Keretet hirdetett dr.Ipkovich: nyilvános a polgármesteri szakértők listája

Nemrég a szombathelyi önkormányzat honlapján nyilvánosságra hozták, hogy 2000 óta ki, mennyit, és miért kapott pénzt a polgármesteri szakértői keretből. Egy kis ízelítő a listából.

Angyal László

A z összesített két lista az alábbi linken található. Érdekessége az internetre felkerült lajstromnak, hogy  név, tevékenység és díjazás szerepel rajta - azonban nem mindig derül ki, hogy bruttó vagy nettó összegekről van szó. További különlegessége, hogy a nyomtatott verzión időtartam - ki, mennyi ideig kapta szakértői juttatást - és összesítés oszlop is van - a webes változatról ezek lemaradtak.

De kik is kaptak a polgármesteri keretből: 

Dr. Szabó Gábor polgármestersége idején, azaz 2002-ig elég rövid a lista, és nem túl nagy összeg szerepel rajta, ha összesítjük ezeket a kiadásokat. Sőt, horribile dictu: prof. dr. Pusztay János anno nem tartott igényt tiszteletdíjra!

Nem úgy a következő években felkért szakértők. A listát böngészve találunk a közéletből ismert neveket. 2003-ban a polgármesteri szakértők között feltűnnek az MSZP-hez közel állók. A volt szocialista alpolgármester, László Győző  nyolc hónapon keresztül vehetett fel havi bruttó 187 ezer forintot. A város volt főépítésze, Szilágyi István, a településszerkezeti terv felülvizsgálatáért kapott ugyanilyen összegű juttatást.

Henrik István, aki az önkormányzati választásokon az MSZP képviselőjelöltje volt, a városi sportkoncepció kidolgozásáért, a sportegyesületekkel való kapcsolattartásért kapott havonta ugyanennyit. Ezt az összeget csaknem három évig vette fel: 2002 novemberétől 2005 júniusáig.  Bízunk benne, hogy az elkészült sportkoncepciót a város ugyanúgy nyilvánosságra hozza, mint a szakértői listát.

Rácz János  sajtó- és közvélemény-kutatással egészítette ki a mozgalmi munkában eltöltött évtizedek után járó nyugdíját: 2003 februárjától kezdve 2005 végéig havi 150 ezer forinttal honorálta a polgármester a tevékenységét.

A fenti összegek és a 2006-ban kiutalt szakértői díjak aprópénznek tűnnek azokhoz képest, melyek  2007-től kezdve szerepelnek a listán.  2006-ban feltűnik az EU-s szakértés mint új fogalom. A szereplők viszonylag állandóak (Lakézi Benjamin, Bejczi Delinke, Major Nikola, Székely Balázs), és havi nem túl nagy (mintegy 60 ezer forintos) összeg szerepel a kiadás rovatban.

Információink szerint a fiatalok a polgármester munkáját segítik: a brüsszeli székhelyű régiók bizottságában tag dr. Ipkovich Györgynek fordítják le a szakszövegeket. A  2006-os év más szempontból is nóvum, megjelenik két nagy összegű díjazás. Identitáskutatásért a Szocio-Data Bt. bruttó 2,3 milliót, míg a városi fejlesztési projektért a Benchmark Kft. 1,8 milliót számlázott.

Felbukkan néhány új név, melyekkel a következő években is találkozunk. Magyar József, volt fideszes képviselő, aki dr. Szabó Gábor alpolgármesterrel az MDF környékén tűnik fel. Szabolcsi Gábor MSZP-s képviselőjelölt, és dr. Horváth Attila, aki később a párt városi elnöke.

2007 a gyökeres fordulat éve. Addig a polgármesteri keret évi 8 millió körül mozog, de ebben az évben 30 millióra duzzad, sőt egy év múlva 46 millióra. Új szereplő is megjelenik: Vargha Károly, volt szabaddemokrata képviselő. A szakember az oktatási reformmal kapcsolatos tanácsaiért havi bruttó 226 ezer forintot kap.

Évek során a feladata nem változott, a végső összeg viszont igen: tavaly februárra  elérte a 6 millió forintot. Rajta is túltesz Szabolcsi Gábor, aki kétségkívül sokszínű szakértői tanácsokkal rukkol elő, ám a végeredmény nem ennyire változatos. A szakértő 2006-ban a TISZK tűzbiztonságával kezdte, egy év múlva a beruházás lebonyolításával folytatta, és belekezdett a történelmi témapark vizes témáiba. Ezzel több mint másfél évig bíbelődött, de hiába, a projekt elbukott.  

Szabolcsi Gábor tevékenysége összesen 6,4 millióba került a városnak. Kicsivel többe, 7,1 millió forintba Magyar József környezetvédelmi szakértelme, ehhez képest dr. Horváth Attila jogi iránymutatásai nem voltak túl drágák: három év alatt bruttó 3,4 milliót számlázhatott.

Ha már ügyvédeknél tartunk: dr. Tóth Csaba három év alatt 6 milliót, dr. Gajdán István két év alatt 2,4 millió forintot  kapott a szakértői keretből a vagyongazdálkodási rt. létrehozásával, az intézmények átszervezésével kapcsolatos jogi tanácsaiért. A városházának egyébként önálló jogi osztálya van.

A város két projektmenedzseri feladatokat ellátó szakértője, Magyar Márta (7,5) és Kővári Katalin (6,7) is milliós nagyságrendű tétel volt az elmúlt években. A toplistát azonban egy cég vezeti, az Absolute Consulting Tanácsadó Kft. két év alatt 17,3 milliót kasszírozott a várostól. A cég közbeszerzési tanácsok mellett szerződések felülvizsgálatáért  kapott ennyi pénzt.  A polgármesteri hivatalban mindazonáltal külön közbeszerzési iroda működik.

Az előkeresett archív cikkekből kiderül, az Absolute Consulting 2007-től külső szakértő cégként közbeszerzések előkészítésében működött közre, színre lépését nem fogadta osztatlan lelkesedés a jobboldal részéről.  A vállalkozás  szerződést kötött közbeszerzési tanácsadásra a várossal 2007-ben, majd 2008-ban is megnyerte az ugyanilyen címen kiírt pályázatot. A  cégről az alábbi írásokban számoltunk be:

Vitatott cégügy a közgyűlésen 2007.10.27
Nem városházi kacsa 2008.02.05
A közbeszerzés meglepetései 2008.02.21
Köz, pénz, harc 2008.02.22

De visszatérve a listára: ezek után ne csodálkozzunk azon, hogy a városi ünnepségek előkészítését végző, felkérés alapján beszédterveket író, a városvezetés és a művészeti élet koordinációjáért felelős szakértő, Balogh József sem dolgozik ingyen: havonkénti honoráriumát összeadva 2 millió 800 ezer forintos végösszeget kaptunk.

Dr. Ipkovich György elmondta: a média kérésére hozták nyilvánosságra a szakértői keret felhasználását.

-  A jogászokkal, a jegyzővel egyeztetve tettük közzé a listát, nincs   rajta semmi titkolnivalónk. A szakértői státusok időlegesek, projektek előkészítését, vagy éppen a közbeszerzéseket  szolgálják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!