Ki veszi észre, ha baj van? - Pszichiátriai ellátás a kórházban és azon kívül

Még mindenkit sokkolt a hétfői tényői gyilkosság híre, amikor Szombathelyen újabb tragédia történt: egy ügyvédnő csütörtökön brutálisan meggyilkolta édesanyját. Akárcsak a tényői apa, ő is pszichiátriai betegséggel küzdőtt. A tragédiák kapcsán adódott a kérdés: vajon minden rendben van-e a hazai pszichiátriai ellátással? Erre kerestük a választ.

Bajdó Bettina-Nagy Ildikó

Dr. Szabó Mihály, a Markusovszky kórház pszichiátriai osztályának a vezetője szerint a megyében nincsenek gondok az akut pszichiátriai ellátással.
 
- Az osztályunk 70 aktív ággyal működik - mondta el az osztályvezető - , s úgy vélem, hogy nincs is ennél többre szükség. Az ellátásban nincsenek problémák, inkább abból adódnak gondok, hogy sokan nem akarják hazavinni gyógyult betegeinket a kezelés után. Mi pedig nem rakunk ki senkit az utcára. A betegeink egyharmada egyébként nyugdíjas, s miután hazaküldjök őket, sokszor otthon nincs aki felügyelne rájuk.

Az osztályvezető véleménye szerint az elmúlt években nem emelkedett a pszichés zavarok miatt elkövetett gyilkosságok száma, csupán nagyobb nyilvánosságot kaptak az ilyen esetek. A vezető úgy véli, hogy a bűnelkövetők között kevesebb az elmebeteg, mint az egészséges emberek között.
 
- Minden beteget ki lehetne szűrni, viszont ehhez nincsenek megfelelő háttérintézmények  vélte az osztályvezető. A pécsi mentálhigiénés intézet is bezárt, s évekkel ezelőtt nagy bánatomra az Országos Neurológiai és Pszichitáriai Intézetet is becsukták. Ez utóbbi nagyon jól megszervezett rendszerben működött, hiszen minden idegrendszeri betegségre visszavezethető kórral foglalkoztak a szakemberek. Volt gyermekpszichiátriai részleg, s foglalkoztak izombetegségekkel és agyi keringési gondokkal is. Én is küldtem évente egy-két betegeket Szombathelyről az intézetbe.

Az orvos elmondta még, nagy szerencse, hogy a kórházban előre gondolkodtak, s megépítették a sürgősségi tömböt. Ugyanis azóta egykapus betegfelvétel van a kórházban. Vagyis már a beteg felvételekor kiderül, hogy milyen problémákkal vitték be a kórházba, s csak azokat küldik át a pszichiátriai osztályra, akiknek valóban szükségük van rá. Régebben minden viselkedészavaros beteg erre az osztályra került, így sokszor a részegeket vagy az inzulinhiányos betegeket is itt látták el.

Az egészségügyi intézmények mellett más szervezetek is kiveszik a részüket a pszichiátriai betegek gondozásából. Elvitathatatlan előnyük a kórházakkal szemben, hogy a hozzájuk betérő betegek nem érzik magukat megbélyegzetteknek.

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász 2006 óta működteti a Szikla Közösségi Pszichiátriai Gondozót. Tevékenységük lényege, hogy a nem veszélyeztető állapotú pszichiátriai betegeket otthonukban látogatják.

- A szociális gondozók a megyeszékhelyen kívül a kistérség harmincnyolc településén összesen nyolcvan emberről gondoskodnak -tudtuk meg Tuczainé Régvári Mariettától, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatójától.
 
- Munkatársaink rendszeresen látogatják a betegeket, mégpedig  és ez nagyon fontos  az otthonukban. Ott ugyanis sokkal több fontos információra fény derülhet, mint egy orvosi rendelőben, ahol a betegek alapos rákészülés után, szépen felöltözve, össszeszedetten jelennek meg.

Sok árulkodó tényező jelezheti a bajt. A lehúzott redőnyök, a rendetlen lakás, az érintetlen gyógyszeres dobozok már sejtetik, ha baj van tette hozzá az igazgatónő. Arról, hogy a pszichiátriai betegek házi gondozása bevált, más tény is árulkodik. A cél ugyanis az, hogy ezeket a többnyire egyedül élő embereketkizökkentsék a betegségükből és a magányukból, és segítsék a társadalomba történő vissza- vagy beilleszkedésüket. A nyolcvan pszichiátriai beteg felét már sikerült becsalogatni a karitász nappali foglalkoztatójába, ahol újra közösségben lehetnek. Kerámiáznak, festenek, barkácsolnak, művészetterapeuta szakemberek segítségével.
 
- A vászon mindent elbír, szoktuk mondani. E tevékenység lényege ugyanis az, hogy a betegek kiadják magukból az őket nyomasztó gondokat. A festményeken a színek, az ecsetvonások, a kerámiák esetében pedig a formák árulkodnak -árulta el Marietta, mire fókuszálnak az alkotási folyamatot figyelemmel kísérő szakemberek.

A karitász ezirányú tevékenységének sikerét jelzi az is, hogy a nappali foglalkoztatóba rendszeresen bejáró negyven beteg közül harminckettő immár pénzt is keres: a szociális foglalkoztatottak ugyanis a rokkant nyugdíjukat akár 30-40 ezer forinttal is kiegészíthetik havonta.

Meglepő, ugyanakkor tanulságos, hogy a nappali foglalkoztatóba járó betegek nem szégyellik, hogy ott vannak: a fotózást is örömmel vállalták. Sőt: az alkotásaikból rendezett kiállításokon is mindig büszkén mesélnek a gyógyulásukról.

Az állami normatívából és a pályázati támogatásokból rendelkezésükre álló összeget pedig saját bevétellel próbálják kiegészíteni a karitász szakemberei: a betegek által készített tárgyakat, festményeket például vásárokon árulják. Jó hír, hogy a karitász közösségi pszichiátriai gondozóját bővítik, így az új épületrész elkészülte után még több betegnek tudnak majd segíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!