás, mintegy hatvanan jelezték, hogy szeretnének Németországban dolgozni. Tartottunk egy előzetes nyelvi szűrést, ez alapján  csaknem harmincan merték elvállalni a németek által tartott interjút - emelte ki Murai Adrienn Katalin.

- Mindenképpen külföldön szeretnék dolgozni - tudjuk meg Nagy Róberttől, aki jelentkezett az EURES felhívására. - Eddig is a határon túl vállaltam munkát, folyami hajón dolgoztam bárpincérként mintegy másfél évet kisebb nagyobb megszakításokkal. Oda semmiképpen sem mennék vissza, számomra túl megterhelő volt hetekig hét napból hetet dolgozni. Két hónapja jöttem haza Kölnből, azóta alkalmi munkákból élek. Jó lehetőségnek tartom ezt a toborzást, pincérként vagy bárpincérként szeretnék elhelyezkedni - teszi hozzá.

A húszas évei közepén járó Kiss ikerpár is elküldte a jelentkezését, ők is külföldön szeretnének munkát vállalni. - Januárban diplomáztunk a veszprémi egyetem közgazdász turizmus, vendéglátás szakán - kezdi a beszélgetést Róbert. - Számos helyre beadtuk már az életrajzunkat, interjúról interjúra járunk, de eddig még nem sikerült megfelelő állást találnunk. Azért szeretnénk külföldön munkát vállalni, mert  nagy álmunk, hogy bowling klubot vagy éttermet nyissunk - árulja el Bertalan. - Pincérként dolgoztunk már idehaza és külföldön is, most is ilyen állásra pályázunk.  - 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!